Kölni randevú: az első az utolsóval

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 08. 16:07    
Olvasási idő: 1 perc

Ha a HSV-n kívül van még csapat, amelynek "kötelező" a visszajutás a Bundesligába, akkor az az 1. FC Köln. A "kecskés" csapat a liga hétfő esti tévés meccsén a sereghajtó Duisburgot fogadja.

A pillanat, amelytől kezdve a visszajutás a cél: május 5., a Bayern elleni meccs után a kölniek az eredményjelzőről győződnek meg a kiesés visszavonhatatlanságáról

Mély megdöbbenést keltett, hogy a HSV a tavsszal – az utolsó alapító tagként – kiesett a Bundesligából. Ezt a drámát a német élvonal első bajnoka, az 1. FC Köln már két évtizede 1998-ban átélte. Aztán két év után visszajutott, majd a következő két kiesés után azonnal visszaállította élvonalbeli tagságát. Ám jött újabb kétszer kétéves másodvonalbeli periódus is: a 2006–2008 és a 2012–14-es éveket is a Bundesliga2-ben töltötte a csapat. Azaz már “rutinos” kiesőnek számít, és most harmadszor fut neki az azonnali visszajutási terv végrehajtásának.
Egyelőre sikerrel: 6 győzelem mellett csupán 5 pontot veszített eddig, két ponttal vezet a táblázaton az Union Berlin előtt, s ezt az előnyt akár ötre is növelheti hétfőn este.
Ellenfele, a szintén nagy múltú MSV Duisburg (emlékszünk rá például a Bp. Honvéd kupaaellenfeleként…) mostani csapata messze van a legendás időkétől. Jelenleg a mezőny egyetlen nyeretlen együttese, hátránya a legutolsó bennmaradóhoz képest már 7 pont. A klub vezetősége a katasztrofális kezdésre a szokásos módon reagált: elbocsátotta a bolgár mestert, Ilja Gruevet és a helyére az elmúlt hétfőn az elmúlt tíz évben Braunschweigben tevékenykedő Torsten Lieberknechtet nevezte ki. Az új szakvezetőnek tehát “csodatétellel” kellene kezdenie Duisburgban. Olyannal, amilyen már sok-sok új edzőnek sikerült – és soknak nem…– a futball históriájában.

Kapcsolódó

Másodosztályú mérleg

ÖSSZESEN: 8 mérkőzés, 3 Köln-győzelem, 3 döntetlen, 2 Duisburg-győzelem/ 15–11-es gólkülönbség.
KÖLNBEN: 4–2–1–1/9–6
LEGUTÓBB 2012–13-ban: Kölnben 0–0, Duisburgban 1–1.

BUNDESLIGA2, 9. forduló. Sport1 20:30 1. FC Köln–MSV Duisburg (kommentátor: Haraszti Ádám)