Szökik a BVB, vagy felzárkózik a Bayern? • SportTV

Szökik a BVB, vagy felzárkózik a Bayern?

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 10. 11:07    
Olvasási idő: 2 perc

Felvezetésnek a múlt héten bukó és javítani vágyó Dárdai-csapat meccsét közvetítjük, majd egy félidőnyi előzetes műsort adunk, s végül következhet a csúcsrangadó, a Klassiker, azaz a Borussia Dortmund–Bayern München Bundesliga-csúcsrangadó.

DÜSSELDORF–HERTHA

A hazai gárda tartós mélyrepülésben van, a vendég négymérkőzéses veretlen sorozatát bukta el hazai pályán az előző, a 10. fordulóban.
A Fortuna legutóbbi féltucat bajnokija mindegyikét elvesztette, elrettentő 2–20-as gólkülönbséggel. A Ruhr-vidékiek klubvezetőségének türelme példás: Friedhelm Funkel mester egyelőre még a kispadon ül, és nem az állástalan edzők táborát szaporítja a „rekordgyanús” balsikersorozat után.
Ilyen gondjai nincsenek, és sokáig nem is lehetnek Dárdai Pálnak, aki olyan történelmi érdemeket szerzett már Berlinben játékosként és most már szakvezetőként is, hogy a lipcseiektől elszenvedett hazai nagy zakó (0–3) bőven „belefér”: a vezetőség és a szurkolók egyként a szívükbe zárták már réges-rég a magyar vezetőedzőt. Aki egyébként is híres arról, hogy általában a kudarcokból is tovább tud építkezni, meccsek közben és egymást követő mérkőzéseken is többnyire jól változtat az adott szituációnak megfelelően. Most a szaksajtó szerint két helyen gondolkodik a düsseldorfi kezdőjét illetően: Mittelstädtet vagy Plattenhardtot játszassa a védelem bal oldalán, illetve Selkét vagy Ibisevicet nevezze csatárként az induló tizenegybe. A „hatos” (irányító) pozícióra Darida is lehetséges opció, kora délután meglátjuk, milyen összetételben kezdve kíván csorbát köszörülni a berlinek leginkább kedvelt magyarja.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (DÜS–HER)

ÖSSZESEN: 22 mérkőzés, 8 Düsseldorf-győzelem, 9 döntetlen, 5 Hertha-győzelem/ 33–32-es gólkülönbség
DÜSSELDORFBAN: 11–6–4–1/ 21–10
A 2017–18. IDÉNYBEN: Berlinben 1–0, Düsseldorfban 4–2
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK: Wolfgang Seel 7, ill. Erich Beer 7 gól

DORTMUND–FC BAYERN

Már a felvezetéssel megadjuk a módját a Klassikernek: egy félidőnyi időt szánunk rá és a stúdiónkban három kiváló szakértőnk segít megvilágítani a finom árnyalatokat: Kemenes Szabolcs, a sokszor eredeti gondolatokat megfogalmazó exkapus, Moncz Attila, a téma több évtizede avatott szakírója (jelenleg is publikál németfutball-témákban is az országos sportnapilapban) és Mészáros Ábel, aki tüzetes és a témáit minden tekintetben kimerítő elemzéseket ír most már honlapunkon is minden Bundesliga-ügyben. (A Klassikert illető mindkét csapatról írt taktikai „dolgozatait” ajánljuk mindnyájuk figyelmébe.)
A mérkőzés kulcskérdése: vajon a diadalmas őszt produkákó BVB – a nagy győzelmi sorozatba éppen kedden piszkított bele egy kissé a madridi 0–2 – nyer-e közel két esztendő után egy Klassikert a rekordbajnok ellen (a 2016 novemberi 1–0 óta három sorozatban lejátszott 7 meccsükből 6-ot a normál játékidőben, egyet, a tavalyi kupadöntőt 11-esekkel megnyerték a bajorok). Ugyanakkor bármilyen belső problémákkal küzd is a rekordbajnok, csupán 4 pont a hátránya vendéglátójával szemben, amely ellen örökmérlege a Westfalenstadionban, majd mai nevén a Signal-Iduna-Parkban egyetlen gól deficittel a pontokat tekintve tökéletes döntetlen.
Ha valaki kiváncsi az előzetes vélekedésekre, nyilatkozatokra, a főszereplők várakozásaira, feltétlenül nézze a Sport2-n 17:45-kor kezdődő felvezető műsorunkat is, abból mindent megtudhat a 18:30-kor kezdődő csúcsrangadó kulisszatitkairól.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (BVB–BAY)

ÖSSZESEN: 98 mérkőzés, 24 Dortmund-győzelem, 29 döntetlen, 45 Bayern-győzelem/ 119–188-as gólkülönbség
DORTMUNDBAN: 49–15–19–15/ 68–67
A 2017–18. IDÉNYBEN: Dortmundban 1–3, Münchenben 0–6
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK: Lothar Emmerich 8, ill. Gerd Müller 15 gól

BUNDESLIGA, 11. forduló. Sport2 15:30 Fortuna 95 Düsseldorf–Hertha BSC (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 17:45 a Klassiker elé – felvezetés, 18:30 BV Borussia 09 Dortmund–FC Bayern München  (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs, Mészáros Ábel és Moncz Attila)

Kapcsolódó

Porto: cél az élen maradás

A Liga NOS-ból is jut rangadó a sporttelevízióban szombatra. A Benfica elleni vesztes derbi óta nyerőben a Porto: bajnokin legyőzte a Feirensét idegenben és a Marítimót otthon (egyformán 2–0-ra), ezzel a vetélytársak botladozásai segítségével az élre állt, és a BL-ben is megverte a Lokomotív Moszkvát, amellyel biztos továbbjutónak látszik a negyedik versenynap után. A vendég Braga még veretlen a bajnokságban, de két döntetlen visszasorolta a második helyre.
Másként fogalmazva: a Liga NOS első és második helyezettje csap össze a Dragaóban, s erről az összecsapásról önök sem maradhatnak le, 21:30-kor élőben kapcsoljuk a Porto csodaarénáját. A múlt persze a „sárkányok” mellett szól: a két csapat 108 eddigi bajnokijából 77-et – Portóban 54-ből 45-öt – megnyertek eddig, a Braga legutóbb 2008 májusában szerzett pontot, 2005 januárjában tudott nyerni legutóbb a Dragaóban. Több  szól a portói sikersorozat folytatása mellett, mint ellene.
Sport1 21:30  FC Porto–Sporting Club Braga (kommentátor: Fülöp László)