Halvány andalúz, vastag bajor esély

2018. 04. 11. 08:34    
Olvasási idő: 4 perc

Fotó: GETTYIMAGES

Idegenbeli győzelme után a Bayernnek igen jók az esélyei arra, hogy tíz éven belül hetedszer is bejusson a BL elődöntőjébe. Oda, ahová a Sevilla csak hatalmas bravúrral érhetne el fennállása során az első alkalommal. Ehhez az andalúziaiaknak legalább két gólt kellene szereznie, s nem kaphat egynél többet a 90 (vagy 120) perc alatt.

A bajorok a BEK-et is beszámítva az 1973-as, Ajax ellen párviadal óta összesen 28 alkalommal szerepeltek a legrangosabb klubkupa negyeddöntőjében, 18-10-es győzelem-vereség mutatóval. Csak a BL-korszakban 17 negyeddöntőjükből 10-etmegnyertek, 7-et buktak el, rádásul a legutóbbi 7-ből csak a tavalyi, Real Madrid ellenit bukták el, meglehetősen vitatható körülmények között. Spanyol csapatok ellen kieséses párharcokban 9-10 a mérlegük, ez most könnyen egyensúlyba kerülhet (a legutóbbi hármat – az Atlético, a Barca és a Real Madrid ellen – egyaránt elveszítették, mindet az elődöntőben). A hispániai klubok elleni otthoni mérlegük: 18 győzelem, 5 döntetlen, s csupán 3 vereség. 24-szer fordult elő, hogy idegenben vezetést szereztek, s ebből egyetlenegyszer estek csak ki Münchenben, az Inter nyert hazai 0–1 után 3–2-re a visszavágón a 2011-es BL-nyolcaddöntőben.
A Sevilla csupán másodszor szerepel a 8 között a csúcskupában, az első kísérlet hat évtizede igencsak csúful sikerült (a Real ellen 0:8 és 2:2). Az andalúziaiak németek ellen eddig ötször vívtak k. o.-csatát, 3-2-es mérleggel. Remek az idegenbeli teljesítményük Németországban: 9 meccsből 5 győzelem, 1 iksz és csak 3 vereség. Montella (és Berizzo) együttese ebben a BL-idényben egyetlen idegenbeli mérkőzését nyerte meg a selejtező óta, a legutóbbit az Old Traffordban az MU ellen 2–1-re. Az együttessel kétszer fordult elő, hogy hazai vereség után idegenben nyert, de csak az egyiken jutott tovább. 2011-ben a Porto elleni El-negyeddöntőben a hazai 1–2 után az idegenbeli 1–0 kevésnek bizonyult, három évre rá a városi rivális Betis ellen 0–2 után 2–0-ra győzött és 11-esekkel jutott tovább (4-3) a Benito Villamarínban. A két edző közül Jupp Heynckes dolgozott az ellenfél országában is: négy időszakban volt három klub, az Athletic Bilbao (kétszer), a Tenerife és a Real Madrid mestere a ’90-es éveben és a 2000-es évek elején – a Sevilla ellen pozitív mérleggel (5-3-4). A mester legutóbbi 12 BL-mérkőzését győztesen játszotta le csapatával. A Bayern játékosai közül James az igazi „Sevilla-verő”: a kolumbiai a Real játékosaként 7-szer nyert, egyszer ikszelt a piros-fehérekkel, 3 gólt elérve, és tagja volt a fent említett portói nyertek alakulatbónak is 2011-ben, amely aztán me is nyerte az Európa-ligát.
A bajorok már megnyerték a Bundesligát ebben az idényben is, a legutóbbi dordulóban 4–1-re verték meg az Augsburgot. A Sevilla kiszorulóban van az európai kupaporondról– vasárnap 4–0-era kapott ki Vigóban –, jelenleg csak a 7., igaz, egy váratlan Villarreal-vereség még nyitva hagyta a kaput.
Szóval, minden-minden a Bayern mellett szól. Miként kedden este is minden a Barcelona mellett szólt, aztán mégis mi történt a Stadio Olimpicóban (?…)

(Sport TV)

Sport 1 20:00 FC Bayern München–Sevilla FC, Bajnokok Ligája negyeddöntő, visszavágó mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila, Hegyi Iván és Puhl Sándor); Sport1 22:45 összefoglaló, benne kb. 20 perc a Real Madrid–Juventus FC mérkőzésről (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila, Hegyi Iván és Puhl Sándor)