Egy pont kell a harmadik helyhez

2017. 12. 08. 10:28    
Olvasási idő: 3 perc

Fotó: germanyhandball2017.com

Egy fordulóval a zárás előtt a négy továbbjutó kiléte már végleges a női kézilabda-vb B-csoportjában (a paralel A-ban is…), az ötödik játéknap tétje csupán eldönteni, közül melyik végez az első-második, illetve a harmadik-negyedik helyen. Előbbi a magyar-cseh mérkőzésen, utóbbi a skandináv házi rangadón, a norvég-svéden válik nyilvánvalóvá.

A Magyarország–Csehország találkozónak mindkét csapat négy ponttal a birtokában vág neki. Amelyikük nyert, harmadik. Döntetlen esetén az egymás elleni eredmény nem dönt, ekkor a gólkülönbség lép elő döntő tényezővé, ez pedig a mieinknek jobb, +10 a csehek -12-jével szemben. Azaz remi esetén a magyar együttes lenne a harmadik, következésképpen az A-csoport másodikjával kellene megvívnia a nyolcaddöntőben. Mivel abban a csoportban Románia már csoportelső – pontszámban már csak az általa legyőzött Szlovénia hozhatja be – , az utolsó forduló eredményeitől függően a szlovén a francia vagy a spanyol csapat lesz Kim Rasmussen együttesének ellenfele. (A zárókörben abban a csoportban ugyanúgy a négy továbbjutó meccsel egymással francia-román és spanyol-szlovén párosításban.) A két csapat eddigi találkozói közül a csehek csupán egyetlen egyet nyertek meg, éppen a legutóbbit a svédországi Eb-n tavaly.
(A két válogatott örök mérlege: 15 mérkőzés, 14 magyar győzelem, 1 cseh győzelem, 439 magyar, 350 cseh gól. A legutóbbi mérkőzés: Magyarország–Csehország 22–27 (10–13), 2016. november 5., Malmö, Eb-csoportmérkőzés)

Az esti Norvégia–Svédország mérkőzés kicsit hasonlít a miénkhez. Igaz, ott két pont különbség van a két szomszéd között, de a svédek győzelem esetén – egymás elleni eredménnyel – a norvégok elé kerülhetnének. A címvédőnek már egy döntetlen is elég lenne csoportelsősége megőrzéséhez. A keresztbe játszáskor így a másik csoport negyedikjével játszana.
A hagyományokhoz híven a nyolcaddöntő mérkőzések időpontjait csak a párosítás ismeretében jelölik ki, a találkozókat Magdeburgban és Lipcsében rendezik.

23. NŐI KÉZILABDA-VB, B-csoport. Sport1 17:15 Magyarország–Csehország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Elek Gábor és Tóth Tímea); Sport1 20:30 Svédország–Norvégia (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea)