Lesz-e újabb össznémet finálé?

2018. 05. 19. 11:28    
Olvasási idő: 7 perc

Fotó: GETTYIMAGES

Úgy látszik, ebben az esztendőben általánossá vált az EHF kontinentális kézilabdakupáiban a „kétországos” leosztás. A Velux Bajnokok Ligája jövő heti kölni négyes döntőjének mezőnyét három francia és egy macedón csapat alkotja, az EHF-kupa e hétvégi magdeburgi final fourjában pedig három német és egy francia együttes szerepel. Így egyik helyütt sem zárható ki az egy nemzetbeli döntő lehetősége.

SAINT-RAPHAEL–MAGDEBURG

A négyes döntős lebonyolítás bevezetése óta az elmúlt öt évből a házigazda négyszer bejutott a fináléba, a tavalyi Füchse Berlin az egyetlen kivétel. Most a házigazda Magdeburg is a végső küzdelemben reménykedik a telt házas GETEC Arenában.
Az első elődöntő a tavalyi bronzmérkőzés „visszavágója”, akkor a magdeburgiak 7-es párbajban tudtak felülkerekedbi a franciákon.
Az SCM a régi lebonyolítási formában háromszor is meg tudta nyerni a trófeát (1999, 2001 és 2007), ám az azóta eltelt 11 évből most először juthat el a bégső mérkőzéásig, 40 évvel azután, hogy első nemzetközi sikerét aratta a BEK, a BL elődje megnyerésével.
„Szeretnénk kihasználni a hazai pálya előnyét, hiszen minket támogatnak a szurkolóink. Emiatt a mi esélyünk a trófea megszerzésre egy kicsit nagyobb, mint a három riválisé” – mondta a magdeburgiak edzője, Bennet Wiegert, aki a 2002-ben BL-győztes csapat tagja volt játékosként.
Az SCM csoportelsőként jutott a playoffba, de rendezőként nem kellett negyeddöntőt játszania. A St. Raphael csoportmásodikként végzett a Füchse mögött, a negyeddöntőben aztán a sorozat idei legnagyobb különbségű győzelmét (37–23) aratta otthon a spanyol Granollers ellen. A visszavágón ugyan tízgólos vereséget (20–30) szenvedett, de hazai rekordelőny bőségesen elégnek bizonyult. A francia együttes már bizonyította, hogy képes német földön is nyerni, a csoportban Berlinben verte meg a Füchsét, bosszút állva a tavalyi elődöntőbeli demoralizáló vereségért (24–35).
„Magdeburgban meg akarjuk mutatni, hogy sokkal jobban is tudunk játszani, mint tavaly Göppingenben” – fogadkozott a franciák edzője, Joel da Silva, akinek marlkáns véleménye van a meccsről. „Mindenki a Magdeburgot tartja esélyesnek, mert otthon játszik, s ezzel nyomást gyakorol ellenfeleire. A mi esélyünk abban rejlik, hogy nimcs vesztenivalónk, ami pszichológiai előny is lehet.”
Az EHF-kupát – beleértve a beleolvasztott KEK-et is – még sosem nyerte meg francia csapat, pedig három gall döntős is volt a modern érában. A Nantes két döntőt is veszített egyaránt német csapat ellen (2013-ban az RN Löwen, tavalyelőtt a Göppingen volt az ellenfele), a Montpellier pedig a Mol-Pick Szeged ellen vesztett Berlinben 2014-ben, az volt az egyetlen olyan kiírás, amelyben nem német csapat szerezte meg a trófeát az új érában.
Ha a Magdeburg győz, létrejön a harmadik színnémet döntő a sorozatban a Berlin–Hamburg (2015) és a Göppingen–Berlin (2017) után. Az SCM az idén már elveszített egy kupaelődöntőt, a Német Kupáét a Löwen ellen, a meccs után néhány nappal ugyanazon két csapat bajnokiján a balszélső Lukas Mertens súlyos sérülést szenvedett, amely miatt legalább fél évet ki kell hagynia.

GÖPPINGEN–FÜCHSE BERLIN

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Másodszor egymás után két német csapat elődöntőzik az egyik ágon az EHF-kupában, és másodszor egymás után részese az idei kiírásban egy német-német csatának a Frisch Auf Göppingen együttese. Miután utóbbi tavaly megverte a Magdeburgot az elődöntőben, most ugyanebben a fázisban tavalyi döntőbeli ellenfelével, a Füchse Berlinnel csap össze, amelyet 30–22-re sikerült legyőznie. A „rókák” együttese a korábbi Frisch Auf-edzővel, Velimir Petkovicccsal csapat élén, visszavágásra készül.
2016 decembere óta, mikor a bosnyák származású edző átvette a Füchse irányítását, a két csapat ötször találkozott egymással, ebből négyszer a berliniek nyertek. Az egyetlen vereségük azonban fájdalmas volt, hiszen tavaly 8 góllal maradtak alul az EHF-kupa döntőjében.
A Göppingen a sorozat egyetlen négyszeres győztese, kétszer (2011, 2012) még a régi lebonyolítási formában nyert, kétszer, tavalyelőtt és tavaly már a final fouros rendszerben, utóbbi két alkalommal a svéd Magnus Andersson irányításával, akit viszont 2017-ben menesztettek és honfitársa, a „kézilabda-professzor” Rolf Brack vette át a csapatot. Az új mester ott folytatta, ahol elődje abbahagyta, példátlan sikersorozattal a kupa történetében. A Magdeburg elleni a 2016-os negyeddöntőbeli vereség óta 29 veretlen meccset játszott le a Göppingen a kupában, 1 döntetlen mellett a másik 28-at megnyerte! Az egy ikszet a norvég Arendal érte el a Frisch Auf ellen, még a selejtezőben. Az idei csoportkört ugyanúgy százszázalékosan zárta Brack együttese, mint az előző évit, a mesternek a nemzetközi kupa jobban ment, mint a Bumdesliga, melyben két sima vereséget szenvedett a Füchsétől (19–33 Berlinben, 32–38 hazai pályán). “Az egyetklen esélyünk, hogy ismét elindulassunk az EHF-kupában, hogy megnyerjük a trófeát” – mondta Brack, aki tudja, a berlinieknek erősebb a csapatuk. Néhány fontos játékosára, mint az eltiltott Urban, a sérült Damgaard, Fontaine, Hlen és Schöngarth, nem számíthat a négyes döntőben. Berlinben is a sérülések okozzák a fő gondot, a védelem főnöke, Kopljar és gorvát honfitása, Mandalinic sem játszhat és a beállós Schmidt szereplése is kétséges. „Az elmúlt évben domináns szezonunk volt. A göppingeniek gyengélkedtek a Bundesligában, de amint bejutottak az EHF-kupa final fourjába, minden megfordult” – nyilatkozta Petkovics, aki tipikus 50-50 százalékos esélyűnek látja a mérkőzést.
Míg a Göppingen viszonylag simán, kettős győzelemmel jutott túl a Chambéryn a negyeddöntőben,a Füchsének kisebbfajta csodát kellett tennie. 28–20-ra veszített a horvát Nexe ellen idegenben, de Berlinben, 5000 szurkolója támogatásával 25­–16-os szenzációs győzelemmel sikerült fordítania.
A mérkőzés különleges élmény lehet a horvát beállós Kresimir Kozinának, aki legutóbbi nemzetközi kupameccsét éppen a 2017-es döntőben játszotta a Fühsében, mielőtt átigazolt volna a Göppingenhez. Amíg a Frisch Aufot körülbelül 200 szurkolója kíséri el Magdeburgba, a berliniek körülbelül 400 rajongójuk biztatására számíthatnak. A én jobbszélső Hans Lindberg akár két trófeát is szerezhet Magdeburgban, miután ő lett tavaly a sorozat gólkirálya, s jelenleg is vezeti a góllövőlistát 68 találattal.

(Sport TV)

Férfi EHF-kupa, négyes döntő, elődöntő. Sport1 13:00 Saint-Raphael Var–SC Magdeburg (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István); Sport1 16:15 Frisch Auf Göppingen–Füchse Berlin (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István)