Csak felfelé vihet a Bayern útja • SportTV

Csak felfelé vihet a Bayern útja

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 20. 10:23    
Olvasási idő: 2 perc

A válságban lévő Bayern a szintén gyengén teljesítő Wolfsburg otthonába látogat, a szintén nm tól acélos Schalke az eddig igen eredményes Werder Brement fogadja.

WOLFSBURG–FC BAYERN

A Wolfsburg 7 meccsen szerzett 9 pontja kevesebb, mint amennyit a csapattól szurkolói elvártak. De akkor mit szóljon a Bayern, amely az első négy forduló százszázalékos teljesítése után előbb döntetlenre rontott egy már megnyert mérkőzést az Augsburg ellen, majd két meccsen ötöt kapott, s egyet sem rúgott a Hertha elleni idegenbeli és a Mönchengladbacchal megvívott hazai találkozón. A gárda edzője, Niko Kovac persze a támadások kereszttüzébe került, noha a klub vezetősége biztosította a nyáron kinevezett mestert teljes támogatásáról. Aki határozottam védte a sokat támadott rotációs rendszert. „Ha valaki mást akar mondani, az nem ért a futballhoz.”
Szokásos, hogy a nemzetközi mérkőzések után számos válogatott játékos tér vissza egy-egy nagyobb klubhoz, eltérő állapotban. A Bayern most szerencsésnek mondhatja magát,  nem szedtek össze sérülést futballistái. „Mindenki jól van – mondta Kovac. – James már csütörtökön délelőtt 11-kor megjött, drissen, Alaba is idejében érkezett, Rafinha is visszatérhet a csapatba. Az izomsérülésből felgyógyuló  Boateng és Goretka újra együtt edzhetett a társakkal.”
A hosszabb ideje sérülteken kívül tehát mindenki bevethető lesz a ”nehéz, intenzív csatában”. A trénernek sajátos volt a válasza a visszaesést firtató kérdésekre: „Tény, hogy az eredmények nem megfelelőek. A sikertelen meccseken azonban ugyanannyi esélyünk volt, mint a győzelmes idénykezdet mérkőzésein, s az ellenfeleinknek is annyi volt.  Ugyanakkor nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket a korábbi hatékonysággal, a riválisok meg igen.”
A statisztika igazolja Kovac szavait. A Bayern helyzeteinek száma nem változott, sőt javult! Csak a bajnokikat számolva a csapatnak az első öt meccsen 7.8 gólszerzési lehetősége volt, az utolsó kettőn 8.0 meccsenként. A leggyengébb a Gladbach elleni két helyzet volt. A kihasználási ráta viszont 35.5 százalékról 4.2-re esett vissza. Ám az ellenfeleknek is több gólhelyzete volt a végén, mint korábban. Az 1-4. játéknapon összecsapáson összesen 5 gólhelyzetet „engedélyeztek” az ellenfeleknek, az utolsó két találkozón tízet, azaz a meccsenkénti átlag 40%-ról 60-ra ment fel.
Az edző számára a kulcs továbbra is a sikeres rotáció. „Nézzék meg Európa álcsapatait. Négy-öt-hat héten át három naponta meccset játszani – ez nem megy a játékosok rendszeres cserélgetése nélkül. Ha valaki mást mond, nem ért a futballhoz.”
Mindenesetre rotáció ide vagy oda, ha a Vayern nem kezd el siét sorozatban nyerni, a sokat hamgoztatott nagy bizalom hamar elpárologhat. S mivel a Bayermn a közelmúltban már végrehajtott idény közbeni (idény eleji) skeres edzőcserét, még a példa is adva van! Az más kérdés, hogy nem feltétlenül lehet a jó öreg Jupp Heynckest mindig újra „rekativálni”…

Kapcsolódó

Bundesliga-mérleg (WOL–BAY)

ÖSSZESEN: 42 mérkőzés, 4 Wolfsburg-győzelem, 6 döntetlen, 32 Bayern-győzelem /36–100-as gólkülönbség.
WOLFSBURGBAN: 21–4–4–13/21–41.
A 2017–18. ÉVI IDÉNYBEN: Münchenben 2–2, Wolfsburgban 1–2.
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK: Grafite és Edin Dzeko 4-4, ill. Giovane Élber 13 gól.

SCHALKE–WERDER

Hasonló kemény harcra lehet számítani most a Veltins-Arenában is, mint ahogy Harit (balról) megküzd Delaney-vel tavaly novemberben készült képünkön. Más kérdés, hogy a Werder dán válogatottja ma már a BVB színeiben fut ki a pályára… (Fotó: Getty Images)

A Schalke a katasztrofális idényrajt – zsinórban öt bajnoki vereség – után összekapta magát és a válogatott szünet előtti utolsó három meccsét – két Bundesliga-, egy El- a moszkvai Lokomotiv ellen – megnyerte, méghozzá kapott gól nélkül, Ám hazai ellenfelei, a Mainz és a Düsseldorf nem igazi értékmérők (a Fortuna éppen péntek este mutatta meg a gyengeségét, egy hetest kapva a Frankfurttól…) A Werder ellenben remekel, Európát érő helyen áll a bajnoki táblázaton, s már nyert meccset élcsoportbeli társ ellen is (Hertha 3–1). Kérdés, a lendület viszi-e tovább Florian Kohlfeldt együttesét, amely az idény idei tétmeccsein (1 kupa, 7 bajnoki)  még nem szenvedett vereséget.
Az elmúlt idényben mindkét együttes a másik pályáján nyert – mindkettő éppen 2–1-re – , kérdés, ez az induló „minisorozat” folytatódik-e szombat este a Veltins Arenában.

Kapcsolódó

Bundesliga-mérleg (S04–WER)

ÖSSZESEN: 98 mérkőzés, 37 Schalke-győzelem, 20 döntetlen, 41 Werder-győzelem/ 121–140-es gólkülönbség.
GELSENKIRCHENBEN: 49–23–12–14/75–60.
A 2017–18. ÉVI IDÉNYBEN: Brémában 2–1, Gelsenkirchenben 1–2.
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK: Ebbe Sand 7, ill. Marco Bode és Frank Neubarth 6-6 gól.

BUNDESLIGA, 8. forduló. Sport2 15:30  VfL Wolfsburg–FC Bayern München (kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:30 FC Schalke 04–SV Werder Bremen (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)