Megvan a Bayern új Matthäusa • SportTV

Megvan a Bayern új Matthäusa

2018. 09. 27. 15:32    
Olvasási idő: 2 perc

Renato Sanches újjászületése az egyik legfontosabb felfedezés a Bayern München idényrajtja kapcsán. A portugál fiatal kezd úgy játszani, mint tette azt 2016-ban, amikor a német bajnok felfigyelt rá a Benficánál.

„Renatónak különlegesen jó a technikája, nagyon gyors és remek fizikai adottságai vannak. Az emberek jobbra-balra csak úgy lepattannak róla. Ugyanúgy, mint hajdan Lothar Matthäusról.”

Ha az elmúlt két évben Renato Sanchesszel kapcsolatban akár csak egyetlen ilyen nyilatkozatot olvasok-hallok Bayern München-funkcionáriustól, lehet, orvosért küldök. (Még akkor is, ha a portugál a második évet a klub kölcsönjátékosaként a Swansea-nál töltötte.) Úgy tűnt, ő lesz a Bundesliga történetének egyik legnagyobb melléfogása (a bajnok 35 millió euróért vette meg a Benficától), aztán a Premier League-ben is emlegették ekképp, erre most Niko Kovac, a bajorok vezetőedzője kirukkolt a fenti nyilatkozattal.

Pedig nem történt semmi, csak Renato Sanches a maga 21 évével két tétmeccsen kezdett ebben a szezonban. A Benfica elleni BL-meccsen, majd az Augsburg elleni bajnokin. Mindkettőn holtversenyben a legjobb osztályzatot kapta a Bayernben (előbb Neuerrel és Hummelsszel, majd Robbennel holtversenyben), a Benficának gólt is lőtt, így aztán jöttek-jönnek a dicshimnuszok.

Dietmar Hamann, a Sky Deutschland szakértője, a Bayern, a Liverpool és a német válogatott egykori legendás alakja például így fogalmazott: „Amit Kovac pár hét alatt vele, egy szinte elfeledett játékossal művelt, az felfoghatatlan és hihetetlenül csodás. Mindegy, hogy a Benfica ellen Thiago sérült volt vagy sem, először is az edzőnek bíznia kellett benne, hogy képes megoldani a feladatát egy fontos Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A meccs előtt legfeljebb ötmilliót ért, most viszont már megint annyit, mint a Bayernbe igazolásakor. Biztos vagyok benne, hogy a banketten Hoeness és Rummenigge az ő egészségre is koccintott egyet. A Bayernnek nincs Sancheshez hasonló típusú játékosa. Mindenki technikás, jól passzoló futballista, de olyan harcosuk nincs, aki képes hatvan métert robogni. Úgy született újjá, hogy néhány hónapja még padlón volt a Swansea-nál.”

A portugál játékos életre kelésében benne volt, hogy a nyári szünetben hazájában rengeteget dolgozott egy Francisco Martins nevű fitneszedzővel. Elsősorban a rugalmasságot és az erőt fejlesztő tréningeket tartottak, de figyeltek a megelőzésre is. Merthogy Renato Sanches az előző szezonban többször is kidőlt izomsérülés miatt. Most még akkor is tréningeznek, ha a Bayernnél két szabadnapot kapnak.

Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy a portugál végre hajlandó volt nyelvet tanulni. A Swansea-nál tisztességesen megtanult angolul, most pedig a némettel birkózik. „Úgy érzem, végre megérkeztem. De még fiatal vagyok, szükségem van arra, hogy megtanuljam és tartsam a ritmust. De ha továbbra is keményen dolgozok, akkor biztos, hogy megkapom a nekem szükséges meccsmennyiséget. A játékosok és az egész stáb bízik bennem, mindenkitől ezt érzem. Most minden a helyén van – fejtegette Renato Sanches, majd elmondta a véleményét a fenti, a nagy Lotharral való összehasonlításról is: – Felfoghatatlanul nagy megtiszteltetés számomra, hogy a valaha volt egyik legnagyobb német játékossal hasonlítanak össze. Hálás vagyok az edzőnek. De nekem is megvannak a saját erényeim, amelyekkel szeretnék kitűnni a pályán.”

Amin viszont még biztosan dolgoznia kell, az a helyzetkihasználás. Az Augsburg ellen például három lehetősége is volt, de egyikből sem tudott betalálni. „Ha precízen állította volna be a lábát, meccsnyerő lehetett volna” – állította Uli Hoeness klubelnök, míg Mats Hummels megdicsérte, amiért robbanékonyságával kialakította a lehetőségeket, de elmarasztalta, hiszen „…egyet azért be kellett volna lőnie”. Arjen Robben ugyanakkor már a pályán is igyekezett mentorként viselkedni vele, aztán a lefújás után újra tanácsokat adott neki. „Renatónak hihetetlen ereje van, ezen a téren minden szuper. Csak a tempóját és az elszántságát a lövésekbe is beleviszi. Talán jobban jár, ha a döntő pillanatban eggyel visszakapcsol, és csak helyezi a labdát” – mondta a holland.

Talán már pénteken, a Hertha elleni bajnokin kiderül, hallgatott-e rá a portugál.

Ki szerezte az 5. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Belfodil (Hoffenheim) a Hannover ellen

0%

Bruun Larsen (Dortmund) a Nürnberg ellen

0%

Reus (Dortmund) a Nürnberg ellen

0%

A Sport1-en 19:30-kor kezdődő Germánia című magazinunkban részletesen is foglalkozunk Renato Sanchesszel.