Pályán a világbajnok és egy favorit

2018. 06. 02. 09:19    
Olvasási idő: 4 perc

Fptó: GETTYIMAGES

Szűk két héttel a vb-rajt előtt már megkezdik a „finomhangolást” az oroszországi 32-ek. Szombaton pályára lép a címvédő Nationalelf a selejtezőkön elbukó szomszéd-rivális osztrákok otthonában, a mindig titkos favorit angolok a Wembleyben a szintén vébés Nigériát fogadják.

AUSZTRIA–NÉMETORSZÁG

Az osztrákok mindig nagy presztízskérdést csinálnak a nagy szomszéd németek elleni mindegyik meccsükből, s persze afféle szegény rokonként alul is maradnak az esetek döntő többségében. Ám a ritka győzelmeket nagy becsben tartják: az 1978-as vb-középdöntőbeli „córdobai csodát” (3–2) legalább olyan nagyra tartják, mint az egy szem vb-bronzérmüket. Pedig csak magukkal rántották a németeket a kiesésbe…
Löwék csaknem kétéves veretlen szériát zártak le a brazilok elleni márciusi 0–1-gyel, most nekiveselkedhetnek egy újabbnak. A szokásos nagy torna előtti felkészülési szisztémájukat választották: előbb játszanak egy meccset egy erősebb alakulattal – ez lenne most az osztrák – , közvetlenül a verseny előtt meg egy önbizalomnövelő, lehetőleg nagy gólkülönbség győzelemmel kecsegtető ellenfelet választanak – ez most Szaúd-Arábia együttese lesz.
A kapitány elsősorban azon töpreng, melyik négy játékost hagyja ki jelenlegi 27-es keretéből. Lehet, hogy ez a kezdőt is meghatározza, afféle utolsó (előtti?) esélyként olyan is pályára kerülhet a mérkőzés elején, aki végül nem utazik majd Oroszországba.
Franco Foda, a hazaiak mestere teljesen új csapatot épít: keretében 16 olyan labdarúgó található, aki még nem érte el 10. válogatottságát, köztük négy „nullkilométeres”, azaz abszolút újonc futballista. Nagy kérdés, mire lesz képes ez a roppant fiatal együttes a világranglista-vezető ellen.

ANGLIA–NIGÉRIA

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Vébék előtt szokásos, hogy a résztvevő együttesek olyan földrészről is választanak tesztpartnert, amelyről érkező csapattal a csoportküzdelmek során játszaniuk kell. Mivel az angolok csoportjában ott szerepel Tunézia, a nigériaiakéban pedig Horvátország, egymás elleni találkozójukkal kölcsönösen megvalósul ez az elképzelés. (Az már más kérdés, hogy az észak-afrikai arab csapatok játéka karakteresen különbözik a fekete-afrikai Nigériáétól, az angolok futballja meg sokkal kevésbé technikás, mint a horvátoké.)
A két együttes eddig mindössze kétszer találkozott egymással. 1994 novemberében ugyancsak a Wembleyben játszottak, akkor a hazaiak Platt egyetlen egy góljával győzték le az abban az évben vb-nyolcaddöntős, az olaszoktól csak Baggio kései 11-esével vereséget szenvedő szuper sasokat. A másik összecsapásuk vb-csoportmeccs volt 2002-ben Oszakában és gól nélkül végződött.
Gólfesztivált most se várjunk Gareth Southgate együttesétől: a tavaly március óta a futball szentélyében lejátszott 6 találkozójukon mindössze hatszor találtak be a kapuba, azaz éppen egygólos az átlaguk mérkőzésenként. Nigéria két legutóbbi európai csapat elleni mérkőzése idén márciusban felemásan alakult: Wroclawban 1–0-ra megverték a lengyeleket, Londonban a Hive Stadionban (a negyedosztályú Barnet pályáján) 2–0-ra kikaptak a szerbektől. A nigériai csapat összetétele a szokásos: jelenlegi 27 tagú keretük tagjai nem kevesebb mint 12 országból jönnek össze, a hazai bajnokságot csupán egyetlen játékos, az első számú kapus Ikechukwu Enzewa képviseli, aki az Enyimba futballistája. A csapat játékerejéről egy tavaly novemberi barátságos meccs eredménye is sokat elmond: Krasznodarban, 0–2-ről fordítva 4–2-re megverte a Messi nélkül, de például Agüeróval, Di Maríával, Dybalával, Banegával, Mascheranóval felálló argentin válogatottat.
(Sport TV)

Sport1 18:00 Ausztria–Németország felkészülési mérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert); Sport2 18:15 Anglia–Nigéria felkészülési mérkőzés (kommentátor: Petur András)