A vb-ezüstérmes az "életéért" küzd • SportTV

A vb-ezüstérmes az „életéért” küzd

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 15. 11:13    
Olvasási idő: 3 perc

Kezdődik a Nemzetek Ligája záróköre, hat nap alatt mind a 16 csoportban kialakul a végeredmény. Az A-csoport slágere, a horvát-spanyol a "fő mérkőzésünk", de emellett további két meccset élőben, a magyarok találkozóját felvételről közvetítjük és befér a programunkba még egy felkészülési találkozó és a nap szokásos teljes – egy-két felkészülési mérkőzést is tartalmazó – összefoglalója is.

KAZAHSZTÁN–LETTORSZÁG

A D-liga 1. csoportjának  fő kérdése  már eldőlt: a százszázalékos Grúzia már megszerezte a csoportgyőzelmet. A többiek ettől fogva presztízscsatát vívnak, hiszen ebből a ligából nincs kiesés. A sereghajtó pozíció utolsóvá dermedését azért szívesen elkerülné az utolsó két együttes, Andorra és Lettország. A baltiak számára ez a cél, a kazahok viszont hazai győzelemmel, de akár csak pontszerzéssel is véglegesíthetnék második helyüket. A két gárda októberben Rigában már megmérkőzött, azon a találkozón egy-egy gólt szerezve megosztoztak két ponton.

LENGYELORSZÁG–CSEHORSZÁG

Az NL mindkét csapatnak csalódás eddig. A lengyelek a hátralévő mérkőzésektől függetlenül már búcsút mondtak az A-ligának, mert az olaszokat már nem előzhetik meg egymás elleni eredményeik alapján. A csehek nagy valószínűséggel maradnak  a B-ligában, hiszen a csoportgyőztes ukránokat már nem érhetik utol, s valószínűleg nem engedhetik meg maguknak a szégyent, hogy az idegenbeli 2-1 után otthon kiessenek a volt társtagország Szlovákiával szemben. Az utolsó két erőpróbára egymás ellen hangol a két együttes a gdanski Stadion Energában. Ezen a találkozón tényleg a presztízs a tét, no meg talán lehetőséget nyújt új emberek beépítésére, akik már a jövő tavaszi Eb-selejtezőkön az NL-nél sikeresebb sorozatot porodukálnak.

HORVÁTORSZÁG–SPANYOLORSZÁG

Tlatko Dalicnak móost igazán fel van adva a lecke (Fotó: Getty Images)

Tlatko Dalicnak móost igazán fel van adva a lecke (Fotó: Getty Images)

Zlatko Dalicnak most igazán fel van adva a lecke (Fotó: Getty Images)

Horvátország még a vb-ezüst mámorában hatalmas pofonba szaladt bele Elchében (0–6), ám az angolok elleni hazai 0–0-val felcsillant a halvány remény, és mikor a britek közmeglepetésre nyerni tudtak Hispániában, visszakerült saját kezükbe a sorsuk. Most „csupán” annyit kell tenniük, hogy legyőzik a spanyolokat, s aztán a Wembeyben megverik a három oroszlánosokat is. (Utóbbira volt már példa: az elmúlt csaknem negyed század egyetlen angol szempontból kudarcos selejtező sorozatán, a 2008-as Eb-t megelőzően éppen a horvátoktól a futballszentélyben elszenvedett vereség teljesítette ki a bukásukat. Akkor egyébként az angoloknak egy remi is elég lett volna, de a már továbbjutott horvátok megforgatták bennük a kést…)
Persze a spanyoloknak sem mindegy a maksimiri meccs kimenetele. Paradox módon őket is csak a győzelem boldogíthatja. Iksz esetén ugyanis  az angolok egy horvátok elleni záró győzelemmel utolérhetnék őket, s mivel az egymás ellen eredmény (1–2 és 3–2) nekik jó, ki is verhetik Luis Enrique gárdáját, amelytől a nyitó találkozón kikaptak… A spanyolok új kapitánya egyébként először válogatta be Jordi Albát, és a Barca 66-szoros válogatottja boldogan csatlakozott a kerethez. Aligha véletlen a jelölés: az októberi sevillai 2–3-on az első félidőben Marcos Alonso oldalán, azaz a spanyol védelmi balon akadtak súlyos problémák, két angol gól előtt is onnan érkezett a labda De Gea kapuja elé.
Mindkét együttest csak mindhárom pont megszerzése boldogíthatja. Ám a kiesés csak a horvátokat fenyegeti, Albionban meg miközben az angolok a Wembleyben a vb-selejtezős csalódást kiheverni akaró amerikaiakkal játszanak, a szurkolóik a mobiljaikon alighanem sűrűn rápillantanak a zágrábi eredmény alakulására is…

GÖRÖGORSZÁG–FINNORSZÁG

Miközben a mi csoportunkat a finnek már megnyerték, nem érdektelen a 2. helyért folyó harc sem. Ha másért nem, a jobb ranglistahelyzésért kell hajtani, hogy  kedvezőbb pozícióból, előkelőbb „kalapból” induljon az adott a csapat az Eb-selejtező sorolásakor. Másban reménykedni dőreség, hiszen a finneken kívül mindhárom csapatnak már legalább két veresége van, így reménytelen odaérni, a C-csoporthely „feltöltéséhez”. (Ha valamelyik csoportgyőztes csapat az Eb-selejtezőkön kvalifikál, a ligájából a soron következőt veszik előre az összteljesítmény alapján. Ha netán például a finnek egyenes ágon jutnának ki a „decentralizált” kontinensbajnokságra, akkor a helyükre nem a mi csoportunk másodikja kerülne a négycsapatos „ligadöntőbe”, hanem a 11 nem csoportgyőztes C-ligás csapat legjobbika, amely példának okáért jelenleg a C/3. másodikja, a 9 pontos Bulgária.)
Szóval, az új kapitánnyal, Antoniadisszal felálló görögöknek sem csupán a visszavágás a fontos a tamperei 0–2-ért, hanem a három pont megszerzése, a lehető legnagyobb gólkülönbségű győzelemmel. Ami persze nem tűnik habkönnyű feladatnak, a százszázalékos finnek ugyanis a dánok (2 meccs), a grúzok (4), és a fehéroroszok (4) társaságában tagjai annal a négyesnek, amely még gólt sem kapott gólt a Nemzetek Ligájában.
S végül nézőink sem maradhatnak le a magyar–észt mérkőzésről sem, amelyet szerződéseink értelmében éjféltől adunk felvételről, előtte azonban 23 órától láthatják a nap teljes összefoglalóját.

Sport1 15:45 Kazahsztán–Lettország (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 17:45 Lengyelország–Csehország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba), Sport1 20:30 Horvátország–Spanyolország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila és Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Görögország–Finnország (kommentátor: Fülöp László), Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila és Nyilasi Tibor); 0:00 Magyarország–Észtország (felv., kommentátor: Petur András)

Kapcsolódó

AZ NL 13. VERSENYNAPJÁNAK PROGRAMJA

16:00   Kazahszán–Lettország, D/1. csoport (Sport1, 15:45)
20:45   Belgium–Izland, A/2. csoport
20:45   Horvátország–Spanyolország, A/4. csoport (Sport1, 20:30)
20:45   Ausztria–Bosznia-Hercegovina, B/3. csoport
20:45   Magyarország–Észtország, C/2. csoport (Sport1, 0:00)
20:45   Görögország–Finnország (Sport2, 20:30)
20:45   Andorra–Grúzia, D/1. csoport
20:45   Luxemburg–Fehéroroszország, D/2. csoport
20:45   San Marino–Moldova, D/2. csoport