Játékban 120 százalék a cél Szegeden • SportTV

Játékban 120 százalék a cél Szegeden

2018. 09. 13. 11:43    
Olvasási idő: 3 perc

A Sport TV Harmadik Félidő című műsorában beszélt Juan Carlos Pastor a MOL-Pick Szeged vezetőedzője a ránk váró szezonnal kapcsolatos terveiről, várakozásairól és az új igazolásokról. Dean Bombac egy interjúban elárulta a műsorban, hogy ő mindenképp Szegedre akart visszatérni, a mester pedig elmondta, a szlovén Joan Canellas-szal fog irányítani, míg Dmitrij Zsitnyikov mostantól átlövő lesz. A tréner leszögezte, a csapatnak 20 százalékkal kell javítania a teljesítményén idén.

Joan Carlos Pastor  elmondta, mi a legjobb dolog, ami nyáron a Szegeddel történt: „Úgy vélem az, hogy kiegyenlítettük a csapatot. Kiegyensúlyozottabb csapattal rendelkezünk. Ugye olyan sok változást nem kell eszközölnünk, reméljük, hogy a játékosainkkal jó ritmust tudunk majd fenntartani.” Hat játékos érkezett, nyolc távozott, a tréner szerint ezek szükséges változtatások voltak, volt, akit nem sikerült megtartani, míg másokat szükséges volt lecserélni. A legnagyobb változásra az irányítóposzton számíthatunk, ahova érkezett a korábbi közönségkedvenc, Dean Bombac és a spanyol Joan Canellas. Stas Skube távozott a Vardarhoz, Dmitrij Zsitnyikov új szerepkörbe kerül: „Zsitnyikovnak picit megváltoztatjuk a posztját, hiszen jobb teljesítményt akarunk kihozni belőle, és ezért gyakorlatilag átlövőként használjuk. Meglátjuk, így talán kevesebbet fogunk követelni tőle. Dekivel (Bombac) és Joannal (Canellas) majd fogunk tudni játszani irányító pozícióban, Zsitnyikov átlövőt játszik majd Bodóval és Henigmannal, tehát azok a játékosok, akik legjobban ismerik a játékrendszert, azok maradnak középen irányító pozícióban.”

A Sport TV Kezeket fel! című műsorában pénteken lesz egy hosszabb interjú Bombaccal, de a Harmadik Félidőben már látható volt egy részlet, amiben azt indokolta meg, miért tért vissza két év kielcei szereplés után Szegedre:

„Nagyon örültem a szegedi ajánlatnak, valójában több lehetőségem is adódott volna, de számomra egy igazi opció volt: Szeged. Mindenképpen vissza akartam jönni oda, ahol már eltöltöttem két szép évet, és ez az álmom meg is valósult.

Nagyon jó volt ez a két év Kielcében, senkivel semmilyen problémám nem volt, sem az elnökkel, sem az edzővel, sem a társakkal, de valami hiányzott ott, ami itt Szegeden megvan, nem tudnám megmagyarázni, mi ez. A lényeg, hogy újra itt vagyok, és itt nagyon jól érzem magam. Talán emberileg hiányzott valami, ami miatt nem tudtam úgy teljesíteni, de már nem is akarok ezzel foglalkozni, Szegeden jól érzem magam, ezért nem is volt kérdés, hogy amennyiben lehet, ide jövök vissza.” Pastor úgy véli, jobb a 2018-as Szeged, mint a 2016-os volt, így Bombac szerepe picit változhat: „Úgy gondolom, átlövőben és beállóban is erősebb most a Szeged, nagyobbak és erősebbek a beállók, és a lövők terén is sokkal több variációval rendelkezünk, és belső játékban is jobbak vagyunk. Talán nem kell annyira főszereplőnek lennie a játékban, mint ahogyan két éve kellett a gólokat illetően, most sokkal színesebb a Szeged. Ettől függetlenül szerveznie továbbra mindenképpen kell, és nem veszítheti el a gólérzékét sem.”

A mester a két spanyolról, Maquedáról és Canellasról is beszélt, tapasztaltak és sportkarrierjük csúcsán állnak, akiket remekül tud majd használni a Szeged. Az új igazolásokról együttesen – beleértve Mirko Alilovicsot is, aki Veszprémből került a Tisza-partra – elárulta, fontos, hogy érezzék, bíznak bennük a klubnál, fontosnak érezzék magukat, rendben legyen önbizalmuk, és akkor jobban megy majd nekik a játék. A Szeged hosszú évek után magyar bajnokként vág neki a szezonnak: „Teljesen máshogy kezd hozzá, ha nyer, mintha veszít, más a hozzáállása, más az alapja.

De van, amikor az eufória rosszat tesz, és ugye tudjuk, hogy minannyian 0 ponttal kezdjük el a magyar bajnokságot és a BL-t is. Az a csapat, amelyik nem figyel erre oda, nagyon pórul járhat. Javítanunk kell a teljesítményünkön olyan jó húsz százalékkal legalább. Ha nem érjük el a tavalyi szezon 120 százalékát, akkor sem a magyar bajnokság terén, sem a Bajnokok Ligájában nincs esélyünk.”

Azt is elmondta, fontos az is, hogy csapatot alkossanak a pályán és a pályán kívül egyaránt, és hogy 5-6 olyan vezető típusú játékos van a csapatban, akik a drámai pillanatokban elő tudnak állni.

A Zágráb ellen kezdi a BL-t a Szeged, a horvát csapat mindig kemény ellenfél, fel kell mindenre készülni, nem számít könnyű meccsre Pastor. Erősen kell kezdeni a meccset, ez nagyon fontos.

A MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém BL-mérkőzéseit a Sport TV közvetíti

Az első forduló:

Telekom Veszprém – Vive Kielce: szeptember 15., szombat 17:30, Sport1; kommentátor: Petur András

PPD Zagreb – MOL-Pick Szeged: szeptember 16., vasárnap 19:30, Sport1; kommentátor: Méhes Gábor

Harmadik Félidő: szeptember 16., vasárnap 22:00, Sport1