Erőd lett a lipcsei ementáli sajtból • SportTV

Erőd lett a lipcsei ementáli sajtból

2018. 11. 05. 12:46    
Olvasási idő: 2 perc

Néhány hónap alatt a Bundesliga egyik legrosszabbul védekező csapatából a német élvonal eminense lett: az RB Leipzig, illetve kapusa, Gulácsi Péter kapta a legkevesebb gólt, emellett az övék a kapott gól nélkül lehozott legtöbb mérkőzés is.

Ha az előző idényben a te csapatod kapja a negyedik legtöbb gólt, a következő szezon első tíz fordulójában pedig egymást követő két bajnokin egyszer sem játszik előtted ugyanabban a felállásban a védelmed, akkor legalábbis nem lehetsz nyugodt. Hihetnénk laikusként. Ehhez képest Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa posztja két legfontosabb rangsorában is az élen áll: ő, illetve csapata kapta a legkevesebb (9) gólt a Bundesligában, emellett neki sikerült a legtöbb (5) alkalommal megőriznie hálója érintetlenségét. Mindezt kiegyensúlyozottan magas színvonalon teljesítve, hiszen a Kicker sportmagazintól egyszer sem kapott hármasnál rosszabb osztályzatot. Gulácsi a legutóbbi négy bajnokiján, illetve öt tétmeccsén gólt sem kapott, utóbbi mutatóban a csapat sorozata még eggyel hosszabb, hiszen a magyar kapus tartalékja, Mvogo lehozta a Celtic elleni Európa-liga-találkozót is nullára.

„A játékunk kulcsa, hogy a srácok mindegyike dolgozik a letámadásban. Nagyon nehéz ellenünk gólhelyzetet kialakítani. Az elmúlt hat hétben olyan fejlődési folyamaton mentünk keresztül, ami ahhoz vezetett, hogy élvezzük a védekezést. Úgy, hogy közben ezt a támadójátékunk sem sínyli meg” – jegyezte meg Ralf Rangnick, az RB Leipzig vezetőedzője. „A nullára lehozott meccsek lassan trendnek minősülnek Lipcsében – tette hozzá Stefan Ilsanker, az együttes védőként és középpályásként is bevethető osztrák légiósa. – Timo Werner azért él-hal, hogy a kapuba gyömöszölje a labdát. Én azért, hogy hátul ne kapjunk gólt.”

Ralf Rangnick ráadásul hol négy, hol öt védővel áll fel, és az összetételt illetően sem az állandóság híve. A hátsó alakzatból senkinek sincs nyolcnál több bajnokija, de ami még durvább: egyetlen védő sem idősebb 27 évnél. Sőt, a leggyakoribb felállásnak minősülő Mukiele (21 éves), Konaté (19), Orban (26), Saracchi (20) négyesben senki sem öregebb 26 évesnél. Az utóbbi időben a sérüléséből felépülő, Saracchi helyét átvevő Halstenberg rontja a korátlagot a maga 27 évével…

A mögöttünk hagyott hétvégén a Herthát nullázta le az RB Leipzig, Rangnick szerint emiatt részben Gulácsinak lehet hálás a csapat, aki nem hagyta, hogy a berliniek egyenlítsenek. A magyar kapus erre szerényen ennyit mondott: „A második félidőben egyértelműen a miénk volt a jobb csapat, a végén ilyen különbséggel is megérdemelten nyertünk. Az egész csapat érdeme, hogy hat meccse még csak gólt sem kaptunk, remekül támadunk le. Nagyon élvezetes hátulról nézni, hogyan dolgoznak a srácok.”

A Sport1-en 17:30-kor kezdődő Germániában részletesen is foglalkozunk az RB Leipzig védekezésével, illetve Gulácsi Péter teljesítményével.

Addig is szavazzatok a 10. forduló legszebb góljára!

Ki szerezte a 9. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Nelson (Hoffenheim) gólja a Leverkusen ellen

0%

Cunha (RB Leipzig) gólja a Hertha BSC ellen

0%

Jonathan Schmid (Augsburg) gólja a Nürnberg ellen

0%