A Hertha akarja a hazai döntőt

2017. 08. 14. 06:31    
Olvasási idő: 3 perc

Fotó: EUROPRESS/AFP

Mint minden esztendőben, idén is úgy vág neki a berlini Hertha a nemzeti kupaküzdelemnek, hogy szeretne eljutni a saját pályáján, az Olimpiai Stadionban rendezendő végküzdelembe.

Az első fordulóban az egykori keletnémet futball egyik bástyája, a Hansa Rostock otthonába, az Ostseestadionba látogat Dárdai Pál együttese. A kikötővárosi kék-fehérek sajátos módon az utolsó NDK-bajnokságot és kupát megnyerve dupláztak, ám előtte 5-5 alkalommal szereztek Oberliga-ezüstérmet és veszítettek kupafinálét. Mi több, az egyesítés után az első évben kiestek a Bundesligából, majd az 1995-ös 2. osztályú bajnoki cím után tíz éven át (!) meg tudtak maradni az élvonalban, s csak azután estek ki, 2012 óta a harmadvonalban szerepelnek csak. A Hansában játszott annak idején többek közt a későbbi 1980-as Európa-bajnoki hős Horst Hrubesch vagy az 1996-ban szintén kontinensbajnok Dieter Eilts is, s olyan későbbi hírneves edzők is a klub tagjai voltak, mint Friedhelm Funkel, Frank Pagelsdorf, Jörg Berger vagy Armin Veh.

A másik oldalt viszont egy expécsi edző, Dárdai Pál vezényli jelenleg. „Jól szervezett ellenfél vár ránk, mely már felvette a bajnoki ritmust. Nem becsülhetjük alá a Hansát, de célunk a következő körbe jutás, a távolabbi pedig, hogy végre-valahára elérjük a kupadöntőt” – mondta a magyar kapitányként is sikeres mester, aki tavaly ás tavalyelőtt is a későbbi kupafinalista Dortmund ellen kapitulált csapatával, előbb az elődöntőben hazai pályán 0-3-mal, majd a nyolcaddöntőben idegenben csak 11-esekkel alulmaradva. Hasonlóképpen vélekedett a berliniek menedzsere, Dárdai egykori játékostársa, Michael Preetz is: „Azt szeretnénk, ha a végső sípszó után is maradna reményünk a trófea elhódítására. Emlékszem, 2015-ben és 2016-ban sem voltak könnyű ellenfeleink az első körben, a Bielefeld és a Regensburg is elég kemény feladat elé állított bennünket. A cél azonban most is a továbbjutás, aztán jó rajt a bajnokságban, majd a kupában lépésről lépésre haladva elérni az Olimpiai Stadionban a finálét.” Harmadik nkirugaszkodásra Dárdaival csak-csak sikerül berlini vágyálom – ehhez azonban Rostockon keresztül vezet az út…

Sport1 20:45 Hansa Rostock–Hertha BSC DFB-kupa, 1. forduló (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)