A top 6-on kívül: miért esett vissza a Werder? • SportTV

A top 6-on kívül: miért esett vissza a Werder?

2018. 11. 23. 03:17    
Olvasási idő: 3 perc

Kruse gólpróblémá mellé, az örök ígéret Florian Kainz is gólnélküli, így marad a jó öreg, Claudio Pizarro, aki NEGYVENÉVESEN a csapaton belüli góllövőlista második helyezettje. Ez mindenképp óriási dolog, de azt hiszem Florian Kohfeldt edző sem így tervezte.

A Bundesliga tabelláját 11 forduló után elnézve, hat csapat kiemelkedik a mezőnyből: a Dortmund szárnyalásáról és a Bayern mélyrepüléséről is rengeteg szó esett. A Hecking-, illetve Hütter-féle Gladbach és Frankfurt (az angolul tudóknak ajánlom figyelmébe ezt a saját gyártású videót a félelmetes támadóharmasukról) óriási pozitív csalódás az előzetes várakozásokhoz képest. Az egymáshoz Julian Nagelsmann és Ralf Rangnick miatt amúgy is ezer szállal kötődő Hoffenheim és RB Leipzig nem kis részben Szalai és Gulácsi miatt szintén komoly esélyes a Bajnokok Ligája-helyek egyikére.

Na, de mi a helyzet a többiekkel? Egy kicsit más jellegű bejegyzésben a top 6 csapaton kívüli klubok ügyeivel-bajaival foglalkozunk, elsőként a remekül kezdő Werder Bremennel.

Meddig zuhanhat a Werder?

Játékban nem annyira, az eredmények tekintetében viszont az első 6-7 fordulóban meggyőző Werder az utolsó három meccsét elvesztette. De még hogy: 4-10-es gólkülönbség, a várható gólok 4.5-7.25, és mindhárom meccsen végig hátrányban volt. Három meccsen tíz bekapott gól, így talán mondanom, sem kell, hogy a védelemben jelentős problémák vannak. A meccsenként majdnem egy gólban mindig ludas Milos Veljkovic például 61. a Kicker 76 védőt számláló ranglistáján, 3.95-ös pocsék átlagával. Niklas Moisander hiánya a 2-6-os meccsen érződött, de a remekül passzoló finn is képes „érdekes” megoldásokra, míg a svéd balbekk, Augustinsson (3.59-es átlag) az idén meglehetősen közepes formát mutat. Még nagyobb gond, hogy a tavalyi idény talán legjobb kapusa, Jiri Pavlenka a Kickernél jelenleg a 18-ból a 17. helyen áll a kapusoknál 3.55-ös osztályzatával, fényévekkel elmaradva a múlt szezonbeli második helytől (2.76-dal).

További problémát jelent, hogy a csapat védekező középpályása, motorja és a Bundesliga egyik legalulértékeltebb játékosa Philipp Bargfrede ismét megsérült, és a Kicker szerint az egész őszi idény ugrott a számára. A harcos, jól ütköző, de mélységi irányítóként is bevethető „Bargie” helyett újabban Nuri Sahin játszik, aki az előbbi három kvalitásból csak az irányitóét tudja felmutatni. A Gladbach ellen ugyan szépen felért a befejezéshez, kontrát legutóbb talán valamikor a 2010-es évek elején állított meg. A volt dortmundi legenda még mindig zseniálisan bánik a labdával és iszonyatosan lát a pályán, ám már a tavalyi felméréseknél is minden gyorsasági kategóriában a legutolsó helyen végzett, és a Borussia meccseket vesztett el rajta (lásd Schalke). A nyolcas posztokon mind Davy Klaassen mind Maxi Eggestein (4 gólját 0.86XG-ből 4 remek távoli lövéssel érte el) túlteljesíti a várakozásokat, a fiatal német középpályást sokan a válogatottba követelik, míg a holland gólpasszokban első (igaz, 2-vel), kulcspasszokban második Max Kruse mögött.

Kruse krízisben

Apropó, Kruse! A fenegyerek számai (90 percekre átlagolt lövések, kulcspasszok) remekek, sőt ennyiszer sohasem lőtt kapura egy idényben meccsenként.  A probléma nem a mennyiséggel, sokkal inkább a minőséggel van, mint azt az alábbi lőlapok bizonyítják:

Max Kruse idei lőlapja

Kruse lőlapja az elmúlt 4 idényből

Kruse képtelen a kapu elé kerülni, ahonnan nagyobb valószínűséggel lőhetne gólokat. Ezt jól bizonyítja, két adat is: 1. Kruse jelenleg 12 blokkolt lövéssel vezeti a Bundesligát, az egész múlt idényben 17-szer blokkolták. 2. helyzetei minőségének (XG/shot) romlása: ha csak a büntetőterületen belül leadott kísérleteit vesszük, az elmúlt négy idényben 133 lövésből átlagosan 19%-ban lő gólt, míg idén 15-ből egyet vagyis csak 14%-ban ért el gólt. Kruse játékintelligenciája, szervezőkészsége miatt még mindig a Werder erőssége, de úgy tűnik, az idén túl sokat vállal egyedül. Ez valószínűleg azért lehet, mert a Brémának alig akad épkézláb támadója: a nyáron igazolt Martin Harnik és Oszako Juja (neki legalább a szezon elején volt 1-2 jó meccse) páros eddig összesen három gólt hozott össze. A szépreményű fiatalok közül a 18 éves amerikai Josh Sargent már 7 gólt lőtt a második csapatban (Regionalliga), míg az egykor tehetségesebbnek tartott Eggestein fivér, Johannes, valamint a koszovói válogatott üdvöskéje, a télen 7 millió euróért leigazolt Milot Rashica 1-1 gólt „termelt”. Az örök ígéret Florian Kainz is gól nélküli, így marad a jó öreg, Claudio Pizarro, aki NEGYVENÉVESEN a csapaton belüli góllövőlista második helyezettje. Ez mindenképp óriási dolog, de azt hiszem, Florian Kohfeldt edző sem így tervezte.

Az előzetesünkben említett, idény eleji könnyű sorsolás most persze visszacsaphat: a vasárnapi Freiburg elleni idegenbeli vizit  sem ígérkezik könnyűnek, hiszen már a Schalke és a Gladbach is pont nélkül távozott a Fekete-erdőből. Utána viszont durvulnak a dolgok: a Weser-stadionba jön a Bayern, majd a Düsseldorf, de az igazi erőpróba az december 15-től 22-ig tart. Ekkor ugyanis a Dortmund, a Hoffenheim (hazai) és a Lipcse ellen kellene pontokat szereznie Kohfeldt igencsak megtépázott csapatának.