Agyament szerelés vagy beleférő keménység? • SportTV

Agyament szerelés vagy beleférő keménység?

2018. 09. 17. 15:20    
Olvasási idő: 2 perc

Karim Bellarabi súlyosnak tűnő sérülést okozott Rafinhának, a Bayern München játékosának. A bajorok védője hónapokra kidőlt. De vajon a szándékosan vagy véletlenül őt amortizáló futballistának mekkora büntetés jár? Erről is vitatkoznak majd szakértőink a Germánia című műsorban.

A „szellemi fogyatékostól” az „A Bayern elleni így kell focizniig” elég szélsőséges volt a Bayern München–Leverkusen meccs, illetve az azon elkövetett szabálytalanságok megítélése. Azt senki sem vitatja, hogy Vollandot nem terheli felelősség Tolisso keresztszalag-szakadása és az ezzel járó, legalább féléves kényszerpihenő miatt, de azt már igen, hogy Bellarabinak muszáj volt-e így beleszállnia Rafinhába, kockáztatva, hogy „örökre” szétrúgja az Achillesét. Uli Hoenessnek a leverkuseni futballista elmeállapotára tett megjegyzése az egyik véglet, Tim Wiesének, a sport1.de kolumnistájának a véleménye a másik.

Oké, Wiesére bátran mondhatjuk, hogy a pankráció elvette az eszét, meg azt, hogy kaiserslauterni és brémai kapusként volt elég ideje és oka meggyűlölni a bajorokat, ettől még egy kézlegyintéssel nem intézhetjük el, amit mondott. Részben azért nem, mert ez is mutatja, minden, a Bayernnel kapcsolatos történés képes megosztani Németországot, részben azért, mert egy exprofi simán láthatja-érezheti másképp a történéseket, mint egy „fotelszurkoló”, részben meg azért, mert talán ebből is érezhető, az elmúlt hat év Bayern-dominanciája kialakított egyfajta frusztráltságot, illetve tehetetlenséget, hogy nincs recept a bajnokcsapat ellen. Próbáltak ellene szépen játszani, bekkelni – megfélemlíteni még soha. Persze, Wiese sem mert direktben így fogalmazni, de azért nem udvariaskodott: „Hogy szabad lenne rájuk a vadászat? Lárifári… A Bayern játékosait így kell megtámadni. Játékban sokkal erősebbek az ellenfeleiknél, ezért testtel kell agresszívebben dolgozni. Nem sportszerűtlenül, de láthatóvá kell tenni, hogy semmi tisztelet sincs benned irántuk.”

A sérülés súlyossága Dárdai Pált, a Hertha BSC edzőjét is elgondolkodtatta. A magyar szakember volt a Doppelpass című német futballmagazin vendége, és ott újfent nagy érdeklődésre tartó szabálymódosítással rukkolt ki. Jóllehet, nem érezte szándékosnak, csak „túlmotiváltnak” Bellarabi tettét, ettől még azt javasolta, ha valaki három hónapnál hosszabb kihagyást előidéző sérülést okoz játékostársának, kapjon olyan hosszú eltiltást, amilyen hosszú a kolléga felépülési időszaka. Persze, ez felvet olyan kérdéseket, hogy ki állapítja meg, milyen hosszú a felépülési időszak, hogy azt adott esetben mennyivel hosszabbítja meg egy elrontott rehabilitáció és így tovább.

De a magunk részéről azzal mindenképpen egyetértünk, hogy a piros lapért körülbelül járó három-öt meccses eltiltás nem minden esetben helyénvaló. Különösen akkor nem, ha a szándékosság bizonyítható.

A témával részletesen foglalkozunk a Sport1-en 19:30-kor kezdődő Germánia című műsorunkban.

Ki szerezte a 3. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Eggestein (Werder Bremen) a Nürnberg ellen

0%

Embolo (Schalke) a Mönchengladbach ellen

0%

Robben (Bayern München) a Leverkusen ellen

0%