Ki-ki csoportrangadó Rijekában • SportTV

Ki-ki csoportrangadó Rijekában

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 12. 10:25    
Olvasási idő: 2 perc

A harmadik kör második játéknapjára kerül sor pénteken a labdarúgó Nemzetek Ligájában. Mi egy-egy élő mérkőzéssel jelentkezünk az A- és a C-ligából. Az elsőn két vb-elődöntős (egymás ellen játszották!), a másodikon a magyar csoport másik mérkőzésének két részese lesz látható a sporttévé két csatornáján. Aztán jön a szokásos gólösszefoglaló, majd éjféltől (felvételről) a görög–magyar összecsapás.

HORVÁTORSZÁG–ANGLIA (A-liga, 4. csoport)

A futballtörténet 9. horvát–angol összecsapása kerül sorra pénteken este a rijekai stadionban. Ám először csap össze a két együttes egy, mindkettejük számára nagyon sikeres világbajnokság után, amelyen ráadásul meg is mérkőztek egymással. Alighanem az összes résztvevő emlékszik a július 11-i, Luzsnyiki-stadionbeli vb-elődöntőre, amelyen a horvátok vesztett állásból tudtak fordítani és megnyerni a meccset Mandzukic 109. perces góljával. A győztes gól szerzője már visszavonult a válogatottságtól, rajta kívül sérülés miatt is sokan hiányoznak, az oroszországi vb 23-as keretéből összesen csak 12-en tagjai a most készülő keretnek. Az angoloknál ez a szám 13, azaz mindkét együttes jelentősen megváltozott negyed év alatt. S persze nagyot változott a státusuk is. Az NL eddigi találkozóin mindketten kikaptak a vb-ről a nyolcaddöntőben búcsúzó spanyoloktól, az angolok vezetés után otthon a Wembley-ben, a horvátok meg magalázóan sok, féltucat gólt kapva Hispániában. A rijekai meccs tétje tehát az, melyikük képes az atomerős spanyolok (csütörtök este egy négyest rúgtak idegenben is Wales-nek!) nyomába eredni. Egy esetleges iksz egyben azt is jelentené, hogy Luis Enrique együttese mindkettejükkel szemben hárompontos – most behozhatatlannak tetsző – előnybe kerülne. Ezért ha mégis megosztoznának két ponton, az mindenképpen csak hatalmas küzdelemben, kemény csatában történhet meg!

ÉSZTORSZÁG–FINNORSZÁG (C-liga, 3. csoport)

A mi csoportunk „másik meccsét” (az „egyiket”, a görög–magyart Athében játsszák és mi is mutatjuk a Sport1-en, éjféltől) Tallinnban rendezik meg, ahol az észtek már elveszítették első NL-meccsüket. Ami persze nem újdonság, a baltiak hat legutóbbi találkozójukból ötször alulmaradtak, csak a litvánokat tudták legyőzni felkészülési mérkőzésen. A vendég finnek viszont a tavaly szeptember óta lejátszott egy tucat mérkőzésükből három döntetlen és egy (ugyancsak barátságos, a románok elleni 0–2)  vereség mellett 8 mérkőzésüket is megnyerték, így egyértelműen felmenő ágban vannak. Ha ismét nyernek, nem csupán százszázalékos teljesítménnyel vezetik a csoportot, hanem a görög–magyar vesztesét, athéni iksz esetén mindkettőt leszakítanák a csoportelsőségért zajló hármas versenyfutásban. A mieink és az észtek ellen az előző játéknapon is az egyetlen, de győztes gólt megszerző Teemu Pukki góllövőformájában bízhatnak a kék-fehérek, a 28 éves támadó az angol Championshipben szereplő Norwichban is 12 bajnokin 5 gólt szerzett.  Mindenesetre mi, magyarok a legjobbat azzal tesszük, ha nagyon szurkolunk az észteknek – hogy aztán három nap múlva, hétfőn „ezerrel” szurkolhassunk ellenük!

 

NEMZETEK LIGÁJA-csoportmérkőzések. Sport1 20:30 Horvátország–Anglia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Esterházy Mátyás); Sport2 20:30 Észtország–Finnország (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (műsorvezető: Petur András, szakértő: Esterházy Mátyás, kommentátor: Kassai-Tóth Csaba és Méhes Gábor)