Dárdaiék és a kuparekorder az S1-en

2017. 10. 25. 09:42    
Olvasási idő: 4 perc

Fotó: EUROPRESS/AFP

A nyolcaddöntőbe jutásért folytatott második forduló számunkra két legérdekesebb meccsét közvetítjük szerdán kora és késő este. Az első az egyik csapatot edző Dárdai Pál miatt érdekes, a második a forduló rangadója, a magyar válogatott kapussal felálló legutóbbi bajnoki ezüstérmes és rekordbajnok valamint -kupagyőztes összecsapása.

HERTHA BSC–1. FC KÖLN

Több mint három évtizede, 1985 óta vágyik a berlini csapat minden játékosa, vezetője és szurkolója arra, hogy a Hertha „hazajusson” egyszer a fináléba, mert azóta a berlini Olimpiai Stadionban rendezik a DFB-kupa döntőjét. Egy ízben, 1993-ban az amatőr II. csapatnak sikerült ez (akkor még a második együttesek is indulhattak), ki is kapott a Leverkusentől 1–0-ra. A profik a legközelebb ehhez tavaly jártak, amikor – már Dárdai Pál szakvezetésével – Berlinből nem jutottak Berlinbe, azaz az elődöntőben otthon kikaptak a Dortmundtól 3–0-ra. Idén az újabb nekiveselkedés első mérkőzése 2–0-s sikert hozott Rostockban, másodjára a kupasorozat egyik klasszikusa, a 4 győzelemmel és 6 vesztes döntővel az örök rangsor 4. helyén álló 1. FC Köln látogat az Olimpiai Stadionba. A Bundesligában egyelőre egyik csapat gyengébben teljesít a másiknál. A Hertha szeptember 21., a Leverkusen elleni 2–1 óta nem nyert mérkőzést (az El-ben sem), 10 pontjával jelenleg a 11. helyezett. A Köln viszont az egész idényben egyetlen egy meccset nyert meg eddig, a kupa 1. fordulójában 5–0-ra verte meg a Lehent, azóta a bajnokságban 2 iksz és 7 vereség, az Európa-ligában három zakó a mérlege, a Bundesligában sereghajtó, az El-ből praktikusan már kiesett. A kudarcsorozat eddig már a menedzser Jörg Schmadtke állásba került, Peter Stöger, a 2013 júniusa óta irányitó, korábbi osztrák válogatott játékos edző alatt is igencsak inog a kispad.
A két csapat korábban ötször játszott a kupában, egy nyolcaddöntőt, két negyeddöntőt és egy kétmeccses finálét vívtak egymással. (Összmérleg: 2-2 győzelem, 1 döntetlen 8 Hertha-, 6 kölni gól.) Utóbbi az 1976–77-es döntő volt, az első találkozó a hosszabbításban is 1–1-re végződött. Az újrajátszásban két napra rá a válogatott középcsatár Dieter Müller találatával 1–0-ra nyert a Köln.

RB LEIPZIG–FC BAYERN

Minden tekintetben a játéknap kiemelkedő rangadója a legutóbbi bajnoki ezüst- és aranyérmes, a Bundesliga jelenlegi 3. és 2. csapatának összecsapása.
A lipcseiek „új” nagycsapat lévén nem rendelkeznek különösebb múltbéli eredményekkel. Tavaly a kupában már az első fordulóban elbúcsúztak, a másodosztályú Dynamo Dresden 2–2 után 11-esekkel verte ki őket. Idén javítottak Gulácsiék, az SF Dorfmerkingen ellen könnyed 5–0-val léptek tovább. A rekordbajnok és 18-szoros kupagyőztes Bayern ellen eddig két (bajnoki) mérkőzést vívtak összesen, még ez előző idényben. A 16. fordulóban a bajorok 3–0-ra nyertek Münchenben, a 34.-ben Lipcsében pedig 5–4-ra egy olyan mérkőzésen, amelyen a 83. percben a hazaiak még 4–2-re vezettek… A lipcsei edző Ralph Hasenhüttl most fifty-fifty esélyt ad a két csapatnak, de ne feledjük, Jupp Henckes visszatérése valósággal szárnyakat adott a Bayernnek. Három győzelem, 9 rúgott, 0 kapott gól – igaz, Lipcse-kaliberű ellenfél eddig még nem akadt az ősz mesternek ebben az új periódusban…

DFB-kupa, 2. forduló. Sport1 18:15 Hertha BSC–1. FC Köln (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: László Csaba); Sport1 20:30 1. FC Magdeburg–Borussia Dortmund (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: László Csaba)