A Roma túllépne a hétéves emléken

2018. 03. 13. 09:49    
Olvasási idő: 3 perc

Ftó: GETTYIMAGES

Harmadszor látogat a Sahtar az Olimpicóba BL-mérkőzésre. A 2006-os első és a 2011-es második látogatás közt öt esztendő telt el, most újabb hét év után ismét jelenése van a „telebrazil” ukrán társaságnak. Különbség persze van a három látogatás között ­– nem is csekély…

2006-ban az csoportkör első fordulójában került sor a két együttes római mérkőzésére. Tottiék sima 4­–0-val küldték haza Mircea Lucescu együttesét, végül másodikként továbbjutottak, a Sahtar harmadikként alászállt az UEFA-kupába. 2011-ben viszont ugyanebben a fázisban, a nyolcaddöntőben találkozott a két csapat. A rómaiak szinte megbabonázva figyelték az első játékrész második felében a vendégek braziljainak tűzijátékát, Jádson, Douglas Costa és Luiz Antonio tizenkét perc alatt lőtt egy hármast és praktikusan el is döntötte a továbbjutást. Utána a második félidőben két góllal szépített ugyan a Roma, de a donecki visszavágón megint kapott egy hármast (megint két braziltól, Williantól és Eduardótól), immáron válasz nélkül.
Nos, ezért a kiesésért állna nemes bosszút a római együttes, amely szakértő elemzések szerint erősebb a hét évvel ezelőttinél, míg a Sahtar alighanem gyengébb.
A harkivi első mérkőzésen az olaszok az első félidőben szinte lefocizták a pályáról az ukránokat, akik azonban egy bravúros második 45 perccel fordítottak.
A BL-ben mutatott hazai és idegenbeli teljesítmény alapján is egy hajszállal a rómaiak az esélyesebbek. Három az Olimpicóban lejátszott mérkőzésük közül kettő (Chelsea 2–0, Qarabag 1–0) elég lenne most a továbbjutáshoz, az Atleti elleni 0–0 nem. A másik oldalon a Sahtar egy olyan eredményt ért el idegenben (Feyenoord 2–1), amely most Rómában elég lenne, a másik kettő (Man City 2–4, Napoli 0–3) megismétlődése viszont most kiesést jelentene.
Az AS tartja harmadik helyét az erős Serie A-ban, a Sahtar hat ponttal vezet az ősi vetélytárs Dinamo Kijev előtt az ukrán Premier Ligában. Az elmúlt fordulóban mindkét csapat 3–0-val hangolt a BL-találkozóra a Torino ellen otthon, illetve a Vorszkla Poltava ellen idegenben. A meccset a spanyol Alberto Undiano Mallenco vezeti, aki mindkét csapat egy európai kupameccsén bíráskodott, de már elég régen. A Romának egy Strasbourg elleni hazai UEFA-kupa-meccsén irányított 2005-ben (1–1), a Sahtarnak egy győztes meccsén sípolt a Celtic ellen (2–0), két évvel később.

(Sport TV)

Sport1 20:00 AS Roma–FK Sahtar Doneck BL-nyolcaddöntő visszavágó (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs, Puhl Sándor és Várhidi Péter); Sport1 22:45 összefoglaló, benne kb. 20 perc a Manchester United–Sevilla FC mérkőzésről (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs, Puhl Sándor és Várhidi Péter)