A Fraditól győzelmet, a Szegedtől helytállást várunk • SportTV

A Fraditól győzelmet, a Szegedtől helytállást várunk

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 04. 11:03    
Olvasási idő: 3 perc

Négy kézi BL-csapatunk közül a Veszprém már szombaton pályára lépett, a Győrre hétfőn kerül sor, vasárnap az FTC itthon, a Szeged idegenben szerepel. Mint mindig, most is élőben kapcsoljuk a magyar kupacsapatok mérkőzésének helyszínét, ezúttal Érdet és Párizst.

FTC–BIETIGHEIM

A Fradi szép jubileumhoz érkezett: vasárnap játssza Érden a 150. mérkőzését az első számú európai kupasorozatban. Ezt a mérföldkövet hetedikként éri el, a Győr, a Buducsnoszt, a Hypo, a Larvik, a Krim és a Viborg után.
A magyar bajnoki ezüstérmes minden tétmérkőzést figyelembe véve négyes nyerő sorozatban van, legutóbb múlt vasárnap a Vácot győzte le a magyar bajnokságban 39–18-ra. A két csapat eddigi három BL-mérkőzésének mindegyikét megnyerte, a legutóbbit két hete parádés második félidőt produkálva Bietigheimben 28–25-re.
„Arról nem igazán beszélhetünk, hogy még további tartalékokat tudunk előhúzni, mert eléggé kevesen vagyunk, és szerintem mindenki a maximumot adta ki magából az előző mérkőzéseken – mondta Faluvégi Dorottya, a az FTC játékosa a klub honlapjának. – A Bietigheim ellen inkább a taktikai fegyelmezettséggel győzhetünk, illetve azzal, hogy jobban akarjuk a sikert.A második fordulós mérkőzések mindig speciálisak, mert a csapatok alaposan kivesézhetik egymást, saját tapasztalatukból is építkezhetnek. Elmondhatjuk, például, hogy most már ismerjük a Bietigheim játékát, de ugyanez fordítva is igaz. Várom a mérkőzést és bízom benne, hogy hazai pályán felőröljük őket.”
A zöld-fehérek számára szuperkemény meccstrió első darabja a németek elleni mérkőzés, amelyet a Siófok elleni bajnoki csata, majd jövő vasárnap a bukaresti CSM elleni hazai BL-visszavágó követ.
A németek továbbjutása sem forog veszélyben, de nekik sem mindegy, hány ponttal rajtolhatnak a középdöntő csoportban. A hét híre a klubnál, hogy 2020-ig meghosszabbították Martin Albertsen vezetőedző szerződését.

PARIS-SG–SZEGED

A mester már látja a "győztes taktikát" - most már "fiain" a sor... (Fotó: pickhandball.hu)

A mester már látja a "győztes taktikát" - most már "fiain" a sor... (Fotó: pickhandball.hu)

Az egész 28 csapatos főtáblás férfimezőnyben csupán két százszázalékos együttes található öt játéknap után: a Paris St.-Germain Handball és a MOL-Pick Szeged. Késő délután ez a két gárda feszül egymásnak a francia fővárosban. Azért a két hibátlan teljesítmény közt akad némi különbség. A hazai csapat telis-tele tűzdelve világ- és Európai bajnokokkal – olimpiai aranyérmes is akad köztük – , az elmúlt öt befejezett kiírás mindegyikében legalább a negyeddöntőig, a legutóbbi három alkalommal a final fourig is eljutott a legrangosabb európai kupasorozatban. (Csak a „korona”, a kupagyőzelem hibádzik eddig.) Vele szemben a „kis” Szeged, amely számára négy ízben is a negyeddöntő jelentette a végállomást, a bűvös négybe még sosem sikerült eljutnia.
A múlt alapján – no meg a játékosok korábban szerzett titulusait figyelembe véve – tehát toronymagas esélyesnek kellene tekinteni a francia bajnokot, de ami eddig a idényben a BL-ben történt, az bizakodásra is okot ad. Carlos Pator egyre tudatosabban, egyre higgadtabban és egyre tökéletesebb koncentrációval játszó csapata hat BL-csapatot is megvert már ősz eleje óta, az öt csoportellenfelet és az örök hazai vetélytárs Veszprémet is, méghozzá idegenben és öt góllal.
A két csapat közös kupamúltja eddig a két kiírással ezelőtti negyeddöntő páros csatára szorítkozik. Akkor a párizsiak 30–30-as hazai döntetlen után a Tisza partján három góllal győztek (30–27), s jutottak azzal a kölni szuperdöntőbe.
A párizsiak jelenlegi edzője, Raúl González igencsak jól ismerheti Carlos Pastort, a szegediek mesterét, hiszen tíz éven át (1995–2005) játszott játlékoként mostani riválisa irányításával. Amúgy is sok a két együttes „spanyol kapcsolata”, több egyéb közt Jonas Källman, a szegediek svéd klasszisa és Luc Abalo,  a franciák zsenije négy esztendőn keresztül együtt játszott a Ciudad Relaban, amelynek akkoriban Raúl González volt a másodedzője.
„Nehéz meccs vár ránk Komoly csapat a riválisunk, és iszonyat nehéz ellenük játszani. Ezen a héten megpróbáltuk a fiúkat visszarázni a rendszerünkbe. Jóformán a nulláról indultunk, mert elég vegyesen érkeztek vissza a különböző válogatottakból. Most azon dolgoztunk, hogy mindenki felvegye a ritmust.  Már előre úgy terveztem el a programunkat, ezt az időszakot, hogy szépen egyensúlyban történjen a terhelés, hiszen különböző időpontokban voltak a válogatott meccsek. Csütörtöktől már a PSG elleni taktika játszotta a főszerepet, a keret szépen dolgozott. A védekezés és a lerohanás lesz a kulcs a meccsen. A franciák dinamikusak, de nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a másik csapat is tempót diktáljon. Fontos, hogy ne legyen labdaveszítésünk, a támadásokat lövéssel kell befejeznünk. Minimum az a szint kell, amit Veszprémben nyújtottunk, de ennél talán még több is. A csapat, a klub fejlődik, a szurkolók élvezik a játékot, és öröm, hogy egyre többen követnek bennünket, most is hetvenöt MOL-Pick Szeged-szurkoló lesz ott a lelátón. Minden jó irányba halad, már csak egy komoly aréna hiányzik nekünk” – nyilatkozta  a szegediek ma már emblematikusnak is mondható mestere a klub honlapjának adott miniinterjújában.

KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA. Sport1 12:00 Vardar Szkopje–Meskov Breszt férfi A-csoportmérkőzés (felv., kommentátor:  Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 14:45 FTC-Rail Cargo Hungaria–SG BBM Bietigheim női D-csoportmérkőzé(kommentátor:  Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 16:30 Paris St.-Germain Handball–MOL-Pick Szeged férfi B-csoportmérkőzés (kommentátor:  Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pásztor István és Vadkerti Attila); Sport1 18:45 Harmadik Félidő kézilabda-showműsor (műsorvezető: Petur András, vendégek: Ágai Kis András, Boros Attila, Pásztor István, Tóth Tímea és Vadkerti Attila)