Melyik északi gárda lesz elődöntős?

2017. 12. 12. 11:34    
Olvasási idő: 4 perc

Fotó: keziszovetseg.hu

Nincs megállás a női kézilabda-vb-n: kedden már e negyeddöntő első két mérkőzése következik. Innen már egyre nehezebben kalibrálhatóak az esélyek, ám egy hajszállal a dán és a francia válogatott látszik erősebbnek a torna utolsó két lipcsei mérkőzésén. (A szerdai negyeddöntős meccseket Magdeburgban rendezik, az elődöntőt és a kát éremcsatát Hamburgban.)

A délutáni mérkőzés északi rangadó Dánia és Svédország csapata között. A dánok számítanak tradicionálisabb „hatalomnak” női kézilabdában – elvégre háromszoros olimpiai bajnokok, valamint 3 Eb- és egy vb-aranyuk is van, a svédek inkább a feltörekvő együttesek képviselői a hollandokkal együtt. A tornán mindkét csapat némileg váratlan vereséggel kezdett, a svédek az azóta az Elnök-kupát megnyerő (17. helyezett) lengyelektől, a dánok az esti negyeddöntőben érdekelt montenegróiaktól kaptak ki, azóta viszont mindkét együttes jól teljesített. Az utolsó csoportkör rangadóiból Svédozság jött ki jobban, legyőzte a csúcsfavorit Norvégiát, Dánia viszont kikapott Oroszországtól. A negyeddöntőben a svédek nyertek könnyebben (33–21 Szlovénia ellen), de a dánok is meglehetősen simán (21–17) ütötték el a házigazda Németországot a továbbjutástól.
Az esti mérkőzésnek, a Franciaország–Montenegró csatának inkább van kimondott esélyese. Mint a svéd-dán párharcnak. Az egykori világbajnok, a legutóbbi olimpián ezüt-, az Eb-n bronzérmes franciák sanszai sokkal erősebbek a „nagy testvér” Stebiát a nyolcaddöntőben elintéző Montenegrónál. Oliver Krumbholz csapata – az egyetlen életben maradó az A-csoportból – sajnos éppen a mieink elleni magabiztos győzelemmel igazolták a nyolcaddöntőben kvalitásaikat. (Képünkön a meccs egyik jelenete.) A montenegróiak éppen öt éve voltak csúcsformában, akkor megismételték a mieink 2000-es eredményeit, olimpiai ezüst után nyertek az év végén Eb-aranyat. Vb-n már most beállították eddigi legjobb eredményüket, a legutóbbi világbajnokságon voltak negyeddöntősök. Ha korábban hiányoltuk a meglepetéseket, a csehek Románia elleni bravúrja – a torna eddigi egyetlen vaskos szenzációja – inspirációt adhat Montenegrónak egy újabb papírforma-borogatáshoz.

23. NŐI KÉZILABDA-VB, nyolcaddöntő. Sport1 17:15 Svédország–Dánia (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor-szakértő: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András); Sport1 20:15 Franciaország–Montenegró (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor-szakértő: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András)

A MEGLEPETÉSCSAPAT ÚJABB FELLÉPÉSE

A jégkorong BL-t az eddigi három idényben a svédek uralták. A jelen kiírás nyolcaddöntőjében is még négy csapatuk volt érdekelve, kettő közülük azonban elvérzett. A nagyobb meglepetés az eddig egyedurakodó – kétszeres győztes, egyszeres döntős – Frölunda kiesése volt, a svédeket a Bílí Tygrí Liberec verte ki, méghozzá úgy, hogy 2–3-as hazai mérkőzés után idegenben, hosszabbításban győzték le 6–4-re a címvédőt. Most ugyanezt a bravúrt kellene végrehajtaniuk Zürichben, ugyanis az első találkozón Liberecben ugyanúgy egy góllal – ezúttal 1–0-ra – veszítettek. Ha sikerülne még egyszer a szenzációs fordítás, a csehek a következő fordulóban a negyeddöntőben újabb svájci (SC Bern) vagy újabb svéd (Växjö Lakers) együttessel szemben folytathatnák BL-szereplésüket.

Sport2 20:00 ZHC Lions–Bílí Tygri Liberec jégkorong BL-negyeddöntő, visszavágó (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor)