Brady az ötszázasok klubjában • SportTV

Brady az ötszázasok klubjában

2018. 10. 05. 07:58    
Olvasási idő: < 1 perc

Tom Brady, a New England Patriots quarterbackje az Indianapolis Colts ellen az NFL-ben harmadik játékosként elérte az 500 TD-passzos határt.

Brett Favre (508 TD-passz) és Peyton Manning (539) után az NFL történetében Tom Brady lett a harmadik, aki az alapszakaszban legalább 500 touchdownpasszt osztott ki a ligában, ugyanakkor ő az első, aki ezt egy csapat színeiben tette meg. Amíg Favre a Green Bay Packers, a New York Jets és a Minnesota Vikings, Manning pedig az Indianapolis Colts és a Denver Broncos színeiben tette meg, addig Brady kizárólag a New England Patriots mezében remekelt. Brady az Indianapolis Colts elleni, 38-24-re megnyert meccsen 9:19 perccel a vége előtt a Josh Gordonnak adott 39 yardos átadásával érte el az álomhatárt.

„Azt gondolom, az ilyen mérföldkövek elérésekor sok emberre hálával kell gondolnom – mondta a Patriots vezére. – Most mindazokra gondolok, akik keményen dolgoztak ezért. A quarterback nem magának passzol. Szüksége van elkapókra, blokkolókra, védőkre és edzőkre. Ez az egész csapatmunka. Nagyon jó érzés.”

„Elképesztő. Rengeteg touchdownpassz rengeteg különböző srácnak. Senkinek sem érdemli ezt meg jobban, mint Tom Brady” – dicsérte meg irányítóját Bill Belichick vezetőedző. A tréner szavai egy rekordra is utalnak, hiszen Brady a mostani produkciója során a 71. különböző játékosnak (éppen a történeti elkapást jegyző Gordonnak) adott TD-passzt, megdöntve ezzel Vinny Testaverde ligacsúcsát.

Kapcsolódó

Tizenhét éve szórja a passzokat

Brady…

  • az első touchdownpasszát 2001. október 14-én adta Terry Glenn-nek;
  • Peyton Manning mellett csak ő tudott egy idényben legalább 50 TD-passzt adni;
  • leghosszabb TD-átadása 99 yardos volt, 2011. szeptember 12-én Wes Welker volt a címzett. Összesen 13 olyan passzjáték volt a ligában, amelyből 99 yardos touchdown született;
  • 76 touchdownpasszt adott Rob Gronkowskinak, ebből a szempontból a tught end a kedvenc célpontja megelőzve a 39-nél megálló Randy Mosst;
  • a Buffalo Bills ellen készítette elő a legtöbb hatpontos gólt, 68-at.

„Már Tom egy passzát is elkapni hihetetlen érzés, nemhogy a történelmit. Természetesen gratuláltam neki, és biztos vagyok benne, lesz még pár ilyen. Már várom, és remélem, a következő történelmi tettének is részese lehetek” – fogalmazott Gordon.

Brady egyébként a rájátszásban is adott 71 TD-passzt, ha minden meccset figyelembe veszünk, 571 ilyen átadásnál jár, nyolccal elmaradva Manning abszolút csúcsától. Egy másik rekordot viszont akár egy hét múlva, a Kansas City Chiefs ellen is megdönthet. A csütörtöki volt ugyanis a 226. győzelme a ligában, ezzel utolérte a vonatkozó örökrangsor élén Adam Vinatierit, és ha egy hét múlva a Pats nyer, a Colts nem, helycsere történik az élen.