Lewandowskiék kapaszkodnak • SportTV

Lewandowskiék kapaszkodnak

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 14. 13:49    
Olvasási idő: 2 perc

Ismét hétvégi négyes: vasárnap is élő meccstrióval – előtte egy szombati találkozóval – jelentkezünk a Nemzetek Ligájából, s persze a nap végén megmutatjuk mind a 7 meccs góljait is.

ROMÁNIA–SZERBIA (C-liga, 4. csoport)

 A bukaresti Nemzeti Stadionban a szeptemberi 2–1 után újólag egymásnak feszül a két együttes. Belgrádban a szerbek ügyeletes gólsztárja, a Fulhamben játszó Alekszandar Mitrovics kétszer is vezetést szerzett, de a románok előtt Stanciu 11-egyesével, majd Tucudean találatával mindkétszer egyenlíteni tudtak. A két válogatott – a jogelőd jugoszlávok, illetve a Szerbia-Montenegró néven játszó csapat eredményeit is ideszámítva ­ már 47 összecsapáson van túl,  és az örökmérleg teljesen kiegyensúlyozott: mindketten 20-szor nyertek, 7 döntetlen mellett.  Egy esetleges föntetlennel a szetbek megtartanák kétpontos előnyüket a kvartett élén – nem mellesleg megmaradna mindkét gárda veretlensége is – , s ezzel nagy lépést tehetnének a 4. számú csoport megnyerése felé.

OROSZORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG (B-liga, 1. csoport)

A 4 pontos oroszok a szeptember 7-i trabzoni 2–1-gyel remek pozíciót teremtettek maguknak. Ugyan csütörtökön Kalinyingrádban nem sikerült megverniük a svédeket, de ha a vasárnap délutáni szocsi találkozón (úgy látszik, „körbelátogatják” vb-stadionjaikat…) otthon tudják tartani mindhárom pontot, akkor csak valami novemberi svéd csodafeltámadás tudná megfosztani őket a csoportgyőzelemtől.
A két együttes története során (a jogelőd cári Oroszországot és a szovjeteket is idevéve) 19 mérkőzést vívott, és a mérleg roppant egyoldalú: a szbornaja 15 győzelme mellett csupán 2-2 döntetlen és török siker született. Nem sok jel mutat arra, hogy két nap híján 52 esztendővel ezelőtti „moszkvai csodát” megismételnék a törökök. Akkor ugyanis barátságos – mai szóhasználattal élve felkészülési – meccsen a moszkvai Lenin Stadionban Fevzi és Ayhan góljával 2:0-ra megverték a négy hónappal korábban vb-4., másfél évre rá Eb-4. szovjet válogatottat. Ez volt az első – mindmáig egyetlen – diadaluk orosz földön…

LENGYELORSZÁG–OLASZORSZÁG (A-liga, 3. csoport)

Sajátosan oszlott el eddig a csoport  pontmennyisége: a portugálok 6-ot, az Eb-győztestől egyaránt kikapó, egymással remiző olaszok és lengyelek egyet-egyet szereztek. Amiből az következik, hogy esélye csak a vasárnap esti chorzów-i csata győztesének maradhat még, hogy esetleg utolérje a Cristiano Ronaldo nélkül is bivalyerős kontinensbajnokot. A szeptemberi bolognai összecsapásukon a lengyelek szereztek vezetést, a brazilból olasszá lett Jorginhónak csak a 78. percben sikerült kiegyenlítenie.
A focihistória eddigi 15 lengyel–olaszából (mérleg: 3 lengyel, 5 olasz győzelem, 7 döntetlen) egy különösen emlékezetes: 1974-ben a németországi vb D-csoportjában a  Deyna, Lato, Gadocha és társai által fémjelzett együttes 2–1-re legyőzte, s ezzel kiejtette a squadra azzurrát, s aztán meg sem állt a világbajnoki bronzig. A 101. válogatottságán fellépő Lewandowskinak és társainak a több mint négy évtizedes hősi tett kell hogy a szemei előtt lebegjen. (Persze, hol van a mai azúrkék csapat a Zoff-, Facchetti-, Capello-, Mazzola-féle tizenegytől?…)

NEMZETEK LIGÁJA-csoportmérkőzések. Sport2 12:45 Lettország–Kazahsztán (felv., kommentátor: Fülöp László); Sport2 14:45 Szerbia–Románia (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 17:45 Oroszország–Törökország (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 20:30 Lengyelország–Olaszország (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kemenes Szabolcs, kommentátor: Fülöp László és Kassai-Tóth Csaba)

Kapcsolódó

AZ NL 10. VERSENYNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Románia–Szerbia, C-liga, 4. csoport (Sport2 14:45)
18:00   Oroszország–Törökország, B-liga, 2. csoport (Sport2 17:45)
18:00   Azerbajdzsán–Málta, D-liga, 3. csoport
18:00   Feröer–Koszovó, D-liga, 3. csoport
20:45   Lengyelország–Olaszország, A-liga, 3. csoport (Sport1 20:30)
20:45   Izrael–Albánia, C-liga, 1. csoport
20:45   Litvánia-Montenegró, C-liga, 4. csoport