DeChambeau visszatér Illinois-ba • SportTV

DeChambeau visszatér Illinois-ba

2018. 07. 12. 09:10    
Olvasási idő: 2 perc

Bryson DeChambeau az egyik legkiválóbb „szponzori mentesség” kérő levelet írta annak idején, s most bajnokként indulhat a John Deere Classicon.

A „szponzori mentesség” egy speciális indulási lehetőség a PGA Tour versenyein. Gyakorlatilag egyfajta szabad kártyát jelent, amelyért írásban kell folyamodni az adott viadal igazgatóságához. A hivakozási alap a versenyző junior kori eredményessége, a tornán való korábbi érdemei, egy régi bajnok sérülés vagy más ok miatti kihagyása utáni visszatérés és hasonlók, amely miatt a fő szponzor – meghatározott keretek közt – „delegálhatja” a versenyzőt az induló mezőnybe akkor is, ha nincs meg (még vagy már) a megfelelő ranglistahelye az induláshoz.
Bryson DeChambeau 2015-ben olyan kiváló „szponzori mentesség kérő” levelet írt a John Deere Classic irodájának, hogy Clair Peterson versenyigazgató hangosan felolvasta az e-mailt a kéréseket elbíráló fórumon. „Olyan átgondolt, tiszteletteljes levél volt, aprólékosan elmagyarázta, napról napra mit kell tennie, hogy még jobb versenyzővé váljon. Egyébként nagyra értékelem a John Deere Classicet, nagyon sokat jelentene nekem az indulás – írta. S olyan őszintének tűnt” – emlékezett vissza a három évvel ezelőtti esetre a versenyigazgató. S persze Bryson – aki előtte júniusban megnyerte az NCAA bajnokságát (a tulajdonképpeni egyetemi bajnokságot) – meg is kapta a meghívást. „Olyan sokat, csaknem mindent jelentett nekem az a meghívás, mert itt akartam lenni és itt lehettem” – mondta DeChambeau erről. És mit ád az ég – két évre rá, vagyis tavaly DeChambeau megnyerte a versenyt, első PGA Tour-sikerét elérve, mintegy visszaigazolva a korábbi meghívást.
Az eset egyébként nem volt egyedi, Zach Johnson (2001-02) és Jordan Spieth (2012) is hasonló „szponzori mentességet” élvezett, Johnson 2012-ben győzött aztán, Spieth pedig 2013-ban és 2015-ben nyerte meg az illinoisi viadalt, amelynek összdíjazása 5,8 millió dollár, s amelynek aktuális győztese 1,008 milliót kap, no és 500 FedEx-kupa-pontot a Tour pontversenyében.
A viadal számos fiatal tehetségnek adott lehetőséget, hogy megismertesse a nevét a profi golf világában, például Matt Kuchar (2001), Jason Day és Webb Simpson (2008), Patrick Reid (201, ugyanabban az évben mint Spieth), Justin Thomas (2013), De Chambeau valamint John Rahm (2016) kapot „szponzori mentességet”, s lett később neves játékos a Touron.
DeChambeau egyébként nagy becsben tartja a megnyert trófeát. ”Ott van a hálószobámban a kandalló mellett. Minden reggel azt látom meg, amikor felébredek” – mondta.
Az idén Doug Ghim, Nick Hardy, Dick Meyer és Norman Xiong kapta meg ezt a speciális indulási lehetőséget, majd elválik, mennyire tudnak élni vele most és a következő években. A viadal első napjának eseményeit 22 órától követhetik nyomon élő közvetítésünk segítségével.

(Sport TV)

Sport2 22:00 John Deere Classic PGA-golfverseny, 1. nap (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Király Levente)