Spengler-kupa, mint „előolimpia”? • SportTV

Spengler-kupa, mint „előolimpia”?

2017. 12. 31. 05:03    
Olvasási idő: < 1 perc

A két válogatott, Svájc nemzeti együttese és a Team Canada nevű alkalmi vegyes csapat maga mögé utasította a négy klubcsapatot a 91. Spengler-kupán, így egymással vívják a patinás trófea sorát eldöntő ütközetet.

Mindkét együttes megnyerte eddigi három mérkőzését, s mindkettő – részben vagy egészben – a pjongcsangi téli olimpiára készül. Egész pontosan a helvét gárda (képünkön) komplett ötkarikás keretével vesz részt a tornán, a kanadaiak pedig – mivel az NHL nem tart olimpiai szünetet – a bázisnak számító KHL-játékosok mellé inkább Európából válogatnak majd, mint az AHL-ből. Ennek megfelelően a Davosban küzdő Team Canada keretéből három-öt játékos is szerepet kaphat a dél-koreai játékokon.
A svájciak 18–5-ös, a kanadaiak 14–6-os összgólkülönbséggel nyerték meg három mérkőzésüket, jelentős különbség nem mutatkozik tehát közöttük. Ami a két csapat Spengler-kupamúltját illeti, a helvét nemzeti együttes 39 év után indul ismét a tornán, még sosem szerepelt a fináléban. A Team Canada viszont 1984-es első indulása óta, amikor elsőre megnyerte a tornát, most 24-edszer döntős, az eddigi 23 végküzdelméből 14-szer került ki győztesen. Ha a vasárnap délben kezdődő mérkőzést is megnyeri, a győzelmek számában utoléri a rendező HC Davost, amely 1927 és 2011 között nyerte el 15 alkalommal a trófeát.

Spengler-kupa nemzetközi jégkorongtorna, döntő. Sport2 12:00 Team Canada–Svájc (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kovács István)