Csoportdöntő svéd–orosz • SportTV

Csoportdöntő svéd–orosz

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 20. 03:17    
Olvasási idő: 2 perc

Elérkeztünk a Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó, 18. játéknapjához. Öt csoportban zajlanak még a küzdelmek, ezekből négyben még nem dőlt el a csoportelsőség sorsa, kettőben közvetlen csatában egymás ellen döntenek erről az érdekeltek. Mi élőben a már négyes döntős, Eb-védő portugálok mérkőzését adjuk és a legrangosabb, csoportgyőzelemről döntő ki-ki összecsapást a körmérkőzéses szakasz záró napjáról.

PORTUGÁLIA–LENGYELORSZÁG (A-liga, 3. csoport)

A portugálok C. Ronaldo nélkül is megszerezték a csoportelsőséget, a lengyelek pedig már mindenképpen kiestek a legjobbak közül. Remélhetőleg a tét nélküliség nem öli meg úgy a játékot, mint az NL eddigi néhány csoportjában. Fernando Santos legényei persze őriznék veretlenségüket, a másik három csoportelső, Anglia, Franciaország és Svájc is kikapott már a sorozatban, a luzitánok juthatnának egyedül vesztett mérkőzés nélkül a négyes döntőbe. A lengyeleknek meg bizonyítaniuk kellene, hogy nem annyira rosszak, mint az eddigi NL-eredményeik (1 döntetlen, 2 vereség).
A két válogatott örökmérlege meglehetősen szoros, egy tucat mérkőzésükből a portugálok 5-öt, a lengyelek 3-at nyertek meg, 4 döntetlen mellett.
A mérkőzést a portugálok spanyolokéhoz hasonló „decentralizáló” pályaválasztási koncepciója alapján Guimaraesben rendezik.

SVÉDORSZÁG–OROSZORSZÁG (B-liga, 2. csoport)

A svédek a törökök elleni idegenbeli sikerrel kezükbe vették saját sorsukat. Ha Solnában legyőzik az NL-ben veretlen oroszokat, pontszánban beérik és egymás elleni eredményekkel meg is előzik vendégüket (az első meccs Oroszországban gól nélkül zárult). Márpedig Janne Andersson csapata a legszűkebb, 1–0-s győzelmek nagymestere. A tavaly november óta, aza az elmúlt egy évben aratott hat győzelme közül ötször(!) mutatta ezt az eredményjelző. (A kivétel a mexikóiak elleni 3–0-s csoportmeccs a vb-n.) Mintha a hatvanas-hetvenes évek olasz válogatottját látnánk: sziklaszilárd védekezés, egy valamikor, valahogy begyötört gól, s annak a szubminimális előnynek a sikeres megőrzése – ez a koreográfiája a legújabb idők háromkoronás együttesének. Csercseszov csapatának viszont most vissza kellene igazolnia, hogy a vb-negyeddöntő nem egyedi „hazai pályás” siker volt, tényleg a legjobbak közé tartozik a kontinensen. Egy pont – út az A-ligába a következő kiírásban.
Kegyetlen csata várható, a múlt statisztikái szerint valószínűleg góllal vagy gólokkal. A jogelőd szovjetekkel és az oroszokkal vívott 27 svéd válogatott mérkőzés közül mindössze kettő végződött 0–0-val: egy 1973-as barátságos meccs és az októberi kalinyingrádi ütközet. Ennek alapján a következőnek 2063-ben kellene megszületnie – ez persze csak játék a számokkal…

NEMZETEK LIGÁJA. Sport1 20:30 Portugália–Lengyelország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila és Puhl Sándor); Sport2 20:30 Svédország–Oroszország (kommentátor: Fülöp László); 23:00 a nap meccseinek összefoglalója (műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila és Puhl Sándor, kommentátor: Fülöp László és Kassai-Tóth Csaba)

Kapcsolódó

AZ NL 18. VERSENYNAPJÁNAK PROGRAMJA

20:45   Portugália–Lengyelország, A-liga, 3. csoport (Sport1 20:30)
20:45   Svédország–Oroszország, B-liga, 2. csoport (Sport2 20:30)
20:45   Skócia–Izrael, C-liga, 1. csoport
20:45   Szerbia–Litvánia, C-liga, 4. csoport
20:45   Montenegró–Románia, C-liga, 4. csoport
20:45   Koszovó–Azerbajdzsán, D-liga, 4. csoport
20:45   Málta–Szerbia, D-liga, 4. csoport