Legendás 12-esek csúcstalálkozója • SportTV

Legendás 12-esek csúcstalálkozója

2018. 11. 04. 16:48    
Olvasási idő: 2 perc

Két népszerű csapat élén korszakos irányítózseni ad egymásnak randevút a Sunday Night Game-en, amelyen New England Patriots-Green Bay Packers összecsapást rendeznek.

Önmagában ajándék, hogy összejött egy második Tom Brady-Aaron Rodgers csata is az NFL-ben, hiszen a Sunday Night Game-en New England Patriots-Green Bay Packers mérkőzést rendeznek. (Az első meccsüket 2014-ben a Rodgers vezette Packers 26-21-re nyerte meg.) Ennél már csak az lenne ajándék, ha mindketten a legjobb formájukat futnák, mert akkor valódi parádé lenne Foxborough-ban. Merthogy egyöntetű vélemény szerint minden idők legjobb quarterbackje találkozik minden idők legtehetségesebb quarterbackjével. Ráadásul úgy, hogy mindketten nagyon tisztelik a másikat.

Fotó: espn.com

Rodgers például a minden idők legnagyobbjára vonatkozó kérdésre így felelt: „Öt bajnoki gyűrűje van, így szerintem véget kell vetnünk a vitának. Tom különleges. Egy unikornis.” Brady pedig így méltatta packerses kollégáját: „Ő a valaha volt egyik legjobb QB, aki inspirál is engem. Ha ugyanabban a rendszerben, ugyanazokkal a társakkal játszhatott volna, mint én, minden évben hétezer yard fölé jutott volna. Sokkal tehetségesebb nálam.”

Ilyen nyilatkozatok láttán nem csoda, hogy felfokozott érdeklődés előzi meg a csatát, amire az NBC csatorna még rá is pakolt azzal, hogy Michael Jordannel promózta a meccset. És persze előkerült az is, ki mire ment volna, ha máshol játszik. Brady például nagyon visszafogott volt, és jelentős részben a rendszerben látja sikerei (tizenhat NFL-szezonjának felében eljutott a Super Bowlig!) okát: „A klub, az edző, az ellenfelek és a kor terméke vagyok. Tényleg azt hiszem, hogy ha mások ugyanabban a cipőben járhatnának, mint én, sokan elérték volna ugyanezeket az eredményeket.”

Persze, Bill Belichick-véleményt is kellett ehhez gyorsan keresni, aki nem győzte hangsúlyozni, senki mást sem látna szívesebben csapata QB-posztján, mint Bradyt. Minden idők talán legjobb vezetőedzőjének sohasem volt olyan alapképességekkel büszkélkedő irányítója, mint Rodgers, aki dobni és futni is tud. A négy legfontosabb quarterbackje, Bernie Kosar, Vinny Testaverde, Drew Bledsoe és Brady közül egyedül Testaverdének volt egy olyan idénye, amelyben legalább 200 yardot futott, Rodgersnek nyolc ilyen évadja is volt. (Brady esetében például 110 futott yard az éves csúcs.) Rodgers az egyetlen, akinek 100 feletti a passer ratingje az NFL-ben (ezen örökranglistán Brady a harmadik 97,6-del.) Mentálisan viszont Brady az erősebb, az alapszakaszban (202) és a playoffban (27) is az övé a legtöbb győzelem a QB-k között, ráadásul ő keményebb, azt senki sem tudja, hogy az érzékenyebb Rodgers miképp boldogult volna a pokróc Belichick-kel. És hogy Bradynek azért van igaza a rendszerrel kapcsolatban, azt mutatja, hogy a New England nélküle, Matt Cassell-lel a kormányrúdnál is futott egy 11/5-ös szezont, míg a Green Bay Rodgers nélkül 3/13-ra volt képes.

Belichick azért még egy bon mot-ra jó volt, méghozzá azzal kapcsolatban, hogy mi a hasonlóság a két korszakos zseni között: „Mindketten 12-esben játszanak.”

A Sport2-n hétfőn hajnali 2:15-től élőben közvetítjük a New England Patriots-Green Bay Packers mérkőzést.