Major ligák, óriási bukták • SportTV

Major ligák, óriási bukták

2017. 12. 28. 17:25    
Olvasási idő: 3 perc

Történelmi mélység felé tart a Cleveland Browns csapata az NFL-ben, így aztán megnéztük, az amerikai major ligákban melyek minden idők legrosszabb együttesei. A Browns szurkolói számára jó hír, hogy tervszerű munkával akár három év alatt is sikerrel le lehet vezényelni a totális újjáépítést. Ezt bebizonyította a Detroit Tigers, a Charlotte Bobcats és a Detroit Lions is.

A Cleveland Browns jó úton jár afelé, hogy az NFL történetében a második olyan csapat legyen, amely mind a 16 mérkőzését elveszíti az alapszakaszban. Ez adta az espn.com oldal szerkesztőinek az ötletet, hogy megnézzék, a négy amerikai major ligában (MLB, NBA, NFL, NHL) mely együttes nyújtotta a valaha volt legrosszabb produkciót.

MLB Detroit Tigers, 2003 43 győzelem, 119 vereség
Az 1962-es New York Mets ugyan 40/120-szal zárt, de akkor egy bővítés miatt újonc volt a ligában. A Detroit Tigers viszont egy régi franchise volt a baseball-ligában, Alan Tremmel ugyan újonc volt a vezetőedzői poszton, de azért nem kellett volna ilyen botrányos évadot futni. A csapatnak augusztusban 1/15-ös, szeptemberben 1/16-os vesszőfutása volt, a pontkülönbség mínusz 337 volt, 17-szer lenullázták a Tigerst, 21 alkalommal pedig 10-nél több pontot gyártottak ellene. A liga második legrosszabb együttese, a Tampa Bay 20-szal több mérkőzést nyert meg a Detroitnál.
A szezon után Dave Dombrowski general manager a totális újjáépítés mellett döntött, ami nagyon jól sikerült, hiszen a Tigers 2006-ban már a World Seriesben szerepelhetett, igaz, ott elbukott a St. Louis Cardinalsszal szemben.

NBA Charlotte Bobcats, 2011-12 7 győzelem, 59 vereség
A lockout utáni, kevesebb alapszakasz-mérkőzéssel „megáldott” idényben került történelmi mélységbe a Bobcats, ráadásul úgy, hogy az előző szezonban még 34 győzelme volt, és a vizsgált idényt is sikerrel kezdte. Csak aztán a következő 28 mérkőzéséből 26-ot elveszített, majd az utolsó 23 fellépéséből az összest. 0,121-es lett a százalékos teljesítménymutatója, ami kevéssel rosszabb, mint a Philadelphia 76ers 1972-73-as idényből való korábbi rekordja a maga 9/72-es mutatójával. A Bobcats szezonja a draftlottóban teljesedett ki, mert a sorsolásnál a New Orleans Pelicans még az egyes számú draftpicket is elvitte előle, vele együtt később Anthony Davist.
A következő idényben 12 mérkőzésre volt szükség ahhoz, hogy a Charlotte eljusson hét győzelemig, a 2013-2014-es szezonban pedig már a playoffban is ott volt a gárda.

NFL Detroit Lions, 2008 0 győzelem, 16 vereség
Alighanem már csak néhány napig ül egyedül az NFL szégyenpadján a Detroit Lions (ha a Cleveland Browns nyerni tud a főcsoportelsőségért hajtó Pittsburgh Steelers otthonában, akkor meg is érdemli, hogy ne legyen a valaha volt legrosszabb csapat…). Pedig az előidény biztató volt, azt 4/0-val zárta a társaság, csak hát tétmeccseken már máshogy ment a szekér. A Detroit főleg védekezésben volt borzalmas, futás ellen a legrosszabb volt a ligában, passz ellen a 27., meccsenként több mint 32 pontot engedett a vetélytársaknak. Támadásban legalább egy 30. hely összejött… Az idény során öt quarterbacket elfogyasztó Lions a 16 találkozójából 10-et legalább tízpontos különbséggel veszített el.
A változások Matt Millen elnök-általános igazgató kirúgásával már az idény közben megkezdődtek, a végén Rod Marinelli vezetőedzőt is kivágták, 2011-ben pedig már a playoffba is bejutott a gárda.

NHL Washington Capitals, 1974-75 8 győzelem, 67 vereség, 5 hosszabbítás utáni vereség
Akkoriban divat volt csatlakozni az NHL-hez, hat év alatt 10 új klub lépett be, a Washington Capitals éppenséggel újonc volt a vizsgált periódusban. Az NHL történetében 1506 csapatszezonon vagyunk túl, ez a Capitals az 1506. helyen áll a rangsorban, méghozzá azért, mert a megszerezhető pontok mindössze 13,1 százalékát szerezte meg, az 5,58-as meccsenkénti kapottgól-átlaga szintén páratlanul rossz. A gárda három vezetőedzőt fogyasztott el egy év alatt, Jim Anderson négy, Red Sullivan és Milt Schmidt két-két mérkőzést tudott nyerni.
A Capitalsnél kicsit hosszabb ideig tartott az újjáépítés, a következő idényben még a valaha volt 12. legrosszabb NHL-mutatót hozta össze, és csak fennállása kilencedik idényében jutott be először a playoffba.

(Sport TV)