Az üldöző boly pályára lép

2018. 01. 13. 10:35    
Olvasási idő: 5 perc

Fotó: GETTYIMAGES

Jelenleg a LaLiga bajnoki táblázatát a Barcelona tetemes, 9 pontos előnnyel vezeti. Szombaton a 19, utolső „őszi” forduóban mindhárom közvetlen üldözője, az Atlético Madrid, a Valencia és a Real Madrid is pályára lép, no persze nem ebben az időrendi sorrendben.

REAL MADRID–VILLARREAL

Nemcsak a kispadon, hanem a sajtószobában is rossz idők járnak Zidane-ra – állapította meg a Marca. A Real mestere egy grimaszt vágva, majd erőltetett vigyorgásra váltva lépett be a sajtótájékoztató színhelyére a Villarreal-meccs előtti hivatalos alkalomra, mondandója azonban cseppet sem volt vidám. „Roppant könnyű a sajtó helyzetéből olyasmiket mondani és írni, hogy minden rossz a csapat körül. Könnyű negatívan írni, hiszen nem megy úgy a csapatnak, mint korábban, és a hátrány nagy a bajnoki táblázaton. Elkeseredve olvasok olyan megszólalásokat, hogy majd bántani fogom a klubot. Sosem teszek ilyet” – jelentette ki a szakvezető, aki kétségkívül regnálása legnehezebb idejét éli ezekben a hetekben. A sérült Sergio Ramosra, Karim Benzemára és Marcos Llorentére nem számíthat a mester, Asrafot és Dani Ceballost pedig ő hagyta ki a meccskeretből. A vendég Villarreal történelmi tettre készül. Eddigi 17 LaLiga-fellépéséből egyetlenegyszer sem sikerült nyernie a Santiago Bernabéuban, most megtörné az átkot.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 34 mérk.–21 Real Madrid-győz.–10 döntetlen–3 Villarreal-győz./73–31-es gólkülönbség; Madridban: 17–12–5–0/45–17; a 2016–17. évi idényben: Madridban 1–1, Villarrealban 3–2.)

EIBAR–ATLÉTICO MADRID

Az Atleti kissé ráerősített a bajnokságban, megelőzve a Valenciát jelenleg a 2. a bajnoki táblázaton. Diego Simeone röviden foglalta össze a viszonylagos gyengébb eredmények okát: „A legnagyobb baj az volt, hogy senkit sem tudtunk igazolni” – mondta, nagyvonalúan eltekintve attól, hogy például két idénnyel ezelőtt a Barcelona is átesett egy hasonló, két átigazolási szezonra szóló eltiltáson. Persze, sok együttes ellenne ezzel a „rosszabb” eredménnyel, hiszen a csapat azért a második hely mellett áll még a Spanyol Kupában, kiesett ugyan a BL-ből, de folytathatja egyik korábbi kedvenc terepén, az Európa-ligában (az volt Simeone első nemzetközi tróeája a csapat élén annak idején). Az aktuális feladat nem könnyű, de nem is megoldhatatlan. Az Eibar a 7. helyen áll a tabellán, hazai meccseiből csak az első kettőt veszítette el a Bilbao és a Celta ellen, azaz szeptember óta veretlen az Ipurúában. De ház az Atlético sok ilyen szoros(nak ígérkező) meccset nyert már meg az elmúlt években, s egyre többet nyer ebben az idényben is. Ráadásul az Eibar kedvenc ellenfelei közé tartozik: eddig a féltucat bajnoki meccsét – színhelytől függetlenül – mind megnyerte a baszk kiscsapat ellen.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 6 mérk.–0 Eibar-győz.–0 döntetlen–6 Atlético-győz./3–13-as gólkülönbség; Eibarban: 3003/1–7; a 2016–17. évi idényben: Eibarban 0–2, Madridban 0–1.)

DEPORTIVO–VALENCIA

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A kiesés elleni hosszú hadjáratban minden egyes pontra hatalmas szüksége van a Depornak. Az előző fordulóban a hajrában csípett el egy pontocskát Villarrealban, legalább ekkora bravúr lenne most a másik Valencia tartománybeli nagycsapat ellen is megszerezni legalább egy egységet. Egy hónappal ezelőtt ez jóval bajosabb feladat lett volna, a bajnoki veretlenségét december elejéig őrző Valencia azonban az év utolsó hónapjában háromszor is kikapott, azaz elveszítette sérthetetlenségi tudatát. Ráadásul távol a Mestallától „csak” a meccsei felét nyerte meg Marcelino csapata a ligában, a 4 győzelem mellett 2-2 ikszet és vereséget is számlál, s azt nem tudni, most a nyerő vagy a nem nyerő formájában fut ki a Riazor gyepére, ahol egyébként korábban többször nyert bajnokit, mint hátigazdája.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 90 mérk.–25 Deportivo-győz.–20 döntetlen–45 Valencia-győz./92–145-ös gólkülönbség; La Corunában: 45121617/59–56; a 2016–17. évi idényben: La Corunában 11, Valenciában 0–3.)

LALIGA SANTANDER, 19. forduló. Sport1 16:15 Real Madrid–Villarreal CF (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor: Hajdu Attila); Sport1 18:30 SD Eibar–Atlético Madrid (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor: Puhl Sándor); Sport1 20:30 Deportivo La Coruna–Valencia CF (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor: Nyilasi Tibor)