Fucsovics Marci fél 9-től a Sport2-n! • SportTV

Fucsovics Marci fél 9-től a Sport2-n!

2018. 10. 04. 02:30    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön négy-négy mérkőzéssel folytatjuk közvetítéssorozatunkat a két kelet-ázsiai főváros ATP 500-as tornájáról. A számunkra legfontosabb időpont fél 9, ekkor lép pályára Pekingben a Lótusz Stadionban Fucsovics Márton az olasz Marco Cecchinato ellen. A tét a torna negyeddöntőjébe jutás.

TOKIÓ

Tokióban hajnali ötkor (ami helyi idő szerint persze délelőtt 11 óra) német-francia mérkőzéssel kezdődik a program. Jan-Lennard Struff (a világranglistán 45.) mérkőzik meg Jérémy Chardyval (vlr.: 42.). A német játékos az első körben a torna eddigi legnagyobb mglepetéeként az 1. kiemelt Marin Cilicet búcsúztatta úgy, hogy a döntő játszma rövidítésében 7-1-re söpörte le a pályáról a horvát klasszist. Chardy is döntő szettes meccsen lépett tovább a bosnyák Damir Dzumhur ellen. A két játékos már háromszor összemérte erejét korábban. 2013-ban a wimbledoni torna 2. fordulójában a francia nyert négy szettben, az utolsó kettőben rövidített játékkal. A másik két találkozójuk egyaránt Franciaországban volt, 2013-ban Metzben és 2017-ben Marseille-ben egyaránt Struff nyert, előbb három, majd két játszmában.
Utána „junior mérkőzés” következik, a szikrázóan tehetséges, 5. kiemelt, 20 esztendős Sztefanosz Cicipasz (vlr.:  15.) és a még nála is fél évvel fiatalabb Alex de Minaur (vlr.: 38.) között. A két fiatalember először, de vélhetőleg nem utoljára mérkőzik meg a profi körversenyen.
Ezt követően az amerikai Frances Tiafoe (vlr.: 41.) csap össze a kétszeres GS-döntős, szervagyáros dél-afrikai, 2. kiemelt  Kevin Andersonnal (vlr.: 9.). Eddig kétszer játszottak, mindkétszer az idén, mindkétszer az USA-ban, s mindkétszer a dél-afrikai nyert. New Yorkban három, a miami mestertornán két szettben.

Richard Gasquet most nyolcadszor csap össze „fiatalabb alteregójával”, a szintén roppant hangulatember Nick Kyrgiosszal. (Fotó: Getty Images)

A nap tokiói záró találkozója a roppant rutinos Richard Gasquet (8. kiemelt, vlr.: 25.) és az ausztrál Nick Kyrgios (vlr.: 27.) között zajlik. Mindkettő szertelen, hektikus, nehezem kiszámítható versenyző, s szinte vonzzák egymást: 2017 óta már 7-szer megmérkőztek egymással, összesítésben a francia 5–2-re vezet. Hét meccsükből 3-at játszottak salakon, 2-2-t füvön és kemény pályán. Utóbbi talajon 1–1 a mérlegük, senki sem tudhatja előre, a tokiói meccsük hogy alakul majd.

PEKING

A kínai fővárosban fél 9-től kezdenek a férfiak, mindjárt a számunkra legfontosabbal. Bajnokunk, Fucsovics Márton (vlr.: 45.) a 8. kiemelt olasz Marco Cecchinatóval (vlr.: 22.) csap össze. A nyíregyházi és a palermói fiú azonos évjáratú, 26 éves, Marci bő félévvel idősebb.
Fucsovics egy, Cecchinato két ATP-tornát nyert eddig, mindegyik siker az idén született, Marci Genfben, Marco Budapesten és Umagban szerzett trófeát. Egyetlenegyszer mérkőztek meg eddig, idén Münchenben, salakon, ugyancsak a nyolcaddöntőben Marci 7:6(5), 6:1-re bizonyult jobbnak. Ezt az eredményt persze elfogadnánk a Lótusz Stadionban is.
Ezután a Nemzeti Tenisztadionba kapcsolunk, ahonnan egy másik olasz, a 4. kiemelt Fabio Fognini (vlr.: 13.) és az orosz Andrej Rubljov (vlr.: 69.) csatáját közvetítjük.  A 31 esztendős itáliai 2–1-re vezet összesítésben 11 évvel fiatalabb vetélytársa ellen, 2014-ben Barcelonában és az olasz–orosz Dk-meccsen Fognini, legutóbb tavaly Umagban Rubljov győzött, méghozzá döntő szett rövidítésben.
Utána újra irány a Lótusz-pálya, ahol Nikolasz Baszilasvili (vlr.: 34.) mérkőzik meg a veterán Fernando Verdascóval (vlr.: 28.). A grúz és a spanyol teniszező először találkozik a touron.
Végül a „vetésforgónak” megfelelően az utolsó mérkőzés színhelye újra a centerpálya, ahol a tunéziai Malek Dzsaziri (vlr.: 61.) küzd meg Alexander Zverevvel (vlr.: 5.), a viadal 2. kiemeltjével. A két fiú eddig 4-szer csapott össze, háromszor tavalyelőtt, egyszer az idén, 2-2 alkalommal salakon és kemény pályán. Az első meccsüket az afrikai játékos nyerte meg, az azóta következő hármat az orosz származású német.

ATP 500-as versenyek, 2. forduló (nyolcaddöntő). Sport1 5:00-től Tokió (kommentátor: Haraszti Ádám és Fazekas Erzsébet), Sport2 8:30-tól Peking (kommentátor: Kaplár F. József)