Dr. Bundesliga rendel - Sürgősségi osztály: műtét javasolt, páciens kómában • SportTV

Dr. Bundesliga rendel – Sürgősségi osztály: műtét javasolt, páciens kómában

2018. 10. 11. 13:07    
Olvasási idő: 4 perc

a Doktor sajnos maga is benyelte a korábbi Bayer sportigazgató Michael Reschke féle kanalasorvosságot, és zavarában a hetedik helyre tippelte a Stuttgartot.

Hét forduló után jön egy kis szusszanásnyi szünet a Bundesligában, és már a tabella is alakul. A Nemzetek Ligája alatt még arra is volt idő, hogy Jupp Heynckes állandó kutyasétaltatópartnerét, a híres Dr. Bundesligát becsalogassuk a rendelőjébe. A betegeket nem érkezési, hanem fontossági sorrendben kezeljük, így először a legsürgősebb esetekkel kezd a doktor úr.

VfB Stuttgart avagy amikor a Tayfun inkább egy gyenge szellő

Sajnos mire Heynckes mesterrel a huszonhetedik reggeli kanasztapartinkat lejátszottuk, a stuttgarti betegnél már Reschke kollégánk beavatkozott, és egy ön-műtét keretében eltávolította a szivárgó Tályog (Tayfun) Korkutot. Mint azt a hétfői Germániában tanult kollégáink megmondták, Markus Weinzierl stuttgarti összeköttetései (Christian Gentner öccse az ügynöke) és Bundesliga tapasztalata elégnek bizonyultak, így mostantól ő az új vezetőedző. Még mielőtt azonban Weinzierllel foglalkoznánk, vegyük fel a Korkut-korszak látleletét:

Wolftól Korkutig a múlt idény stuttgarti hullámvasúltja

Mivel  néha Jupp apó országos cimborája Rainer Calmund is csatlakozik kanasztpartijainkhoz, a Doktor sajnos maga is benyelte a korábbi Bayer sportigazgató Michael Reschke féle kanalasorvosságot, és zavarában a hetedik helyre tippelte a VfB-t. Sajnos azonban hiába igazolt veteránokat és fiatalokat Herr Reschke, a csapaton az akut korkutitisz tünetei mutatkoztak: a már a múlt szezonban is nézhetetlen futball mellé már az eredmények sem jött. A múlt idénybeli nyolc rögzített szituációból szerzett gólhoz képest eddig egy sikerült. Összesen hat gólra tellett Gomezéknek, úgy, hogy a Freiburg ellen három, további négy meccsen viszont egy se jött össze. A várható gólok (XG) is gyenge támadójátékról árulkodnak, a 7.55-ös összmutató (Understat.com) szerint csak orrhossznyival előzik meg 7.34-gyel utolsó Leverkusent.

A védekezésre óriási hangsúlyt fektető Korkut csapata ebben a kategóriában sem jeleskedett: az hagyján, hogy 13 gólnál csak ketten kaptak többet, de ha kicsit mélyebbre ásunk  – elvégre itt szakrendelés folyik, kérem! – akkor azt látjuk, hogy 72 lövést engedtek a tizenhatoson belül, vagyis meccsenként TIZET!!. Ez elképesztő adat, hiszen összesen 103-szor próbálkoztak az ellenfelek lövéssel a Stuttgart ellen, vagyis a lövések 70%-a büntetőterületen belülről jött. Így talán az sem csoda, hogy már 38 lövés érte már Ron Robert Zieler kapuját, aki pár hibája ellenére már 24 védést mutatott be, ezzel Gulácsi Péter előtt a negyedik a Bundesligában.

Korkut tiki taka ≠ Taktika

Taktikailag próbálkozott újítani Korkut: a kezdeti alap 4-4-2-ben a Dortmundból érkezett veterán Gonzalo Castro szenvedett látványosan a labdakihozatalban (lásd pl. a Bayern ellen) a továbbra is lópokróc keménységű Santiago Ascacibar mellett. Az argentin 28 szerelési kísérletből 25 volt jó, és már jó szokásához híven két sárgát gyűjtött, így megdöntheti a tavalyi tizet. A Bayern elleni 4-5-1-es felállásba már bekerült a rutinos Dennis Aogo, így Castro előbb a jobboldali középpályára, majd a kispadra szorult, hiszen a csapatkapitány Christian Gentner (28-ból 22 jó szerelés) továbbra is alapember. A tavasszal oly erős védelem azonban idén eddig gyengén muzsikál: Benjamin Pavard a vébé óta látványosan nem találja magát, még az a csúfság is megesett vele, hogy a nem éppen gólerős Bobby Wood (a HSV-nál hat gólt szerzett két idény alatt) két fejesgóllal duplázott ellene, úgy, hogy még simán kettőt lőhetett volna. Pavard erőssége a vertikális, vonalakat áttörő passzok, de ebből eddig nem sokat láthattunk. Elvileg ugyanezt hozná Holger Badstuber, aki azonban csigalassúsága miatt (lásd a Mainz gólját) hamar eljátszotta Korkut bizalmát. Sajnos Timo Baumgartl, a múlt szezon egyik üde színfolja középhátvéd poszton sem hozza eddig magát. A gyenge kezdés után Korkut pedig elkezdett kapkodni és látszólag koncepció nélkü cserélgetni. A Gironából odahozott fiatal Pablo Maffeót az első pár meccs után a veterán Andreas Beckre cserélte, de közben a 29 éves Emiliano Insuát a húszéves horvát Borna Sosára cserélte. Utóbbi egyetlen emlékezetes momentuma az évtized öngólja:

– vigyázat, a rekeszizmok sérülhetnek!

A felforgatott csapatnál nem igazán lehetett eldönteni, hogy most akkor Korkut fiatalít, vagy szokásához híven az öregeket játszatja. Mindenesetre a védekezés is pocsékra sikerült. De mi helyzet a támadójátékban?

Steril támadójáték, veszélytelen passzok

Stuttgarti passztérkép a Bayern ellen
forrás: StatsZone

Támadásban, mint az fentebb említettük, nem remekelnek a „Svábok”, lássuk miért: egy az, hogy a csapat nem igazán a labdatartásra van berendezkedve, sokkal inkább a mély védekezés és kontrázás lenne az ideális taktika. Úgy, hogy gyakran hátrányba kerülnek, ez értelemszerűen nehéz, de több meccsen alapvető gondokat jelentett a kontrákhoz elengedhetetlen pontos labdakihozatal. Az más kérdés, hogy Gonzalo Castro, Dennis Aogo, vagy a már kicsit megkopott gyorsaságú Mario Gomezzel érdemes-e kontrázni? Mert sebesség legalább az Erik Thommy, Daniel Didavi, Nico González hármasban nyomokban felfedezhető, ugyanakkor az embernek kicsit olyan érzése volt, mintha mást akarnának a csapatrészek. Ezzel szemben, amikor az ellenfél visszaállt és átadta a területet, mint pl. a Lipcse, a Stuttgart akkor sem tudott meddő mezőnyfölénynél többet kialakítani. Sőt, Rangnickék mintha direkt arra játszottak volna, hogy egy középpályás presszing ellen a VfB úgysem képes rá és vállal annyi kockázatot, hogy rövid passzokkal eljusson az ellenfél tizenhatosáig. Nézzük a passztérképet bemutató videót az RB Leipzig ellen:

Mario Gomez talán az egyetlen stuttgarti aki továbbra is hozza magát: 19 lövése remek, és ebből csak 5 jött a tizenhatoson kívülről, így abszolút jogos a 3.21 XG-re rúgott három gól.

(Mario Gomez lőlapja a 2018\19-es szezonban – forrás www.understat.com)

Minél nagyobb a kör, annál nagyobb a helyzet, a zöld a gólt, a piros a kaput elkerülő lövést, a kék a kifogott lövést, a lila pedig a blokkolt lövést mutatja

A gond az, hogy egyelőre nem sikerült megtalálni Gomez társát: Nico Gónzález becsületesen próbálkozik, 336 perc alatt 12-szer, és mint láthatjuk elég jó helyzetekből. Sajnos, az 1.93 összértékű XG helyett eddig NULLA gólt ért el, hiába volt pl. a Werder ellen a hajrában három nagyon komoly helyzete.

(forrás www.understat.com)

A mögöttük játszó szélsők közül, a tavaszi nagy meglepetés Erik Thommy egyelőre keveset mutatott, míg Gentnert nem elsősorban a támadasok miatt tartják. Chadrac Akolo és Anastasios Donisnak összesen egy momentuma volt, az is jórészt a sérülésből visszatérő Daniel Didavi érdeme. A Stuttgartba wolfsburgi kitérővel a nyáron visszaigazoló Didavi óriási labdát és gólpasszt adott Donisnak, majd róla állították ki Milos Veljkovicot is, így oroszlánrészt vállalt a győzelemből. Didavi kreativitása nagyon hiányzott a Stuttgartnak, hiszen úgy adott hét kulcspasszot (Gomez vezet nyolccal), hogy csak 237 percet töltött a pályán.

Korkut ugye lapátra került, és mivel Weinzierlt már a nyáron kivásárolta a Schalke, plusz stuttgarti kötődése is van, ideális tűzoltó lehet. Főleg azért mert Reschke nem akart ún. „presszingedző”-t, így Ralph Hasenhüttl vagy Markus Gisdol kiesett a pikszisből. Nagy kérdés, hogy komoly teher alatt mire lesz képes az Augsburgban szép sikereket elérő  43 éves tréner, hiszen a Schalkénél a kettős terhelés alatt csúnyán megbukott. Mindenesetre a listavezető Dortmundot fogadni, majd a szintén beragadó rivális Hoffenheimhez utazni nem egyszerű kezdet.

Kérem a következő pacienst!