Svájc és Horvátország a vb-kapuban • SportTV

Svájc és Horvátország a vb-kapuban

2017. 11. 12. 13:13    
Olvasási idő: 2 perc

Vasárnap este két újabb európai vb-résztvevő kilétére derül fény. Az esélyek elég egyértelműnek tűnnek: a svájciak Belfastban szereztek egygólos előnyt a hazai visszavágóra, a horvátok pedig háromgólos fórral utaznak Athénba.

SVÁJC–ÉSZAK-ÍRORSZÁG

A helvétek csütörtökön egy minden tekintetben általuk uralt mérkőzésen szereztek minimális előnyt a bázeli visszavágóra. Paradox módon egyetlen találatuk jogtalan 11-esből esett, számos visszajátszás, és játékvezető-klasszikusok – például a stúdiónkban helyet foglaló Puhl Sándor véleménye szerint – a büntetőt megelőző szituációban nem történt kezezés az észak-ír büntetőterületen belül. A svájciak mindenesetre éltek az ajándékba kapott lehetőséggel, é most csupán annyi a feladatuk, hogy megőrizzék ezt az előnyt. Az elmúlt 9 hazai mérkőzését egyébként megnyerte Vladimir Petrovic együttese, mi több, 2014 szeptembere, az angolok elleni 0–2 óta tétmérkőzésen egyetlen olyan eredményt sem produkáltak hazai pályán, amely a kiesésüket jelentetné vasárnap kora este. Ez 12 mérkőzést jelent, közben barátságos találkozón is csak egyszer kaptak ki otthon 2–0-ra 2016 márciusában a bosnyákoktól. Ha a papírforma érvényesül, Svájc sorozatban egymást követő négy világbajnokságra kvalifikálja magát, ami egyben az is jelentené, hogy mindhárom legutóbbi szövetségi kapitánya, Jakob „Köbi” Kuhn, Ottmar Hitzfeld és Vladimir Petkovics is kijuttatta-kijuttatja a fehér keresztes csapatot a legnagyobb presztízsű válogatott futballtornára.

GÖRÖGORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

A horvát válogatott csütörtökön praktikusan kiütötte a görögöket a Maksimir Stadionban. A 4–1-es végeredmény nem is tükrözi híven a csapatok közti játékban mutatott különbséget. Luka Modric és Stipe Vrsaljko vezérletével a „kockások” valósággal szétzilálták a máskor oly stabil görög védelmet. Michael Skibbe tanítványai a tíz vb-selejtezőjükön együttesen 6 gólt kaptak, Zágrábban egy este négyet… Ahhoz, hogy ne a horvátok jussanak tovább, valóságos csodának kellene bekövetkeznie. Déli szomszédaink a modern kori függetlenség kivívása óta, azaz 1990 októberétől 274 mérkőzést vívtak, ezek közül négy (!), közte csupán két tétmeccs végződött olyan eredménnyel, amely most nem jelentené azonnali továbbjutásukat. Mindkettő a 2010-es vb-selejtező sorozatban történt: Splitben 4–1-re, a Wembleyben 5–1-re kaptak ki az angoloktól, akiket egyébként az azt megelőző Eb-től egy 3–2-es wembley-i diadallal fosztottak meg. (A másik két, barátságos 0–3 1999-ben Párizsban a franciák, 2008-ban Splitben a hollandok ellen történt meg a horvátokkal.) A másik oldalról hasonlóan valószínűtlen a fordítás, legalábbis a história tanúsága szerint. A görögök legutóbb tíz éve, 2007 novemberében a futballtörpe Málta (5–0), azt megelőzően 1995-ben (!) egy másik outsider, Feröer (szintén 5–0) ellen értek el hazai pályán olyan eredményt, amellyel most továbbjuthatnának. 22 év alatt kettő – az is jelenlegi vetélytársuknál nagyságrendekkel gyengébb ellenféllel szemben.
Szóval, ha Athénban nem történik csoda, a horvátok megőrzik makulátlan playoffmérlegüket (5-ből 5 siker vb- és Eb-rájátszásokban), emellett az 1994-es első indulás óta a lehetséges hatból 4. alkalommal kvalifikálják magukat a világbajnokságra.

Sport2 17:45 Svájc–Észak-Írország vb-pótselejtező visszavágó (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 20:30 Görögország–Horvátország vb-pótselejtező visszavágó (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Kemenes Szabolcs)