Wheatcroft a meglepetés-éllovas • SportTV

Wheatcroft a meglepetés-éllovas

2018. 07. 13. 09:29    
Olvasási idő: 2 perc

Sok mindenkire lehetett számítani a John Deere Classicon, mint az első nap vezető játékosra, Steve Wheatcroftra (képünkön caddyjével) speciel kevéssé…

A FedEx-kupa pillanatnyi 209., a hivatalos világranglista 927. helyezettje parádés napot produkált, par alatt 8-cal, azaz 62 ütéssel teljesítette a 70-es pályát az illinoisi Silvisben. A 40 esztendős versenyző hat egymás utáni lyukon ütött birdie-t, ezzel sikerült kiváló eredményt elérnie. Egy ütéssel vezet Michael Kim előtt, kettejüket további egy ütéssel követi holtversenyben Johnson Wagner, a kanadai Nick Taylor, az argentin Andrés Romero és John Dahmen (a nem jelzett nemzetiségűek mind amerikaiak), utóbbi kettő a nehezebb délutáni időjárási viszonyok közt teljesítette 64 ütéssel a 18 lyukat. A korán kezdők kellemesebb körülmények közt játszhattak, az éllovas Wheatcroft és a vele egy csoportban haladó Keith Mitchell (67 ütés) és Patrick Rogers (69) társaságában együttesen hárman 18-cal kevesebbet ütöttek, mint a „norma”, amihez a puha pályák és a szinte teljes szélcsend jelentősen hozzásegített.
A nap negatív szenzációja Bryson DeChambreau nevéhez fűződik. A címvédő a második lyuknál a kezdő ütéskor nagyon meghúzta a jobb vállát, s bár aztán látható fájdalmak közt a 15. lyukig teljesítette a pályát, +3-mal állt, amikor fel is adta a versenyzést. A követő orvosi vizsgálatok nyomán bizakodik benne, hogy két hét múlva újra versenylépes lesz.
„Negyvenéves vagyok, reálisan látom, hol tartok a karrieremben. Elég vacakul állok a FedEx-kupában, nagyon hosszú utat kell megtennem” – nyilatkozta Wheatcroft szenzációs első napja után. Hogy van-e lehetősége ezzel bekerülni az idény végi Openre (ott csak a pontverseny legjobb 125 helyezettje induhat), az most jóval kevésbé foglalkoztatja. „Ez egy brutális év számomra, hogy őszinte legyek”. A legjobb eredménye egy holtversenyes 28. hely volt a Corales Punta Cana Resort and Club Championshipen. „Valószínűleg ez volt a legrosszabb évem eddig, de nem hiszem, hogy karrierem legrosszabb golfját játszom. Igazából úgy érzem, ninntha egészen jól játszanék, csak éppen az eredmények nem akarnak jönni. Furcsa dolog ezt mondani, de amikor megy a játék, akkor kell a legkeményebben megnyomni. A 62 igazából nem lepett meg, de különös lesz listavezetőként nekivágni a második napnak. Ez eddig remek volt, csak hát még nagyon sok van a verseny végéig” – értékelte nyitó napi remeklését a verseny éllovasa.
Néhány megjegyzés fontosabb játékosokról.
A mezőny legmagasabban rangsorolt játékosa, az olasz Francesco Molinari az Európában és a Quicken Loans Nationalon aratott győzelem után (utóbbit közvetítettük is) 65 ütéssel ment végig a pályán délután. Zack Johnson, a verseny 2012-es bajnok és nagykövete, Iowa kedvenc golfozója az első hét lyukon három birdie-t is ütött, végül csupán 69-cel teljesítette a pályát. Steve Stickers 31 évesen pályafutása 13. PGA-győzelmére hajt, háromszoros John Deere-bajnokként 13 lyukat paron teljesített, sosem volt még jobb a nyitó napon a sztenderd 170-nél. Kelly Kraft, aki a múlt héten Kevin Na mögött a 2. helyen végzett a Greenbrieren, szolid 66-tal kezdte azt a viadalt. John Dahmen, aki viszont holtversenyes 5. volt a múlt héten, a keményebb délutáni körülmények közt játszva a 7. lyuknál 29 ütésnél tartott, végül 64-gyel fejezte be a napot, azaz jó esélyekkel várója a folytatást.
A második nap a fő célja a verseny összes résztvevőjének, hogy túlélje a cutot, amely ha az első nap lett volna, csak a par alatt 2-vel teljesítők számára engedélyezte volna a folytatást.

(Sport TV)

Sport2 22:00 John Deere Classic PGA-golfverseny, 2. nap (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Cservák László)