Számokban is király a Dortmund • SportTV

Számokban is király a Dortmund

2018. 11. 29. 11:12    
Olvasási idő: 2 perc

Jöjjön egy kis statisztikai dicshimnusz a Bundesligát toronymagasan vezető Borussia Dortmundról!

A Borussia Dortmund egyelőre megállíthatatlannak tűnik a 2018-2019-es bajnoki idényben, ennek alkalmából a német bajnokság hivatalos oldala (bundesliga.de) jelentős statisztikai összeállítást készített a csapatról. Arról az együttesről, amely a klub története során először maradt veretlen az első 12 fordulóban, amely a mostani 30-nál csak egyszer (2010-2011, 31 pont) szerzett több pontot ezen időszakban.

Az évszázad leggólerősebb BVB-je

A Borussia a 35 szerzett góljával az idény legeredményesebb csapata. A fekete-sárgák csak egyszer, még az első Bundesliga-szezonjukban találtak többször a kapuba 12 forduló alatt, 55 évvel ezelőtt, 1963 őszén 39 alkalommal ünnepelhettek. Ráadásul a hatékonysággal sincs sok gond, hiszen az együttes 156 lövésből érte el a 35 gólt, ami azt jelenti, átlagosan még 5 próbálkozás sem kell neki egy találathoz. A 156 lövés amúgy Bundesliga-szinten messze nem a csúcs, nyolc gárda is több kísérletet mutathat fel.

Csúcsformában a sztárok

Paco Alcacer a Mainz ellen megszerezte idénybeli kilencedik bajnoki gólját, amivel befogta a góllövőlista élén Luka Jovicsot és Sebastian Hallert. Alcacernél csak eggyel szerzett kevesebb gólt a kapitány Marco Reus, aki emellett Mainzban az ötödik gólpasszát is elkönyvelhette. A kanadai táblázaton 13 pontnál tart, nála több pontja, 15, csak a frankfurti Hallernek van.

Mindent felülmúló cserék

A dortmundi cserejátékosok szerezték a csapat 35 góljának több mint egyharmadát, 12-t. A BVB ezzel már most beállította a 2008-2009-es idényből származó, egész szezonra érvényes klubcsúcsát! A Bundesligában a cserejátékosok által szerzett gólok csúcsa 17, ennyit a Werder Bremen (2006-2007) és a Bayern München (2013-2014) kispadosai termeltek. Ha a BVB tartja a tempót, már a téli szünetre megdőlhet a csúcs. Érdekesség, hogy a Borussia ellen viszont még egyetlen cserejátékos sem tudott gólt szerezni!

Emellett az utolsó negyedóra is a Dortmundé, ebben az időszakban a listavezető szerezte a legtöbb (12) és kapta a legkevesebb (2 – holtversenyben a Mönchengladbachhal és az RB Leipziggel) gólt.

Paco Alcacer dönti a rekordokat

A Bundesliga legeredményesebb cserejátékosa természetesen Paco Alcacer, aki idénybeli 9 góljából 8-at csereként ért el. A spanyol támadót már csak egy gól választja el a kilencgólos „Bundesliga-cserecsúcstól”, amit Nils Petersen (2016-2017) és Viorel Ganea (2002-2003) tart. A nyolc gól pedig már most dortmundi klubrekord, a padról indulva ennyi gólt csak Marcio Amoroso és Ewerthon tudott elérni egy évadban.

Alcacer ráadásul bődületes különbséggel megdöntött egy Bundesliga-csúcsot is. Az első kilenc német bajnoki góljához mindössze 237 percre volt szüksége, az 1963-64-es idény óta rekorder Charly Dörfelnek 565 percre volt szüksége ugyanehhez.

Fiatal vadak? Ugyan már!

A Dortmund a meccsein átlagosan 55 százalékban birtokolja a labdát, illetve 87 százalékos pontossággal passzol, mindkét mutatóban csak a Bayern München jobb nála.

Emellett kiválóan kontrázik a csapat és még sportszerű is: hat gólt szerzett gyors ellencsapásból (a legjobb a ligában), és csak 91 szabálytalanságot követett el (ennél csak a Bayern büszkélkedhet kevesebbel).