Legyen jogdíjas a Robben-gól! • SportTV

Legyen jogdíjas a Robben-gól!

2018. 09. 19. 10:01    
Olvasási idő: 2 perc

Arjen Robben a Schalke ellen már a 150. győzelmét ünnepelheti a Bundesligában. 34 éves, de még mindig elképesztő a gólátlaga: 140 percenként talál be a német élvonalban, ami a középpályások között abszolút csúcs, de a csatárok között is 11. lenne vele.

Ahogyan a bundesliga.de szakírója fogalmazott, „…a művészvilágban a szerzőknek és a muzsikusoknak minden egyes alkalommal fizetnek, ha bemutatják vagy újra lejátsszák a művüket. Ezt jogdíjnak hívják. Ha a labdarúgásban lenne hasonló szabályozás, a Robben család jövője generációkra biztosítva lenne… Minden szurkoló tudja, mikor beszélünk Robben-gólról. Még akkor is, ha valójában nem a holland talált a kapuba… Senki sem húz a szélről olyan szépen befelé, majd lövi a labdát a hosszú sarokba, mint Arjen Robben.”

Robben a német élvonalban szerzett 97 góljából sokat szerzett ezen a módon, és ebben az a legmeglepőbb, hogy a riválisok tulajdonképpen tudják, mi történik majd, de nem tudnak védekezni ellene. A bajnokság hivatalos honlapjának szerkesztői szerint a holland átlagosan 140 percente szerez gólt a Bundesligában, ami a középpályások között abszolút rekord. Sőt, még a csatárok között sem sokan vannak, akiknek ennél kevesebb idő kell egy-egy gólhoz: Gerd Müller, Robert Lewandowski, Pierre-Emerick Aubameyang, Marcio Amoroso, Timo Konietzka, Mario Gomez, Luca Toni, Edin Dzeko, Patrick Helmes és Roy Makaay átlaga jobb csak Robbenénél, és ebből a tízesből heten legalább egyszer gólkirályok voltak a német élvonalban. Ráadásul Helmes és Makaay a maga 139 perces átlagával karnyújtásnyi távolságra van Robbentől… Úgy különösen, ha a holland tartja idei tempóját, hiszen a három forduló alatt neki rendelt 214 perc alatt két gólt ért el, ami 107 perces átlag. Emellett az sem lehet kérdés (ha csak nem sérül meg súlyosan), hogy eljut 100 gólig a Bundesligában, ami a Bayernben megforduló külföldiek közül csak Robert Lewandowskinak sikerült eddig.

„Már sokat hallottam róla, de sokszorosan felülmúlta a várakozásaimat. Lenyűgöző, amit ez az ember napról napra a hivatása érdekében tesz. Példakép lehet a fiatalok számára” – mondta róla Niko Kovac, a Bayern újdonsült vezetőedzője. Robben így reagált a méltatásra: „34 éves vagyok, és megpróbálok minden pillanatot élvezni. Néha rá kell jönnöm, mennyire szerencsés vagyok, hogy minden meccsemen a teltházas Allianz Arenában léphetek pályára. Ezt csak élvezni szabad. Nagyon-nagyon egészségesnek érzem magam. Csak így élvezhetem igazán a játékot.”

És ha már rekordok: Robben szombaton a Schalke ellen a 193. bajnokiján megszerezheti a 150. győzelmét a Bundesligában. Nála gyorsabban még senki sem jutott el eddig a határig.