Vasárnapi kézi-szupermaratoni

2017. 11. 19. 09:57    
Olvasási idő: 8 perc

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Délután háromnegyed 1-től este háromnegyed 9-ig kézilabda, kézilabda, kézilabda és kézilabda a Sport1-en! Négy egymást követő nemzetközi kupameccset közvetítünk a élőben, a Tatabánya és a Budakalász férfi EHF-kupa-selejtezője mintegy keretbe foglalja az FTC női csapatának BL-csoportzáróját Larvikban és a Szeged hazai BL-csatáját a 9-szeres BEK-/BL-győztes Barcelona ellen.

GRUNDFOS TATABÁNYA–CHAMBÉRY SAVOIE MB

Az EHF-kupa selejtezőjének 3. fordulójában a Tatabánya a francia Chambéry együttesét fogadja a Földi Imre Sportcsarnokban. A hazai együttes ebben a körben kapcsolódik be a küzdelmekbe, a franciák az előző körben az izraeli Maccabi Srugo Rison Lecijónt búcsúztatták kettős győzelemmel, kilencgólos összesített gólkülönbséggel.
„Nagyon kemény feladat elé nézünk – hangsúlyozta Vladan Matics, a Tatabánya mestere. – Ellenfelünk a „piacon” jóval magasabban jegyzett. Kifejezetten jó francia és külföldi játékosok alkotják a gárdát. Ám ennek ellenére sem mondom, hogy lehetetlen legyőzni őket. Különösebben nagy teher nincs a vállunkon, éppen ezért szeretnénk meglepni őket. De úgy tűnik, nekünk az egész őszünk ilyen nehéz, viszont bízom a csapatom pozitív mentalitásába. Ígérem, úgy megyünk ki a pályára, arra törekszünk, hogy a meccs végén közönségünk elégedett legyen” – nyilatkozta a mester klubja honlapjának.
A francia együttes igazi „ezüstcsapat”, egy-egy bajnoki címe, ligakupa- és Trophée des Champions (szuperkupa)-sikere mellett összesen 20 (!) – 11 bajnoki, 1 ligakupa-, 3 szuperkupa- és 5 Francia Kupa-ezüstérmet számlál) 1998-tól napjainkig. Ezzel szemben a Tatabánya 4-szeres bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes, emellett a 70-es évek végén a KEK-ben az elődöntőig, a BEK-ben a negyeddöntőig jutott. Ám a meccset nem a múltban, a jelenben játsszák, a mieink egy egész kicsiny győzelemmel is igen boldogok lennének, hátha sikerülne megőrizni azt a hat nap múlva sorra kerülő visszavágón. Bár ha azt nézzük, hogy két élgárdánk, a Veszprém és a Szeged idehaza (is) kikapott a PSG-tól és a Nantes-tól, egy szinttel lejjebb már egy döntetlen is remek eredménynek számítana.

LARVIK HK–FTC-RAIL CARGO HUNGÁRIA

Fura, a két csapat számára más és más tétet hordozó mérkőzést játszik az FTC női csapata Norvégiában. Vendéglátója, a Larvik HK csak a győzelemmel lehetne elégedett, mert az továbbjutását jelentené a középdöntőbe, sőt a Fradi elleni esetleges győzelemmel rögtön 2 ponttal rajtolhatna. A zöld-fehérek már mindenképpen középdöntősök, a norvégiai kiszállástól csak az függ, 2, 3 vagy 4 ponttal rajtolnak a következő fázisban. ”Nagyon nehéz meccs lesz, biztos, hogy a védekezés meghatározó lesz. Azt mondom, hogy a támadásban is okosnak kell lennünk, mert biztos, hogy készülnek az előző meccsből, amikor az ő védekezésük sem volt jó. Úgy hogy okosnak kell lennünk és meg kell lennie a megfelelő lépéseinknek arra, hogy mit változtassunk” – mondta Kovacsics Anikó a fradi.hu videoanyagában. Az biztos, hogy az első meccs rengeteg gólja (37–33, azaz 70) után mindkét együttes szakvezetősége a szorosabb védekezés megszervezését kiemelt feladatnak tekinti. Amelyiknek ez jobban sikerül, vélhetően az szerzi meg a két BL-pontot a larviki Boligmappa Arenában.
(A két csapat örök eurokupa-mérlege: 9 mérkőzés, 4 Larvik-győzelem, 5 FTC-győzelem, 266–256-os gólkülönbség. A legutóbbi mérkőzés: FTC–Larvik 37–33 (18–14), 2017. október 14., BL-csoportmérkőzés.)

MOL-PICK SZEGED–FC BARCELONA-LASSA

Fotó: ehfcl.com

Fotó: ehfcl.com

Roppant nehéz feladat előtt áll a MOL-Pick Szeged. A három vereség – bajnoki a Veszprémtől és két BL-kudarc – után a gödörből kikecmeregni akaró Tisza-parti gárdának a létező legnehezebb ellenféllel, az 1990 óta az elmúlt 17 szezonból 9-szer BEK-/BL-győztes Barcelonával kell megküzdenie. Ráadásul nincs olyan csapat, amelytől olyan sokszor (13-szor) kikapott volna az eurokupákban, mint éppen a 26-szoros spanyol bajnok katalán együttestől.
Xavi Pascual, a Barca mestere az időrendről elmélkedett egy sort. „Jártunk már így az idényben, amikor 48 óránk volt a Granollers elleni bajnoki és a zágrábi BL-szereplés között. Mégis megoldottuk a feladatot és most is képesek leszünk rá” – mondta. Valóban, csötörtökön este játszott csapata remit Kielben és ea harmadik nap, vasárnap már az újszegedi sportcsarnokban kell fellépnie.
„A Veszprém, a Löwen és a Nantes ellen is túl sok gólt kaptunk. Ezektől a csapatoktól ki lehet kapni, mert rendkívül erősek, de nem így. Szinte végig nekünk kellett futni az eredmény után mindig. Eddig ez nem volt jellemző ránk, remélem, minél hamarabb magunkra találunk és ismét szoros meccset játszunk mindenkivel Szegeden. Már gőzerővel készülünk a Barcára. Szeretnénk győzni, de papíron a ők az esélyesebbek. Ez nekünk jó, hogy mindenki ezt gondolja, mert felszabadultabban kézilabdázhatunk majd. Támadásban és védekezésben is nagyon jók, valamint nem szabad elfelejtenünk, hogy van egy fantasztikus kapusuk Gonzalo Pérez de Vargas személyében. Ha összeáll a védekezésünk, és ehhez párosul egy jó kapusteljesítmény, akkor könnyebb dolgunk lehet vasárnap” – nyilatkozta a mérkőzés előzményeiról és esélyeiről Bodó Richárd, a Pick balátlövője a pickhandball.hu-nak adott interjújában. Ami azt illeti, a Barca valóban hazája bajnokságában 10 meccs után százszázalékos, nem mellesleg négy és fél éve veretlen. A BL-ben pedig összesen három pont veszteséggel – vereség Flnsburgban, remi Kielben – áll az A-csoport harmadik helyén. Ráadásul már játszhat az exveszprémi irányító Aron Pálmarsson is, aki Kielben egyébként két góllal kezdett a Barcában a BL-ben. A feladat így emberes, de a szegediek Carlos Pastor (képünkön) irányításával már sok, reménytelennek tetsző helyzetben produkáltak bravúrokat. Hátha most is így lesz…
(A két csapat örök eurokupa-mérlege: 16 mérkőzés, 3 Szeged-győzelem. 13 Barcelona-győzelem, 377–444-es gólkülönbség. A legutóbbi mérkőzés: Barcelona–Szeged 30–25 (19–14), 2016. február 21., BL-csoportmérkőzés.)

CYEB BUDAKALÁSZ–HELVETIA ANAITASUNA

A két csapat közül a Budakalász most, a 3. fordulóban száll be az EHF-kupa-kiírásba. A spanyol együttes az előző körben a Talent Robstav Plzent kétszer legyőzte, együttesen 21 gól különbséggel. Tavaly ugyanebben a fázisban ugyancsak magyar ellenféllel, a Csurgóval találkozott a pamplonai csapat, amely a navarrai 27–21 után 30–26-ra kikapott Csurgón és továbbjutott, majd a csoportkörből tovább verekedte magát a negyeddöntőbe, ahol csak a német klassziscsapat SC Magdeburg tudta kiverni a kupából. A budalásziaknak ez lesz históriájuk első nemzetközi kupatalálkozója. A mérkőzést az FTC Elek Gyula Sportcsarnokában rendezik.

Sport1 12:45 Grundfos Tatabánya–Chambéry Savoie MB Handball férfi kézilabda EHF-kupa selejtező 3. forduló, első mérkőzés (kommentátor-riporter: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Marosi László, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 14:45 Larvik HK–FTC-Rail Cargo Hungaria női BL C-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 16:45 MOL-Pick Szeged–FC Barcelona Lassa (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Vadkerti Attila, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Borsos Attila); Sport1 18:45 CYEB Budakalász–Helvetia Anaitasuna férfi kézilabda EHF-kupa selejtező 3. forduló, első mérkőzés (kommentátor-riporter:: Ágai Kis András, szakkommentátor: Juhász István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Borsos Attila)