Luol Deng a Lakers sikerének kulcsa • SportTV

Luol Deng a Lakers sikerének kulcsa

2018. 09. 03. 14:33    
Olvasási idő: 2 perc

Nem vagyunk azok, akik nem ismerik el Luol Deng sportemberi nagyságát, de a brit-szudáni kosaras sajnos idén arra a sorsra jutott, hogy azzal segít a legtöbbet egy csapatnak, hogy kivásárolják a szerződéséből. Az ő szempotjából sem jött ez rosszul az üzlet, mert rengeteg milliót kapott, és kereshet egy új csapatot magának, ahol pályára is lép.

2013-ban Luol Deng még a Chicago Bulls kétszeres All-Star kosarasa volt, kevesen gondolták, hogy a 2017-18-as szezonban egyetlenegy meccsen küldik pályára a Los Angeles Lakers színeiben úgy, hogy 2016-ban az aranysárga-lilák négyéves 72 millió dolláros szerződést kötöttek vele, és a csapat harmadik legjobban fizetett játékosa volt. Pedig pontosan ez történt vele, a szezonnyitón kapott 13 percet, azóta semmi. Magic Johnson érkezésével kezdődött el Deng leépítése, méghozzá azért, mert a fiatalítást választotta a csapat, és inkább Brandon Ingramnak adták Deng játékidejét.

Mondanunk sem kell, hogy a Lakers egyébként azzal erősen maga ellen dolgozott azzal, hogy nem játszatott egy magas fizetésű játékost, mert nem volt olyan csapat, aki örömmel cserélt volna érte. Azért, mert ha nem látják játszani, nem tudják, milyen formában van, és hogy azonnal bevethető-e. Ezért egyértelmű volt, hogy megoldásképpen vagy játszatni kellene, vagy kivásárolni a szerződéséből, mert szezononként 18 millió kiadása a semmire nagy teher a fizetési sapka alatt 3 éven át.

A Lakers menedzsmentje végül döntött, és a második utat választotta, mert most kezd újjáépítésbe a csapat, és a Deng kivásárlásával a fizetési sapka szempontjából megspórólható pénz nagyon jól jöhet majd 2019 nyarán.

Ezzel megítélésünk szerint LeBron James megszerzése után a 2018-as nyár második legjobb dobását hozta össze a Johnson-Pelinka duó, mert lehetőséget biztosított magának arra, hogy 2019-ben újabb sztárt csábítson az angyalok városába.

A lista nem rövid, célkeresztben lehet akár Kawhi Leonard, Klay Thompson, Jimmy Butler, de még Kevin Durant is, hiszen kb. 37 millió dollár áll majd rendelkezésre.

Rob Pelinka ezt nyilatkozta hivatalosan: „Köszönetet szeretnénk mondani Luolnak a Lakersnél töltött idejéért. Azért léptünk, hogy a keret kialakításában és a fizetési sapka tekintetében is nagyobb legyen a mozgásterünk, és tovább építhessük a csapatot a jelenlegi terveink szerint.”

Deng – aki lemondott kb. 7,5 millió dollárról, de így is majd 30 milliót kap majd –  azért járhat jól, mert kapott egy csomó pénzt, és másfél év mellőzés után talán talál olyan csapatot, ahol minőségi időt tölthet a pályán. 33 éves, lehet még pár jó éve. Lehetséges jelöltként a a Rocketset említik, illetve azt a Timberwolvest, ahol korábbi edzője, Tom Thibodeau a mester.