A Cavs a mélybe rántotta Jamest

2018. 01. 16. 14:13    
Olvasási idő: 10 perc

Fotó: GETTYIMAGES

Nagyon úgy tűnik, idén szenved a Cleveland Cavaliers, csak harmadik helyen áll a keleti konferenciában, pedig sokáig második volt, és ez a visszaesés meglátszik a sport1tv.hu MVP-díjról szóló Dől a LÉJ! sorozatában LeBron James helyezésén. De tényleg nagy a baj? Gyűjtöttünk pró és kontra érveket a szurkolóknak, amiből kiderül, érdemes-e kétségbe esni. Az anyagot a hétfő esti meccsek előtt írtuk.

Nehézségek, problémák:

Van egy tény, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, méghozzá az, hogy egy 30 év feletti sztártól függő csapatnál mindig el szokták mondani, és mi is leírjuk most, hogy LeBron James sem lesz fiatalabb (33 éves), még ha ez a játékán nem is látszik. De maga a csapat sem ifjoncokból áll, a Király 33 éve mellett a rotáció fontos tagjai közül 30 felett jár J.R. Smith (32), Dwyane Wade (szerdán lesz 36), Jeff Green (31), Kyle Korver (márciusban lesz 37), José Calderon (36), Channing Frye (34), de Kevin Love is 30 lesz 2018-ban.
Emellett egész évben sérülések sújtják őket. Isaiah Thomasról mindenki tudta, hogy csak később száll be, Derrick Rose esete ismert, megsérült a bokája, és úgy tűnt, abba is hagyja a játékot, de elméletileg majd visszatérhet és kiváló lehet Thomas első számú cseréjének, Iman Schumpert térdét operálni kellett, legalább két hónapot hagy ki, de Tristan Thompson is kihagyta a szezon eddigi közel felét.
Még ezek előtt történt, hogy Kyrie Irvinget elcserélték a nyáron az említett Isaiah Thomasért, és azóta is folyamatosan beszédtéma a deal. Hivatalos lett, hogy nem biztosan fenékig tejfel együtt játszani LeBron Jamesszel még akkor sem, ha ő egyértelműen az elmúlt 15 év legjobb játékosa, és szinte garantált, hogy a döntőig menetel vele az ember (2011 óta 7 döntő zsinórban). Mert James ha nem is legyőzhetetlen, de egy igaz vezér, aki küzdőszellemből és odaadásból jeles. A napokban arról cikkeztek, hogy változtatna valamelyest a kereten a Cavaliers (név szerint Tristan Thompson és DeAndre Jordan neve vetődött fel, előbbiről az, hogy elcserélnék, utóbbiról, hogy megszereznék).
Azt gondolnánk, egy bajnokaspiráns játékába nem fér bele az, hogy egy csapat négy nap alatt két meccsen előbb 28, majd 34 ponttal kapjon ki. Pedig a Cavaliersszel ez történt, előbb a Minnesota Timberwolves, utóbb a közvetlen rivális Toronto Raptors tanította móresre a Cavst, és ez a legnagyobb baj. Nem is csoda, hogy a vezér is elvesztette a fejét:

Pozitívumok:

Ha picit tüzetesebben megvizsgáljuk a Cavaliers legfontosabb mutatóját, a 61,9 százalékos győzelmi arányt, összevethetjük az előző három évvel. Amióta LeBron James visszatért Clevelandbe, sorban 64,6, 69,5 és 62,2 százalékkal zárta csapatával az alapszakaszt. Tehát úgy nagy általánosságban elmondható, arányaiban a mostani, sérülésektől nem mentes szezon eredménye nem klasszisokkal gyengébb, mint a korábbi években, amikor ugye eljutott a fináléba a Cavs. Lehet javulni, és máris tudnak jobb alapszakaszt produkálni, mint tavaly.
Ami még szembeötlő, az a Keleti főcsoport csapatainak mutatója, ezúttal a Cavaliers előtt álló Raptors 70,7 százalékkal áll, míg a konferencia élén tanyázó Celtics 77,3-mal. Az előző alapszakasz végén a Cavaliers 62,2 százalékkal zárt, akárcsak a Raptors, a 64,6 százalékos Celtics mögött. Illetve legutóbb 2015-ben végzett a keleti csapatok közül valaki hetven százalék felett, akkor az Atlanta Hawks 73,2-vel. Erősödtek tehát az ellenfelek is idén, így igazán szembetűnő, ha rossz szériába kerül a csapat, gyorsabban alakulnak ki különbségek.
Úgy tűnik, hamarosan teljes lesz a keret, vélhetően Isaiah Thomas is százszázalékos lesz pár héten belül, és Iman Shumpert is visszatérhet, illetve Derrick Rose újbóli csatasorba állítása is időszerű. Onnantól pedig talán kevesebb terhet kell magára vállalnia Jamesnek, és talán a csapat is azt játszhatja, amit már régen szeretne.
A Cavs a legutóbbi kilenc meccséből nyolcat idegenben játszott, és ez is véget érhet. Hat meccsel ezelőtt, december végén még 66,6 százalékon állt, tíz meccsel ezelőtt 71,9-en. Hullámvölgy és rossz széria lehet minden csapat életében. Ha véget ér, a szezon végén legyintünk majd.
LeBron James 33 évesen is pozitívum, 14 szezonja alatt nyolc döntőt játszott. Az idei átlaga minden egyes mutatóban (pont, pattanó, gólpassz, labdaszerzés, blokk, tripla-, dupla- és büntetőszázalék) eléri vagy felülmúlja karrierátlagát. És egy olyan játékosnál, aki pályafutása eddigi 14 szezonjából 12-szer az első ötben végzett az MVP-szavazáson, egyszer hatodik, egyszer pedig kilencedik volt.

Úgy éreztük, ezeket a sorokat most le kell írnunk, mielőtt áttérünk az MVP-címről szóló szubjektív sport1tv.hu-s listánkra, ahol a Király helyezését nagyban befolyásolja csapata teljesítménye.

1. James Harden (Houston Rockets, 30-11) 0

Harden még sérült, a jövő héten térhet vissza. A csapattársai tartják versenyben, és elég jó munkát végeznek. Fantasztikus, hogy Eric Gordon bármikor bevethető Paul és Harden helyett is, és ott van Gerald Green is. A Szakáll vélhetően kezdő lesz az All-Star-gálán. Valójában még jól is jöhet neki ez a szünet, talán ezzel és az All-Star-szünettel együtt pihentebb lesz a szezon második felére. Egyébként az fenomenális, hogy Chris Paul győzelmi mutatója a szezonban 83,3 százalék.

2. Kevin Durant (Golden State Warriors, 35-9) 0

Minden idők második legfiatalabb játékosaként (LeBron James után) érte el a 20 ezer pontot, miután három meccs kihagyását követően visszatért sérüléséből, és 40 pontot dobott a Clippers ellen. A blokkokból visszavett a héten, de sokoldalúságát tartja. Nálunk előzi Curryt, de az All-Star-szavazáson beelőzte csapattársa.

3. Kyrie Irving (Boston Celtics, 34-10) 0

Kyrie Irving kirándult egyet Londonban a Celticsszel, és hatalmasat fordított csapatával a második félidőben. 20 ponttal, közte három hármassal, hat lepattanóval és hét gólpasszal vette ki a részét a sikerből, és a londoni nézők is skandálták neki, hogy MVP, MVP, MVP. Szent meggyőződésünk, hogy ez a londoni meccs, ami előtt legutóbb szombaton játszott a Celtics, utána pedig kedden fog, felér egy pihenővel a játékosoknak, és profitál még ebből a Celtics. Nem lepődnénk így meg, ha tovább nyúlna jelenlegi hetes győzelmi sorozata. Irving az All-Star-szavazáson keleten a harmadik, de vezet a hátvédek között.

4. DeMar DeRozan (Toronto Raptors, 29-12) +1

Szimbolikus jellegűnek is tekinthetjük, hogy a Toronto Raptors 34 ponttal verte a héten a Cleveland Cavalierst, a tabellán pedig 3,5 meccsel vezet a hét végén közvetlen riválisa előtt. Ok, a Cavs elleni győzelem nem DeRozan teljesítményén múlt, mivel a kanadaiak végig vezettek, nem kellett kifacsarni a sztárt, ő csak 28 percet játszott, 13 pontot, 8 lepattanót és 3 gólpasszt tett a közösbe. A hét többi meccsén nem volt ilyen visszafogott, a Nets 35, a Het 25, a Warriors pedig 42 pontot kapott tőle. A szurkolók is szeretik, második a guardok között keleten az All-Star-szavazáson.

5. Stephen Curry (Golden State Warriors, 35-9) +1

Továbbra is nehéz kezelni, hogy a Warriorsnak két ilyen kiváló alfahímje van, akik között a nézők is nehezen döntenek. Őszinték leszünk, a meccsszám dönt inkább Durant mellett, és az, hogy Durant Curryre bízná azt is, hogy válasszon magának csapatot az All-Staron. A nézők is, a második eredmények után ő vezet nyugatról. Elég jó statisztika, hogy Stephen Curry legutóbb november 22-én hagyta el úgy a játékteret, hogy játszott, a csapata pedig vereséget szenvedett. A héten négy Warriors-meccsből kettőn volt pályán, a Nuggetst elég szépen megszórta, a Toronto elleni hajrában pedig akkor volt jó, amikor igazán kellett.

6. LeBron James (Cleveland Cavaliers, 26-16) -2

Királyom, kezdj valamit a csapatoddal, hogy előrébb tudj kerülni. Ez a 3-7-es eredmény az elmúlt tíz meccseteken méltatlan hozzád. Fent írtuk, hogy mindent megteszel, mint mindig, ez a videóösszeállítás elég jó gyűjtés. Gólpasszátlaga jobb, mint valaha, és minden fontos mutatóban eléri a karrierátlagot (beleértve a dobószázalékokat is). A Minnesota és a Toronto ellen viszont nem volt önmaga.

7. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder, 24-20) 0

Westbrook pár tizedre van a tripla-dupla átlagtól, és pontátlaga a héten felkúszott 25 pont fölé. Azért egy 25-10-10-es szezonátlag brutális lenne, még akkor is, ha tudjuk, Westbrook képes a 32-11-10-re is, hiszen tavaly ezt hozta. Ez ne altasson el minket, igazi kuriózum, amit a Thunder irányítója produkál.

8. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, 23-20) 0

A Görög Szörny hátán továbbra is ott van egész Milwaukee, és ez nem okoz neki gondot. Pontban és lepattanóban továbbra is karrierje legjobb átlagát hozza, de egyéb mutatókban is pazar. A hét nem sikerült jól sem a Bucksnak, sem a görögnek, de legalább összecsapott Antetokounmpo és Durant, de most utóbbi örülhetett. Az All-Star-szavazáson már csak második keleten, de még versenyben van LeBron Jamesszel az első helyért, és akkor talán valóban kiválaszthatja kedvenceit a csapatába. És még mindig csak 23 éves.

9. LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs, 29-16) 0

A Spurs magasembere elég pimaszul jól kezdte a hetet. A Kings ellen 31 pontot és 12 lepattanót szerzett, és csapatával 2-1-es eredményt ért el a héten. A Sacramento és a Denvel ellen nyert a Spurs, a Lakers ellen kikapott, bár utóbbin a kezdőcsapatból csak Gasol és Aldridge volt bevethető. Van benne ráció, hogy Popovich csak akkor lett volna hajlandó elcserélni Aldrige-t, ha Kevin Durantet kapja érte. Elég magas értéket képvisel az edzőlegenda szemében, és ha ő ezt mondja, muszáj hinni neki.

10. Chris Paul (Houston Rockets, 30-12) ÚJ

Egyszer már pedzegettük, hogy Chris Paul hamarosan felkerül a listára. Most már kihagyhatatlan. A Harden nélküli Rocketset viszi a hátán, és remek társakat kapott ebben Eric Gordon, valamint Gerald Green személyében. Egy jó irányító jobbá teszi a társakat is, bár ez a két említett úriember közül Greenre igaz, hiszen Gordon bármikor képes pótolni Pault és Hardent is egy időre. 83,3 százalékos győzelmi mutatójával Chris Paul vezeti a ligát, háromszor győzött a Rockets a héten, és Damian Lillardnak adott egy leckét a Rockets karmestere. nem csak a pályán, verbálisan is. 19 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó és két labdaszerzés mindig ott van Paulban már 12 éve.

+ 5

Bradley Beal (WAS), Jimmy Butler (MIN), DeMarcus Cousins (NOP), Joel Embiid (PHI), Victor Oladipo (IND)

(Sport TV)