Federer és Thiem is színre lép

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 23. 00:57    
Olvasási idő: 2 perc

A két közép-európai 500-as tornán egyaránt bemutatkozik az első kiemelt kedden. Bázelben a felújított St. Jakobshallében két évtizeddel első színre lépése után ismét ütőt ragad a viadal azóta 8-szoros győztese, a helyi hős Roger Federer, a bécsi Stadhallléban pedig pályára lép a szinten hazai nagymenő, ez első ottani sikerére áhítozó, induló Dominic Thiem.

A nagy Roger tavaly kilencedszer emelhette magasba a bázeli trófeát. Kedden nekifut összesen huszadik alkalommal, hogy meglegyen a tizedik sikere is. (Fotó: Getty Images)

Az osztrák fővárossal kezdünk déli 1 órakor, amikor az amerikai Frances Tiafoe-t (a világranglistán 45.) szólítják pályára az 5. kiemelt Nisikori Kej (vlr.: 11.) ellen. A sok sérüléstől sújtott japán a legutóbbi négy versenyén összességében felfelé ívelő formát mutat: az US Openen elődöntős volt, Marseille-ben ugyancsak (igaz, ott a 177. német Bahringertől kapott ki…), Tokióban döntőt játszott (de kikapott Medvegyevtől) és Sanghajban is eljutott a  negyeddöntőig, amelyben Federer állította meg. Tiafoe viszont legutóbb augusztusban, a torontói Rogers Cupon tudott kettőnél több fordulót menni. A két játékos először találkozik a touron.
A második találkozót Cameron Norrie (vlr.: 95.) vívja John Isner (vlr.: 9.) ellen. A brit szerencsés vesztesként került a táblára, miután a selejtező döntőjében kikapott a francia Herbert-től, ám egy másik francia, Gasquet visszalépett jobb csuklójának sérülése miatt. Eddig egyszer játszottak egymással, idén Lyomban salakon, akkor a brit meglepetésre 7:6, 6:1-re nyert.

Dominic Thiem még sosem jutott Bécsben a negyeddöntőnél tovább. Most az “egyéni csúcs” kevés lenne neki, a végső tornagyőzelemre hajt (Fotó: Getty Images)

A harmadik találkozón jön a helyi hős, Dominic Thiem (vlr.: 7.), akinek a belga Ruben Bemermelsszel (vlr.: 134.) kell megküzdenie. Az osztrák éljátékos 2010 óta minden évben elindul országa legnagyobb tornáján, de a 2013-as negyeddöntőnél (Tsonga verte meg) tovább még sosem sikerült jutnia. Most kilencedszer is nekifut. (A belgával még sosem játszott profiként.)

Este 7-től mindenképpen Bázelé a kép. A svájci városban hétfőn egy épületet ünnepletek, kedden a helyi idolé a rivaldafény. A három éves munkával felújított, újjávarázsolt, multifunkcionális  Szent Jakab Csarnokot (St. Jakobshalle) az Abba Gold koncertjével adták át az első főtáblás napon.  A másodikon pedig Roger Federert köszöntik majd abból az alkalomból, hogy két évtizde játszott először a Swiss Indoor Openen. Első meccsét egy bizonyos André Agassi ellen vívta az akkor 17 esztendős ifjonc, és kerek egy óra alatt szenvedett tőle 6:3, 6:2-es vereséget. Agassi abban az évben a döntőig jutott és négy játszmában kapott ki Tim Henmantől. (Akkoriban a nagyobb férfiversenyeket három nyert szettig játszották.) Az ifjoncból azóta a tenisztörténelem legeredményesebb játékosa lett, aki 9-szer (2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2014, 2015, 2017)  nyerte meg, emellett 5-ször (2000, 2001, 2009, 2012, 2013) veszített döntőt a bázeli tornán. Azaz a legutóbbi 11(!) alkalommal, amikor indult, el is jutott a fináléig, tavalyelőtt ugyanis kihagyta a versenyt. Most a szokásos, azaz a döntő felé vezető útján a világ-3. szuperzseninek a szerb Filip Krajinovics (vlr.: 35.) jelenti az első akadályt, akit eddigi egyetlen találkozójukon idén az Indian Wells-i mestertorna második körében 6:2, 6:1-gyel söpört el.
Az est utolsó meccse két, ugyancsak 30 év fölötti régi motorosé, Leonardo Mayeré (vlr.: 54.) és Gilles Simoné (vlr.: 32.). Kettejük három eddigi meccse után a francia 2:1-re vezet, legutóbb idén Eastbourne-ben füvön Mayer győzött 6:4, 7:6-ra.

Sport2  13:00 ATP 500, Bécs és Bázel, 1. forduló (kommentátor: Ágai Kis András és Kaplár F. József)

Cookie beállítások