„Sportdiplomáciai” felkészülés • SportTV

„Sportdiplomáciai” felkészülés

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 14. 11:25    
Olvasási idő: < 1 perc

Szerdán este Luganóban Svájc válogatottja Katarét fogadja, barátságos mérkőzésen. Van egy olyan érzésünk, ezúttal az ellenfélválasztást nem szakmai szempontok motiválták elsődlegesen.

Miért is választja a világranglista 8. helyezettje a rangsor 96.-ját  tesztmérkőzésen ellenfélül, miközben a papíron világelső ellen készül? A helvétek ugyanis a Nemzetek Ligája A-ligájának C-csoportját pontegyenlőséggel vezetik Belgium előtt, s bármiként alakuljon is a németalföldiek csütörtöki mérkőzése hazai pályán Izland ellen, a csoportelsőségről a vasárnapi luzerni Svájc–Belgium összecsapás mondja ki a döntő szót. Ráadásul a belgiumi találkozójukon 2–1-es hazai siker született, s mivel UEFA-rendezvényeken pontegyenlőség esetén az egymás ellen elért eredmény rangsorol, Vladimir Petkovics csapatának akár egy szerény kis 1–0-s siker egyben a csoport megnyerését is jelentemé.
Ezek után a szövetség vezetősége mégis Katart hívta meg a „szabad” napra ellenfélül, s ennek nyilvánvaló az üzenete. Mivel a FIFA vitatható körülmények közepette az arab olajállamnak adta a 2022-es vb rendezését, és minden támadás ellenére kitart a vélhetően busás haszonnal kecsegtető helyszín mellett, senkinek sem árt „jóban lenni” a következő világbajnokság házigazdáival.
Szóval alighanem az esti bankett egy kicsivel fontosabb most a helvétek vezetőinek, mint a luganói Stadio di Cornadero gyepén 90-egyvalahány perc alatt történtek. Amúgy van egy gyanúnk: a helvétek, bár valószínűleg megtehetnék, mégsem fognak egy hatost rúgni a derék katariaknak. Kivéve persze, ha a játékosok valamiért megorrolnak a szövetség fő korifeusaira…

Sport2 19:00   Svájc–Katar felkészülési mérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)