A spanyolok a vb-4. után a vb-2-at is elintéznék • SportTV

A spanyolok a vb-4. után a vb-2-at is elintéznék

Sport TV avatar Sport TV 2018. 09. 11. 08:46    
Olvasási idő: 2 perc

A lebonyolítási rendszer logikus következményeként a második kör záró napjára is maradt bemutatkozó sztárcsapat a labdarúgó Nemzetek Ligájában. Az A-liga csoportjai ugyanis háromcsapatosak, öt nap alatt tízen rajtoltak el, így keddre is jut két klasszis debütáns, az oroszországi világbajnokság ezüst- és bronzérmese. Előbbi mérkőzése, valamint a „magyar” csoport meccsei kerülnek a képernyőnkre.

SPANYOLORSZÁG–HORVÁTORSZÁG (A-liga, 4. csoport)

Alighanem a hatnapos NL-sorozat egyik csúcscsatája várható Elchében, a Manuel Valero Martínez Stadionban. (Amely a magyar szívnek oly kedves:  36 esztendeje itt verték meg a mieink a mindmáig vb-rekordot jelentő meccsen Salvadort 10–1-re…) A házigazda spanyolok roppant impresszív győzelmet arattak három napja a Wembleyben. Luis Enrique megmutatta, számára válogatott szinten is a csúcs a cél, trófeákat akar nyerni a furia rojával is, miként korábban a Barcelonával. Ugyan „csak” 2–1-re győzött csapata (0–1-ről fordítva!), de a játék képe alapján az eredmény lehetett volna több gólos siker is abban a stadionban, ahol korábban az angolok 24 veretlen mérkőzést játszottak le. A vb-negyedik tehát kipipálva, most jöhet a vb-második!
A másik oldalon irányító Zlatko Dalic mester azonban bizonyította, csapata idegenben is kellően hatékony. A selejtezők véghajrájában „éles” helyzetben megverte Kijevben Ukrajnát, a pótselejtezőn 4–1-re tönkreverte Athénban a görögöket, és tulajdonképpen a vb-t is „idegenben”, azaz semleges pályán játszotta le (az oroszok elleni elődöntőt pedig konkrétan is idegenben…). S még az Európa-bajnok otthonában sem kapitulált, három napja ikszelt a portugálokkal Algarvében.
A két együttes örökmérlege féltucat összecsapást számlál: a spanyolok háromszor nyertek, a horvátok kétszer, döntetlenül egyszer végeztek. Déli szomszédunk legutóbbi sikere különösen keserű a spanyoloknak: a franciaországi Eb-n a csoportkör záró találkozóján 2–1-re nyertek Modricék, az olaszok karmaiba zavarva az akkor még címvédő hispánokat, akik ki is estek a nyolcaddöntőben. (Más kérdés, hogy a horvátok is elbuktak a későbbi győztes portugálokkal szemben)

Két önbizalomtól duzzadó, klasszisok sorát pályára küldő csapat – reméljük, pazar csata kerekedik ki ebből, még ha nem is születik 11 gól, mint 36 esztendeje Elchében.

FINNORSZÁG–ÉSZTORSZÁG (C-liga, 2. csoport)

Harry Lod szombaton Tamperében Kádár Tamással küzdött meg, ma Turkuban lép pályára az észtek ellen (Fotó: Getty Images)

Harry Lod szombaton Tamperében Kádár Tamással küzdött meg, ma Turkuban lép pályára az észtek ellen (Fotó: Getty Images)

Robin Lod szombaton Kádár Tamással küzdött meg, kedden az észtek ellen kell helytállnia (Fotó: Getty Images)

A mi csoportunk két mérkőzésnek koreográfiája hasonló az első kör egy-egy győztese mérkőzik egy-egy vesztessel. A finnek minket legyőztek, most egy másik színhelyen, az észt fővárostól mindössze 80 kilométernyire fekvő Turkuban fogadják a szomszéd észteket (akik ugyanúgy 1–­0-s mérkőzést zártak – a vesztes oldalon). A szomszédság a sűrű találkozásokban is megmutatkozik:   az 1920-as elsőtől kezdve máig  31 mérkőzést vívtak (15 finn győzelem, 10 döntetlen, 6 észt siker), ám ezek közül mindössze egy volt tétmérkőzés: az 1937-es vb-selejtező, amelyet ugyancsak Turkuban nagy meglepetésre az észtek nyertek meg 1:0-ra. Most azért ennek megismétlődése még nagyobb szenzáció számba menne, az észtek ugyanis a 2011-ben Észak-Írország elleni 2–1-es Eb-selejtező siker óta idegenben csak Andorrát és Gibraltárt tudák legyőzni egyszer-egyszer.
Éjféltől felvételről megmutatjuk a zárt kapus Magyarország–Görögország találkozót is., kétféle nézőben reménykedve. Az egyik, aki nem ért rá este, a másik, aki szeretné újra átélni a mieink bravúr számba menő, szívmelengető győzelmét. (Reméljük, utóbbiak lesznek többségben…)

 

NEMZETEK LIGÁJA-csoportmérkőzések. Sport1 20:30 Spanyolország–Horvátország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor); Sport2 20:30 Finnország–Észtország (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor, kommentátor: Gyulai Miklós és Kassai-Tóth Csaba)

A NAP PROGRAMJA

20:45   Izland–Belgium, A-liga, 2. csoport
20:45   Spanyolország–Horvátország, A-liga, 4. csoport (Sport1)
20:45   Bosznia-Hercegovina–Ausztria, B-liga, 3. csoport
20:45   Finnország–Észtország, C-liga, 2. csoport (Sport2)
20:45   Magyarország–Görögország, C-liga, 2. csoport (felv., Sport1)
20:45   Moldova–Fehéroroszország, D-liga, 2. csoport
20:45   San Marino–Luxemburg, D-liga, 2. csoport