Német futballszombat, jubiláns magyarral • SportTV

Német futballszombat, jubiláns magyarral

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 01. 10:49    
Olvasási idő: 2 perc

Ezúttal vegyítjük a két legmagasabb német labdarúgóliga közvetítéseit, egy másod- és két első osztályú mérkőzés kerül a programunkba. Sajnos, csak az egyiken számolhatunk magyar érdekeltséggel, ott viszont lehet köszönteni honfitársunkat egy vagy akár két okból is.

INGOLSTADT–HAMBURG

Klasszikus utolsó-első meccset játszanak a Duna-parti bajor városban. A helyi FC 04  14 játéknap után a Bundesliga sereghajtója 8 ponttal, a HSV a listavezető 28-cal.  Az Ingolstadt az elmúlt 10 meccsén nem tudott nyerni (egyetlen győzelmét még augusztus utolsó napjén, azaz több mint három hónapja aratta az Aue elleni 3–2-vel), a HSV viszont szeptember 23., a Regensburggal szembeni katasztrofális hazai 0–5 óta nem talált legyőzőre, immáron 9 forduló óta (5 győzelem, 4 vereség). Noha a hazai gárdát 1904-ben, a vendéget 1887-ben alapították, a két csapatnak a kettejük együttes létezése óta eltelt 118 esztendő óta ez csak öt találkozója volt egymással, 4 Bundesliga- és egy DFB-kupa-mérkőzés. A bajnoki mérleg egyensúlyban áll, 1-1 győzelem mellett 2 iksz található az eredménysorban. A mostani idényben tapasztaltak alapján mégis egyesélyes az összecsapás: a vendégsikerre a mértékadó fogadóirodák 2,1-szeres, a hazaira 3,5-szörös pénzt fizetnek…

DORTMUND–FREIBURG

A BVB nagy sikersorozata közepette tartott egy lélegzetvételnyi pihenőt, de a Bruges elleni hazai 0–0-t elnézően fogadta a Signal Iduna Park népe, hiszen továbbjutást már egy körrel korábban kiharcolták a kedvencek, és bár így valószínűleg oda a csoportgyőzelem, most még nem tudni igazán, csoportelsőként vagy -másodikként jobb tovább jutni a kieséses szakaszba. A bajnokságban tart a veretlenségi széria. Csak érdekességképpen: a legutóbbi három bajnokságnyerés idényében a BVB valamennyi alkalommal már 3 vereségnél járt 13 fordulót követően.
Favre edző mindenesetre mindhárom szerdai cseréjét a kezdőbe jelölte a bajnokira, azaz ha nem is bírálta kezdőjét, a változtatással alighanem finoman üzent az érintetteknek.
A Freiburg sajnos továbbra is nélkülözi Sallai Rolandot, válogatott csatárunk közelítőizom-sérüléséből még nem épült fel. A csapat október vége, a Gladbach elleni 3–0 óta négymeccses nyeretlenségi sorozatban van – nem valószínű, hogy éppen Christian Streich csapata törné meg a dortmundiak bajnoki veretlenségi szériáját.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (DOR–FRE)

ÖSSZESEN: 36 mérkőzés, 23 Dortmund-győzelem, 10 döntetlen, 3 Freiburg-győzelem/ 78–36-os gólkülönbség
DORTMUNDBAN: 18–14–3–1/ 43–15
A 2017–18. IDÉNYBEN: Freiburgban 0–0, Dortmundban 2–2
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Robert Lewandowski 10, ill. Zoubaier Baya, Soumalia Colulibaly és Rodolfo Cardoso 3-3 gól.

HOFFENHEIM–SCHALKE

Kettős jubileum előtt áll Szalai Ádám. Válogatottunk középcsatára 199 Bundesliga-mérkőzésnél és 49 gólnál jár. Így ha betalálna egyik korábbi klubja kapujába, kettős alkalomból fogadhatja a gratulációkat a találkozó után. Elvileg egyébként a kezdőcsapat tagja lesz, legalábbis a Kicker előzetes összeállítása szerint a brazil Joelintonnal alkotja a támadó duót. Csapata egyébként a liga „pillanatnyi forma táblázata” – a legutóbbi hat meccs eredményei alapján állítják össze – másodikja, 4 győzelemmel és 1-1 döntetlennel valamint vereséggel, csak az éllovas BVB gyűjtött több pontot nála (4 győzelem, 2 remi).
A vendég Schalke egy sorozatban sikeresebb házigazdájánál. A BL-ben ugyanis noha a legutóbbi fordulóban kikapott Portóban, a másik eredmény alakulása folytán már továbbjutott a nyolcaddöntőbe, míg a Hoffenheim a hazai, Sahtar elleni vereséggel biztosan nem juthat tovább, sőt az Európa-ligás folytatást is csak két valószínűtlen eredmény alakulásával (nyernie kellene a City ellen Manchesterben, az ukránoknak meg kikapniuk Lyonban) érhetné el.
De hát ez most nem BL-, hanem Bl-meccs lesz, a bajnokságban viszont rosszabbik arcát mutatja a gelsenkircheni alakulat, csupán a 14. helyen áll, ami méltatlan a klub múltjához, hagyományaihoz. Az ifjú edzőt, Domenico Tedescót ha csak a német bajnokik alapján ítélnék meg, aligha ülhetne már a csapat kispadján. A már matematikailag biztos BL-továbbjutás után viszont februárig gyakorlatilag csak a hazai frontokra kell koncentrálni, azaz egy jó év végi hajrával legalább a stabil középmezőnybeli helyet kellene megcélozni és azt elérni. Ez azért a játékosállomány ismeretében nem tartozik a lehetetlen küldetés kategóriájába, egy sinsheimi pontszerzés viszont minimálisan is szükséges lenne hozzá.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (HOF–S04)

ÖSSZESEN: 20 mérkőzés, 7 Hoffenheim-győzelem, 5 döntetlen, 8 Schalke-győzelem/ 25–34-es gólkülönbség
SINSHEIMBEN: 10–5–4–1/ 17–13
A 2017–18. IDÉNYBEN: Sinsheimben 2–0, Gelsenkirchenben 1–2
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Kevin Volland és Roberto Firmino 3-3, ill. Klaas-Jan Huntelaar 8 gól

BUNDESLIGA2, 15. forduló. Sport1 13:00 FC Ingolstadt–Hamburger SV (kommentátor: Haraszti Ádám); BUNDESLIGA, 13. forduló. Sport1 15:15 BV Borussia Dortmund–SC Freiburg (kommntátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 18:15  TSG 1899 Hoffenheim–FC Schalke 04 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)