Vidi-rajt, pont(ok)ban reménykedve • SportTV

Vidi-rajt, pont(ok)ban reménykedve

Sport TV avatar Sport TV 2018. 09. 20. 07:54    
Olvasási idő: 2 perc

Hat évvel az előző, hajszál híján továbbjutással végződő kísérlete után a fehérvári együttes, már új néven MOL Vidi (az UEFA-nál csak Vidi) FC-ként ismét nekifut az Európa-liga csoportkörnek. Első ellenfele a BATE Boriszov, a modern kor fehérorosz frontcsapata.

A Vidi jogelődje, a Videoton már megjárta az El jogelődje, az UEFA-kupa döntőjét is, igaz, ez nem mai sztori. (Nézzék meg honlapunkon a legendás menetelés állomásait, videoösszefoglalókon!) Amióta az UEFA-kupa, majd az Európa-liga csoportkörös rendszerben működik, másodszor jutott el ebbe a fehérvári gárda. Az akkor még a később is sikeres edzői karriert befutó Paulo Costa irányította együttes 2 győzelemmel (a Sportingot és a Baselt sikerült legyőzni otthon) és 4 vereséggel zárt csoportja 3. helyén, de két meccsel a vége előtt még esélye volt a továbbjutásra is.
A BATE  – neve egyébként betűszó a Boriszov Autó és Traktor Elektronika(i Gyár)-ból – még a szovjet időkben alapítva háromszor nyer belorusz bajnokságot, majd megszűnt és 1996-ban alapították újra. Azóta a fehérorosz futball zászlóshajójává vált, 14 bajnoki címet szerzett, 4-szer nyert honi kupát, öt ízben (először 2008-ban, legutóbb 2015-ben) eljutott a BL csoportköréig, kétszer (2010-ben és tavaly) az El-alapszakaszig, de egyetlenegyszer sem sikerült továbbjutnia. A csapat három ízben került szembe magyar ellenféllel, 2012-ben a Debrecent 1–1, 2–0-val, 2015-ben ugyancsak a Lokit 0–1 után hazai 3–1-gyel búcsúztatta, egyaránt a BL-selejtező 3. fordulójában. S ugyanebben a fázisban állta a Videoton útját is 2015-ben a fehérvári 1–1 után Boriszovban 1–0-val. A két csapat akkor pályára lépő játékosaiból Juhász, Paulo Vinícius, Pátkai és Kovács István, illetve Csernik, Milunovics, Baga, Riosz, Makszim Vologyko, Gordejcsuk és Szignyevics is kerettag, azaz a boriszoviak jóval kevesebbet változtak az elmúlt három esztendőben.
A selejtező sorozatban a Vidi egy esélytelenebb és két esélyesebb ellenfelet legyűrt a BL-kvalifikációban, (nindhárman ott vannak az El-főtáblán!), csak az athéni AEK-kel szemben kapitulált. A BATE egy körrel később kezdett, a HJK-t és a Qarabagot kiverte,  a PSV kezétől azonban kettős vereséggel  elesett.

Marko Nikolics feldata kitalálni és megvalósíttatni a győztes taktikát (Fotó: Getty Images)

A hazai fronton Vidi bajnokként 6 játéknap alatt már 9 pontot veszített, e tekintetben már 7 pont a hátránya a listavezető Ferencvárossal szemben. A BATE ugyanennyivel, 7 tiszta ponttal vezet a tavaszi-őszi rendszerű fehérorosz bajnokságban 20 forduló után a második Vityebszk előtt, jó úton haladva 15. bajnoki címe felé. A fehérvári csapat a legutóbbi bajnokiján 2–1-re kikapott a Puskás AFC-től a megyei rangadón, a boriszovi gárda 3–1-re legyőzte a Dnyepr Mogiljevet.
A közvetlen előzmények ellenére úgy tűnik, a BATE (és a PAOK) elleni hazai találkozókon van a legtöbb esélye pontot, pontokat gyűjteni Marko Nikolics csapatának. Remélhetőleg a Groupama Arénában el is kezdi a gyűjtögetést a magyar bajnoki címvédő.

A játéknap további mérkőzéseiről a 23 órakor kezdődő, másfél órás összefoglalóban számolunk be.

Kapcsolódó

A JÁTÉKNAP MÉRKŐZÉSEI

A-csoport: AEK Larnaca–FC Zürich, Ludogorec–Bayer Leverkusen
B-csoport: Celtic–Rosenborg, RB Leipzig–Salzburg
C-csoport: FC Köbenhavn–Zenit, Slavia Praha–Bordeaux
D-csoport: Dinamo Zagreb–Fenerbahce, Spartak Trnava–Anderlecht
E-csoport: Arsenal–Vorszkla Poltava, Sporting CP–Qarabag
F-csoport: Dudelange–Milan, Olympiakosz–Betis
G-csoport: Rapid Wien–Szpartak Moszkva, Villarreal–Rangers
H-csoport: Lazio–Apollon Limassol, Marseille–Eintracht Frankfurt
I-csoport: Besiktas–Sarpsborg, RC Genk–Malmö FF
J-csoport: Akhisarspor–FK Krasznodar, Sevilla–Standard Liege
K-csoport: Dinamo Kijev–Asztana, Rennes–Jablonec
L-csoport: Vidi–BATE (Sport1 18:00), PAOK Szaloniki–Chelsea

Sport1 18:00 MOL Vidi FC–BATE Boriszov Európa-liga L-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, riporter: Takács Rita, szakértő: Kondás Elemér, Nyilasi Tibor és Puhl Sándor); Sport1 23:00 Az Európa-liga 1. játéknapjának összefoglalója (műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel, kommentátor: Gyulai Miklós és Kassai-Tóth Csaba)