Északi rangadó Nantes-ban • SportTV

Északi rangadó Nantes-ban

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 30. 11:45    
Olvasási idő: 2 perc

A legutóbbi olimpiai döntő „visszavágójával” elrajtoló Eb az A- és a B-csoport összesen három találkozójával folytatódik pénteken, mi előbbiből a szerb–lengyel és a dán–svéd találkozót közvetítjük. Az északi derbin két, az éremesélyesek közé is sorolt gárda csap össze.

SZERBIA–LENGYELORSZÁG

A szerbek 7., a lengyelek 6. alkalommal vesznek részt a kontinensbajnokságon. Egyikük sem szerzett még érmet, bár a szerbek a 2012-es hazai Eb-jükön eljutottak a bronzmeccsig, de éppen a mieinktől szenvedtek vereséget egy „védekezés nélküli piff-puff csatában”, 41–38-ra. Egy évvel azután az ugyancsak szerbiai vb-n a házigazdák előreléptek, a döntőig meneteltek, az elődöntőben éppen a lengyeleket verték meg 24–18-ra. (A lengyel együttes később elveszítette a bronzmeccset is, akárcsak a következő vb-n, 2015-ben, amelyen szintén a 4. helyen zárt.)
A tornára déli szomszédunk a 3 selejtezőcsoport megnyerésével jutott ki, elsősorban két kipróbált klasszisában, Andrea Lekicsben és Dragana Cvijicsben bízhat. A lengyel csapat – amelynek legjobb Eb-helyezése az 1998-as 5. hely. „Minden meccsen százszázalékosan kell teljesítenünk az egész torna első percétől az utolsóig. Elsősorban a saját taktikánk végrehajtására kell összpontosítanunk­, persze figyelemmel kell követnünk ellenfeleink játékát is. Szerbia, Dánia és Svédország olyan csapatok, amelyeket nem kell bemutatni senkinek. A mi együttesünk tapasztalt játékosok és fiatalok ötvözete, éhesek vagyunk a sikerre” – foglalta össze csapata helyzetét a torna előtt az edző, Leszek Krowicki.

DÁNIA–SVÉDORSZÁG

A két egymást jól ismerő szomszéd csapata sűrűn találkozik, az Eb-ken és más nagy tornákon is rendszeresem keresztezik egymás útját. A legutóbbi két világbajnokságon például a kieséses szakaszban csaptak össze. 2015-ben a dánok hazai pályán, Herningben 26–19-re győztek a nyolcaddöntőben, két évre rá Lipcsében a svédek egy fázissal később, a negyeddöntőben 26–23-mal vágtak vissza. A két együttes a legutóbbi nagy tornákon külön-külön eljutott egy-egy elődöntőig, a svédek a tavalyi vb-n, a dánok a 2016-os Eb-n egyaránt a negyedik helyen végeztek, elvesztvén az elődöntőt és a bronzmeccset is. Dánia egyik kulcsjátékosa, az átlövő Stine Jörgensen sérüléséből felépülve már újra kerettag, de a legutóbbi előkészületi mérkőzéseken még nem játszhatott. Lehet, hogy a mester, Klavs Bruun Jörgensen (csak névrokon, ez a vezetéknév nem ritka Dániában) csak a torna későbbi meccsein veti be. A csapat egyik kiemelkedő klasszisa, Anne Mette Hansen itthonról is ismerős, klubszinten ugyanis a világ legjobb csapatát, a Győr Audo ETO-t erősíti.

NŐI KÉZILABDA EB. Sport2 18:00 Szerbia–Lengyelország A-csoportmérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport2 21:00 Dánia–Svédország női Eb A-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea)