A Space Jam 2 és a nosztalgia • SportTV

A Space Jam 2 és a nosztalgia

2018. 09. 21. 17:04    
Olvasási idő: 3 perc

Talán már hallottak róla többen is, hogy 2019-ben elkezdik forgatni a Space Jam 2-t, aminek LeBron James lesz a főszereplője. Ez nagyon jó hír azoknak, akik látták az első részt. Ezért most nosztalgiázunk egy kicsit.

Mielőtt a kedves kosárlabda-rajongó olvasó belekezd ebbe a cikkbe, indítsa el az alábbi számot, ami a Space Jam főcímdala, és ha nem görbül legalább egy kis mosolyra a szája, akkor olvasson, mert pár perc múlva majd a nosztalgiátol fog.

A helyzet az, hogy

a Space Jam minden idők legnagyobb bevételt generáló kosaras filmje, ami 375 millió dollárt hozott.

Zárójelben megjegyezzük, hogy a magyarul a nagyon szerény „Zsákolj, ha tudsz” címen futó „White Men Can’t Jump” a második 163 millióval. Nem lehet vitás, hogy ennek több összetevője is van.

A legfőbb Michael Jordan személye, akinek a baseballszünetben volt ideje forgatni, és buborékban edzeni azért, hogy majd egyszer visszatérjen az NBA-be. Mert valójában nem marslakók ellen játszott, hanem NBA-sztárok ellen gyakorolt. Charles Barkley, Muggsy Bogues, Shawn Bradley, Patrick Ewing és Larry Johnson azonnal adott volt, de építettek neki egy saját edzőtermet és kosárpályát erre a célra. Megfordult itt többek között Horace Grant, Dennis Rodman, Reggie Miller, és még sorolhatnánk. ITT egy kép néhány arcról, ITT pedig egy cikk ezekről az edzésekről.

Az első három bajnoki cím után népszerűsége csúcsán volt Jordan, és bár nem volt aktív, mindenki tudta, hogy a világ legjobb és legnépszerűbb kosarasa, és talán nem bátor tipp azt mondani, hogy más sportágban sem volt párja.

A marketingkampányhoz kapóra jött Jordan visszatérése, aki az 1994-95-ös szezon közben visszatért a Chicago Bullsba, bele is lett szőve a történetbe természetesen. A valóságban ez úgy nézett ki, hogy az 1993-as bajnoki cím és édesapja pár hónappal korábbi halála után októberben jelentette be Jordan, hogy felhagy a kosárlabdázással, és baseballozni fog. A szünetből másfél év után tért vissza, 1995 március 18-án minden idők legmenőbb sajtóközleményét adta ki:

Másnap pedig már játszott az Indiana Pacers ellen. A második three peat 1998-ig pedig már a történelem része lett. A filmet 1996 novemberében mutatták be, azután a szezon után, amiben Jordan 72-10-es NBA-rekordra és bajnoki címre vezette a Bullst.

Azért valljuk be Tapsi Hapsit és barátait (Dodó kacsa, Marvin, a marslakó, Lola nyuszi, és még sorolhatnánk) a Bolondos dallamokból (Looney Tunes) sem kell bemutatni az embereknek, ők a Warner Bros aranytojást tojó tyúkjai hosszú ideje. A gyerekek imádják őket, és velük együtt sikerült egy olyan mozit összehozni, amit a gyerekek és a felnőttek is élvezhettek. Fontos megjegyezni, hogy a film teljesen élvezhető, aranyos kis történetet kreáltak az alkotók, és egyébként az akkori (90-es évek közepe) filmes technikai lehetőségeket remekül használták.

Na meg a zene…

A főcímet már ellőttük a cikk elején, de egyébként a film sikeréhez a zene is biztosan hozzájárult, a hivatalos album hatszoros platina lett. Ki ne emlékezne ezekre a dalokra, amik mind rajta vannak a lemezen, és nagy részét természetesen épp akkor kezdték játszani a rádiók és a tévék, amikor bemutatásra került a film? Mutatjuk, és biztosak vagyunk benne, hogy ha a főcímdal fentebb nem is jött be, most azért lesz olyan, ami elnyeri a tetszésedet.

Seal és a Fly Like an Eagle

R. Kelly és az I believe I can fly:

A korszak menő rapperei (B-Real, Coolio, Method Man, LL Cool J, Busta Rhymes) és a Hit Em High:

Barry White és a Basketball Jones:

Spin Doctors és a That’s the Way:

És hogy miért hoztuk fel mindezt? Azért, mert hivatalossá vált, hogy 2019 nyarán leforgatják a Space Jam 2-t, aminek LeBron James lesz majd a főszereplője, és a Fekete Párduc rendezőjével, Brian Cooglerrel együtt lesznek a producerei, rendezni Terence Nance fogja, és mindezt James cége, a SpringHill Entertainment hozta nyilvánosságra.

Nagyon régóta szó volt már erről a projektről, James cége, az említett SpringHill Entertainment amúgy 2015-ben szerezte meg a Space Jam jogait.  2016-ban, amikor az eredeti Space Jam 20 éves volt, a Monstars (Mamlasztárok) már feltűntek egy Foot Locker – Jordan reklámban, de akkor Blake Griffin (őt a Jordan márka öltözteti) volt a hős, aki segített.

Biztosak vagyunk benne, hogy ez a csapat mágnesként vonzza majd a felkapott színészeket, a legmenőbb zenészeket és azokat a remek kosarasokat, akik szeretnének szerepelni majd a filmben. Sőt, olyan bátrak vagyunk, hogy a tuti siker mellett azt is meg merjük jósolni, hogy jó kis filmet hoznak majd össze. 2019-ben forgatják, talán 2020 karácsonya előtt be is mutatják majd a mozikban.

A sztoriról azért nem írtunk semmit, mert arra biztatunk mindenkit, hogy nézze meg újra. Azok pedig, akik akkor gyerekek vagy fiatalok voltak, mikor bemutatták, és már gyermekük van, üljenek le együtt, és nosztalgiázzanak, hogy majd együtt mehessenek el a moziba, ha jön a második rész.

Ja, és még valami: