Színre lép az Európa-bajnok is • SportTV

Színre lép az Európa-bajnok is

Sport TV avatar Sport TV 2018. 09. 10. 08:10    
Olvasási idő: 2 perc

Utolsó előttiként a nagy sztárcsapatok közül bemutatkozik a Nemzetek Ligájában az Európa-bajnok Portugália is. A B-ligából a svéd–török meccset mutatjuk meg, az alacsonyabb ligákkal szemben hétfőn előnyben részesítünk egy felkészülési meccset, a vb-negyeddöntős oroszokat mutatjuk meg a szintén „szabad napos” csehek ellen.

OROSZORSZÁG–CSEHORSZÁG

A vb-n használt helyszínek közül Rosztov-na-Donuban fogadják az oroszok a cseheket. Egyik csapatnak sem kell az NL-ben pályára lépnie, az oroszok csoportjában svéd–török találkozóra kerül sor, a csehekében már vasárnap lejátszották az ukrán–szlovák mérkőzést. A házigazdák a remek vb-szereplést követően a Nemzetek Ligájában is biztatóan rajtoltak a trabzoni 2–1-gyel, a csehek viszont hazai pályán, Magyarhradisban kaptak ki az ukránoktól ugyanennyire. Ha a jogelőd Szovjetunió–Csehszlovákia mérkőzéseket nem számítjuk, a tiszta orosz–cseh örökmérleg mindössze három meccs adatait tartalmazza, mindhármat semleges pályán játszották. Az 1996-os Eb-csoportmeccsen Liverpoolban 3–3-at játszottak (az Baroséknak a továbbjutást, a szbornajának a kiesést jelentette), 2012-ben Wroclawban a lengyel-ukrán Eb-n szintén a csoportban az oroszok győztek 4–1-re, tavalyelőtt júniusban, felkészülési meccsen Innsbruckban a csehek bizonyultak jobbnak 2–1-re. (Ha már a jogelődöket szóba hoztuk, a két legfontosabb párharcuk egyaránt Eb-csata volt és szerencsét hozott a győztesnek. Az 1960-as elődöntőben a SZU 3–0-ra győzött Mareille-ben, majd megnyerte az akkor NEK-nek nevezett Eb-t, 1976-ban a negyeddöntőben a csehszlovákok otthon 2–0-ra nyertek, Kijevben 2–2-re ikszeltek, végül szintén Európa-bajnokok lettek.)
A rosztovi meccsnek most nincs, csak presztízstétje, az előjelek sokkal inkább Sztanyiszlav Csercseszov csapatának győzelmét sejtetik.

SVÉDORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG (B-liga, 2. csoport)

(Fotó: Getty Images)

A csoport nyitó találkozóján az oroszok, mozgalmas, sok helyzetes mérkőzésen tudtak nyerni Trabzonban. A svédek eközben felkészülési meccset játszottak Bécsben és simán kikaptak az osztrákoktól 2–0-ra. A vb másik jól szereplő északi válogatottja, Dánia győzelemmel rajtolt, Janne Andersson együttese másolná a déli szomszédot az NL-ben (is).
A két együttes eddig 10-szer játszott hivatalos válogatott találkozót, a svédek két győzelme mellett 4-4 döntetlen és török siker született. Legutóbb 2016 márciusában felkészülési meccsen találkoztak, akkor Antalyában a törökök Cenk Tosun duplájával 2–1-re nyertek, a svéd gólt Andreas Granqvist (képünkön) szerezte.  Ők ketten most Solnában is többször szembekerülhetnek egymással, a törökök 27 éves támadója és a skandinávok 33 esztendős csapatkapitány-középhátvédje most is tagja a mérkőzésre készülő keretnek.

 

PORTUGÁLIA–OLASZORSZÁG (A-liga, 1. csoport)

Az Eb-győztes portugálok hazai környezetben rajtolhatnak, a nemzeti stadionban, az Estadio da Luzban fogadják a lengyelek ellen hazai környezetben csak iksszel (1–1) startoló olaszokat. A luzitánok nem tartalékoltak a meccsre, három nappal előtt nem kisebb ellenféllel mérkőztek, mint a vb-ezüstérmes horvátokkal, akikkel 1–1-es döntelent értek el. A mérkőzésen nem játszik a portugálok frontembere, a válogatottsági csúcstartó, örök gólrekorder Cristiano Ronaldo. Pedig érdekes lett volna a fellépése, hiszen jelenleg éppen az olasz bajnoki rekorder Juventus játékosa és torinói csapattársai közül néhényan szerepelnek a squadra azzura keretében is.
A két együttes negyedszáz mérkőzést vívott eddig, elég jelentős az olasz fölény. A luzitánok csupán 5 alkalommal győztek, csak 2 meccs végződött döntetlenre, a további 18 találkozón az itáliaiak bizonyultak a jobbnak. A legutóbbi meccsük az öt portugál siker egyikével zárult: 2015 júniusában Genfben Éder egyetlen góljával nyert az akkor is Ronaldo nélkül felálló portugál együttes. (Akkor még senki sem tudta, hogy egy évre rá egy sokkal fontosabb meccset is megnyernek majd a luzitánok Éder egyetlen góljával…)
Nagy kérdés, Roberto Mancini alatt ugyanolyan hatékonysággal tud-e működni a már nem klubtársak alkotta Bonucci, Chiellini védelmi tengely, mint korábban sok-sok esztendőn keresztül…

 

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS. 18:45 Oroszország–Csehország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Kemenes Szabolcs);  NEMZETEK LIGÁJA-csoportmérkőzések. Sport1 20:30 Franciaország–Hollandia (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport2 20:30 Svédország–Törökország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs, kommentátor: Faragó Richard és Gyulai Miklós)

A NAP PROGRAMJA

20:45   Portugália–Olaszország, A-liga, 2. csoport (Sport1)
20:45   Svédország–Törökország, B-liga, 2. csoport (Sport2)
20:45   Skócia–Albánia, C-liga, 2. csoport
20:45   Montenegró–Litvánia, C-liga, 4. csoport
20:45   Szerbia–Románia, C-liga, 4. csoport
20:45   Andorra–Kazahsztán, D-liga, 1. csoport
20:45   Koszovó–Feröer, D-liga, 3. csoport
20:45   Málta–Azerbajdzsán. D-liga, 3. csoport