Két címmeccs a UFC216-on • SportTV

Két címmeccs a UFC216-on

2017. 10. 07. 18:01    
Olvasási idő: 2 perc

Kevesebb mint egy héttel a szörnyű történések után a UFC gálát rendez Las Vegasban. Az eseménynek a T-Mobile Arena ad majd helyszínt, a nézők pedig egy alulértékelten jó kártyát láthatnak, amelynek befejezése két címmeccset is tartogat. Nézzük a fő kártya öt ütközetét:

Könnyűsúlyúak kezdik (és zárják) a PPV részt, ahol az iráni Beneil Dariush megpróbálhat visszatérni a győztesek oldalára, miután márciusban Edson Barboza egy könyörtelen repülőtérddel ringatta álomba. Ellenfele az az Evan Dunham lesz, aki négy győzelemből álló szériából érkezik a meccsre. Bár Dariush utolsó meccséről arra emlékszünk, ahogy Barboza befejezte, nem szabad elmenni amellett, mennyire összeszedett volt az első menetben. Dunham egy szolid veterán, aki nagy harcokat megélt, de nála kiemelkedőbb versenyző ellen (Dos Anjos, Cerrone) soha nem nyert, érzésem szerint pedig ez ma sem fog változni.
Tipp: Dariush, pontozással

Bár az eredeti tervben Paige VanZant és Jessica Eye mérkőzése szerepelt, a UFC történetének második légsúlyú mérkőzését Maria Romero Borello és Kalindra Faria fogja megvívni. Amíg Faria komolyabb szervezeteknél is megfordult és öt vereségéből három is elismert UFC-s harcosok ellen érkezett korábbról, Borello főleg Európában tevékenykedett, mielőtt lehetőséget kapott volna az Invictában. Rövid filmezés után számomra Faria tűnik a kiegyensúlyozottabb, élesebb harcművésznek, ráadásul a tapasztalat is az ő oldalán lesz.
Tipp: Faria, pontozással

Kemény nehézsúlyú ütközettel folytatódik a kártya, hiszen a korábbi bajnok Fabricio Werdum meglehetősen véleményes pontozásos vereség után tér vissza az oktogonba. Werdum a Stipe Miocic által történt trónfosztása után bár szerzett egy győzelmet Travis Browne ellen, de Alistair Overeem elleni passzivitása (még azután is, hogy leütötte a földre a hollandot) a meccsbe került. Ellenfele az a Derrick Lewis lesz, aki klasszikus kondi-KO-t szenvedett Mark Hunt ellen, majd a visszavonulást is bedobta, miután az egyik legaktívabb nehézsúlyú versenyző volt a keretben. Lewis agresszív, szertelen stílusa eredményes lehet, hiszen akit ő eddig tisztán eltalált, azok közül nem sokan maradtak állva. A probléma, hogy Werdum jóval technikásabb jiu-jitsuja kijöhet, főleg ha elkapja Lewis egyik rúgását és leviszi a földre.
Tipp: Werdum, feladásra kényszerítéssel

A co-main event a 215 elmaradt főmeccse, viszont most sikeresen bemért Demetrious Johnson és Ray Borg is. Johnson rekordot jelentő 11. címvédését követheti el a UFC-ben, amivel bebetonozza státuszát, mint nem csak mindenidők legjobb légsúlyúja, de súlycsoporttól függetlenül mindenidők egyik legkiemelkedőbb MMA versenyzője. Bár sokan aggódtak a mérlegelésnél krónikusan problémákba ütköző Borgnál, a 24 éves versenyző hozta a súlyt. Bár technikás birkózó tudása hozott számára győzelmeket, a kardió, a tapasztalat és az álló- és földharc is Johnson oldalán van. Nehéz látni, hogy pont ellene szakadna meg a sorozat.
Tipp: Johnson, feladásra kényszerítéssel

A főmérkőzésen az átmeneti könnyűsúlyú öv a tét, hiszen Conor McGregor távollétében kihirdették a lehetőséget Tony Ferguson és Kevin Lee között. Ferguson március óta vár erre a lehetőségre, akkor a UFC 209-en Khabib Nurmagomedov az utolsó napon esett ki dehidratáció gyanújával. Az orosz továbbra se áll készen, ám a 2014 óta 9 győzelmet összehozó (könnyűsúlyban a legtöbb) Kevin Lee elkezdte hangját hallatni, a szervezet pedig megadja neki a lehetőséget. A földön többször bebizonyosodott, hogy Lee elképesztő domináns tud lenni, kérdés, hogy a meglehetősen unortodox, kiismerhetetlen stílusú Ferguson ellen ez elég lesz e. „El Cucuy” legutóbb magaslati levegőn vívott borzasztó precíz 25 percet Rafael Dos Anjos ellen, ahol úgy tűnt, bírna még 25-öt. Boksztechnikája mellett submissionjei mellett sem szabad elmenni, ráadásul rossz pozíciókból is villámgyorsan menti ki magát. Érzésem szerint a könnyűsúly legkiemelkedőbb harcosáról beszélünk, akivel McGregornak is meg fog gyűlni a baja.
Tipp: Ferguson, kiütéssel