LaLiga-búcsú a bajnokkal

2018. 05. 20. 08:59    
Olvasási idő: 6 perc

Fotó: GETTYIMAGES

Négy mérkőzés maradt hátra a LaLigából vasárnapra, s mi mind a négyet közvetítjük az idénytől búcsúzóban. A zárónapon fellép a nagy valószínűséggel ezüstérmes, friss Európa-liga-győztes Atlético Madrid és a 25. bajnoki címét már hetekkel ezelőtt megszerző FC Barcelona is, utóbbi játssza az idény utolsó mérkőzését.

VALENCIA–DEPORTIVO

A Valenciának van mit ünnepelni, a Depornak van miért szomorkodni. A denevéreseket Marcelino mester visszavezette a Bajnokok Ligájába, az együttes 4. helyét nem veszélyezteti senki és semmi, s ez a pozíció az ősztől kezdődő idényben a négy topbajnokságban BL-főtáblás helyet ér.
A Depor viszont – amely két évtizede még Európa élcsapatai közé tartozott, még BL-elődöntőt is játszott – ebben az évtizedben már harmadszor jutott a kiesés sanyarú sorsára, 2011 és 2014 között oda-vissza pendlizett a két legmagasabb bajnoki osztály között, most három élvonalbeli szezon után szállt alá a Liga 123 nevű másodosztályba.
Remélhetőleg a teljes tét nélküliség nem unalmas 90 percet szül majd, hanem egy pörgős, talán gólokat is hozó találkozót.
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 91 mérkőzés–46 Valencia-győzelem–20 döntetlen–25 Deportivo-győzelem/147–93-as gólkülönbség; Barcelonában: 34–16–11–7/58–36; a 2016–17. idényben: La Corunában 1–1, Valenciában 3–0, ebben a bajnokságban La Corunában 1–0.)

ATHLETIC BILBAO–ESPANYOL

Egyik együttes sem lehet túl büszke az idényére. Az Athleticnek el kell szenvedmie azt a megaláztatást, hogy a négy baszk együttes közül ő, a legrégebbi, a liga alapító tagja végez a legrosszabb helyen a bajnoki táblázaton. Nem csupán az örök rivális Real Sociedad, hanem a kicsike Eibar és az Alavés is megelőzi minden baszkok szíve csücskét: Nem véletlen, hogy Ziganda edzővel nem hosszabbít szerződést a klub, olyan edzőt szeretnénk a kispadra ültetni, aki a hagyományokhoz méltó szereplésre képes az Athletickel.
Az Espanyol is letett már az asztalra jobb idényeket. Ebben a szezonban elsősorban a rengeteg döntetlen miatt végez csupán a 11-15. helyek valamelyikén. 13 remijével a gárda az előtte tanyázó Alavésszel és a mögötte helyezkedő Levantével együtt a liga döntetlenkirálya. A két együttes bilbaói győzelem esetén valószínűleg helyet cserél a táblázaton, mert akkor a már a bajnokságot befejező Levantával hármas holtversenybe kerülnek, s ebben a minitabella alapján Athletic, Levante, Espanyol lenne a sorrend.

(A két csapat élvonalbeli mérlege: 165 mérkőzés–70 Athletic-győzelem–32 döntetlen–63 Deportivo-győzelem/282–232-es gólkülönbség; Bilbaóban: 82–53–13–16/183–90; a 2016–17. idényben: Barcelonában 0–0, Bilbaóban 2–0, ebben a bajnokságban Barcelonában 1–1.)

ATLÉTICO MADRID–EIBAR

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Nagy ünnep készül a Metropolitanóban, a matracosok vehemens hívei alighanem diadalmámorban köszöntik övéiket, akik az Európa-liga-győzelemmel a Simeone-korszak hatodik trófeáját is megszerezték. A bajnoki ezüstöt már a Rea szombati döntetlenjével megszerezte a csapat, amely a múlt heti, Espanyol elleni meghökkentő 0–2 előtt 11 hazai tétmeccsén még gólt sem kapott a Metropolitanóban! Ha a fő tendencia folytatódik – az Espanyol-meccset telintsük a szabályt próbáló kivételnek – , és az obligát egy gólját legalább megszerzi, akkor folytatódik az Atleti 100%-os sorozata. Eddig ugyanis mind a 7 mérkőzését megnyerte a vizcayai együttes ellen.
A vendég Eibar kiválóan szerepelt, a legjobb baszk csapatként a táblázat felső felében végezhet még akkor is, ha nem szerez pontot a záró meccsen. (Ehhez csak az kell, hogy a Real Sociedad ünneprontóként ne vegye el a Barca még őrzött egyik veretlenségi sorozatát, a 2016 szeptembere, az Alavés elleni 1–2 óta őrzött hazai bajnokit…)
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 7 mérkőzés–7 Atlético-győzelem/14–3-as gólkülönbség; Mardridban: 3­–3–­0­–0/6–2; a 2016–17. idényben: Eibarban 2–0, Madridban 1–0, ebben a bajnokságban Eibarban 1–0.)

BARCELONA–REAL SOCIEDAD

A Barca ünnepelheti a duplát és talán megszabadult a hosszúra nyúló bajnoki veretlen széria lelki terhétől is – ott, ahol talán a legkevésbé lehetett arra számtani, A két közben egy gyors túrán járt Dél-Afrikában, ahol legyőzte a Mamelodi Sundownst 3–1-re a Nelson Mandela-emlékmérkőzésen. A katalán szurkolók köszönthetik tehát bajnok és kupagyőztes csapatukat, a meccs végén veheti át a gárda a bajnoki trófeát és elbúcsúznak a nagy ikon Andrés Iniestától is.
A baszkok azért egy kicsit belepiszkíthatnak a nagy ünneplésbe. Ne feledjük, ősszel az Anoetában a 38. percben még 2–0-ra vezettek, onnan tudott fordítani a Barca Paulinho, Messi két és Luis Suárez góljával. Azaz a gálahangulatban a katalánoknak azért focizniuk is illene egy kicsit. Utána a nagy részük már utazhat is a vb-re készülő válogatottjához, a többiekre vár a nyári szabadság.
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 141 mérkőzés–78 Barcelona-győzelem–32 döntetlen, 32 Real Sociedad-győzelem/279–144-es gólkülönbség; Barcelonában: 70­–60–­7­–3/183–40; a 2016–17. idényben: San Sebastianban 1–1, Barcelonában 3–2, ebben a bajnokságban San Sebastianban 4–2.)

(Sport TV)

LALIGA SANTANDER, 38. forduló. Sport1 11:45 Valencia CF–RC Deportivo La Coruna (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 16:15 Athletic Bilbao–RCD Espanyol (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 18:30 Atlético Madrid–SD Eibar (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 FC Barcelona–Real Sociedad (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György)