Pótvizsgázik-e a két Eb-döntős? • SportTV

Pótvizsgázik-e a két Eb-döntős?

2017. 10. 10. 08:44    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden befejeződik az európai világbajnoki selejtezők csoportköre. A H-csoportból Belgium már két körrel ezelőtt kvalifikálta magát Oroszországba. Az A jelű szextettből Franciaország az abszolút favorit, ám meg kell szereznie mindhárom pontot hazai pályán Fehéroroszország ellen a csoportelsőséghez. A magyarokat is szerepeltető B-csoportban a kezdettől fogva ádázul üldözi Portugália az eddig hibátlan Svájcot, a két együttes párviadala ki-ki meccsen Lisszabonban dől el. A mieink utolsó selejtezőjét Feröer ellen – az eddigi 9-hez hasonlóan – éjféltől felvételről közvetítjük.

PORTUGÁLIA–SVÁJC

Az első forduló meglepő Európa-bajnok verése óta sem a győztes Svájc, sem a vesztes Portugália nem tévesztett egyetlen lépést sem, mindketten megnyerték mind a 8 találkozójukat. A luzitánok több góllal bizonyultak jobbnak oda vissza a másik négy együttesnél, így érték el a végküzdelemre a 33%-os esélyt. A lehetséges három eredményalakulásból egy, a győzelem az övék, döntetlen vagy vendég siker esetén a helvétek 2006 óta sorozatban negyedszer is kijutnak a világfutball legjelentősebb válogatott tornájára. Mindkét együttes „teljes fegyverzetben”, legjobbjait bevetve álk fel a (csoport)döntő csatára a Fény stadionjában. Így nyilván a kezdőben lesz Cristiano Ronaldo is, aki egy újabb góllal behozná, kettővel megjavítaná Robert Lewandowski európai vb-selejtezős gólrekordját (15 találat), Ám alighanem boldog lenne másodikként is, ha csapata egyetlen picike góllal legyőzné a remekül védekező svájviakat, akik a 9 eddigi selejtezőjükön mindössze 5 gólt kaptal, abból is négyet a már rég leszakított magyaroktól…

HOLLANDIA–SVÉDORSZÁG

A régi-új szabály életbe léptetése – azonos pontszám esteén a gólkülönbség dönt – megásta a hollandok sírját. A narancsosok ugyanis a csoportelsőségért folyó harcban már lemaradtak – a franciák 4 ponttal állnak előttük – , a svédek pedig annyival több gólt szereztek (a legutóbb, három napja egy nyolcast rúgtak Luxemburgnak), hogy Robbenéknek hét góllal (!) kellene legyőzniük a skandinávokat, hogy megelőzhessék őket. Ez a feladat még a Van Basten-, Gullit- féle Európa-bajnok csodaválogatottjuknak is nagy fejtörést okozott volna, a jelenlegi csapat számára viszont praktikusan lehetetlen. A svédek viszont akár még a csoportelsőségre is ácsingózhatnak. Ha elviszik a három pontot Amszterdamból, a franciák csoda számba menő hazai pontvesztésével helyet is cserélne a két együttes. Egy hónapja pedig Deschamps csapata Luxemburgot sem tudta legyőzni, igaz, akkor nem volt ennyire éles a helyzet. A beloruszok nyilvánvalóan erősebbek Luxemburgnál, ám a csoportnyitón, tavaly szeptemberben nekik is sikerült gól nélküli döntetlent elérni Boriszovban a kékek ellen. Deschamps 34 esztendeje játékosként már megélt egy utolsó fordulós vb-selejtező bukást, szakvezetőként nyilván nem szeretné még egyszer megtapasztalni az érzést. (Ráadásul most van még lehetőség a pótvizsgára is, de a gallok inkább az igazi vizsgán mennének át, lehetőleg jeles kalkulussal.)

Európai vb-selejtezők. Sport1 20:30 Portugália–Svájc B-csoportmérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Kemenes Szabolcs); Sport2 20:30 Hollandia–Svédország A-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Gyulai Miklós és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Kemenes Szabolcs); Sport1 éjféltől: Magyarország–Feröer B-csoportmérkőzés (felvételről, kommentátor: Fülöp László)