A lipcsei rangadón a Gladbachnak is a BL a tét - beharangozó • SportTV

A lipcsei rangadón a Gladbachnak is a BL a tét – beharangozó

2018. 12. 02. 12:42    
Olvasási idő: 5 perc

A vasárnapi RB Leipzig-Borussia Mönchengladbach mérkőzést nyugodtan nevezhetjük szuperrangadónak is, hiszen a Bundesliga második és negyedik helyezettje találkozik egymással Lipcsében.

Messze az elvárások felett

A vasárnapi RB Leipzig–Borussia Mönchengladbach mérkőzést nyugodtan nevezhetjük szuperrangadónak is, hiszen a Bundesliga második és negyedik helyezettje találkozik egymással Lipcsében. A számok is alátamásztják ezt, az elsőre kicsit meredeknek tűnő állítást, mert a hazaiak tíz kapott góllal  – Gulácsi Péternek egy 499 perces kapott gól nélküli sorozata szakadt meg Wolfsburgban – vezetik a Bundesligát, míg Dieter Hecking fiai harminc rúgott góllal a BVB mögött másodikok.

Az előzetes idényelvárásokat mind a két csapat jócskán túlteljesítette, hiszen a hazaiaknál Ralf Rangnick sportigazgató amolyan átmeneti szezont prognosztizált. Miközben a hoffenheimi Julian Nagelsmannra várnak Lipcsében, Rangnick végül ismét (a 2015/16-os idényben is) maga ült le a padra, de a Financial Fair Play miatt nem igazán tudták a nyári kivánságlistát teljesíteni, így a Naby Keita utódjának tartott salzburgi Amadou Haidara csak a télen csatlakozhat. Az üzlet a hírek szerint Haidarának a múlt héten szenvedett négyhónapnyi pihenőt eredményező térdsérülése ellenére is létrejön. A nyáron jött még a Sionból a Hertha ellen villogó Matheus Cunha, valamint Nordi Mukiéle és Marcelo Saracchi személyben a szélső védő posztjára dupláztak (Halstenbergnek és Klostermann-nak is súlyos sérülései voltak az elmúlt egy-két idényben), de a Goalimpact és a 538 elemzői is csak 20-30% esélyt adtak a csapat Bajnokok Ligája-indulására.

Mi a HECKing folyik itt?

Ez még mindig sokkal több, mint az a kb. 14-18%, amit a Gladbachnak jósoltak a szakértők, hiszen Max Eberl sportigazgató roppant gyenge szezon után (az utolsó 21 meccsen 23 pontot szereztek az elmúlt idényben) jelentősváltozásokat tervezett. A Nizzából leigazolt Alassane Pléa 23 millióért a nyár egyik legnagyobb üzlete lett, hiszen már 8 akciógólt szerzett. A francia válogatottba is bekerült 25 éves támadó képes egyedül „centert” játszani, de gyorsasága révén a szélen is kiválóan teljesít. Meccsenkénti 4 kapura lövésével csak a Lewandowski, Werner páros vetekszik, a kaput eltaláló lövésekben (19) egyeduralkodó. Számokkal talán nem is mérhető hatása a Thorgan Hazard, Jonas Hofmann duóra, akik mindketten életük szezonját futják – Hofmann 5 gólja és 4 gólpassza több mint az előző 4 idény termése, míg a belga 8 találata (5 akcióból és 3 büntetőből) a tavalyi tízhez közelít. Sőt, egyes kilencven percre vetített statiszikák szerint talán már a jóval magasabb jegyzett Eden Hazard, Philippe Coutinho, Sadio Mané, Rijad Mahrez négyeshez is felnőtt!

Neuhaus 7 gólpasszáról érdemes még szót ejteni, hiszen ezzel vezeti a Bundesligát, és így nem meglepő, hogy az a Gladbach, amelyik a múlt szezonban 47 gólig jutott, már most HARMINCnál jár!

Az esélylatolgatók is kezdik komolyan venni a Borussiát, és a BL-re már ötven százalék esélyt is látnak.

a 538 szerint is az esélyesek között a Gladbach

A Goalimpact is nagyjából így látja, és már 4%-nyi esélyt ad a bajnoki címre!

Rangnick megmérgesedik

Ehhez azonban a vasárnapi rangadón a Lipcsének is lesz szava, Ralf Rangnick vezérletével. A „presszing-pápa” néven elhíresült mester a kezdeti nehézségek (4-1-es vereség Dortmundban, „szerencsekerék„) után taktikát váltott, és nagyon összerakta a csapatát. A szeptemberi, Salzburg elleni „perverz és logikátlan” vereség után Rangnick több játékossal is leszámolt. A jobb- és balhátvéd posztra hozott sokat hibázó Mukiele, Saracchi duó, az igen tehetséges, de a Salzburg ellen talán az utóbbi évek legszörnyűbb középhátvéd-teljesítményét produkálo Konate voltak a fő áldozatok. De a nem éppen könnyen kezelhető portugál szélső Bruma és a francia középcsatár Augustin is alig-alig (150 bajnoki perc szeptember óta) jut szóhoz.

Rangnick kezdetben elhitte, hogy a mélységi irányító Diego Demme, és az örökmozgó, de leginkább előrefelé rohangáló Kevin Kampl párosa meg tudja oldani a belső középpályások védőfeladatát, teret hagyva a Forsberg, Sabitzer kettősnek a támadások segítéséhez. Ez a híres Red Bull-féle 4-2-2-2 remekül működött, amikor Naby Keita játszott pl. Demme mellett, de a tavalyi idény, az idei első néhány Bundesliga-meccs, Keita eltiltásai és hiányzásai jól példázták, hogy nélküle sajnos nem fenntartható a rendszer. Rangnick tehát szerkezetileg a 4-2-2-2-es magasan letámadó agresszív futballból egy picit visszavett, és gyengébb játékerőt képviselő ellenfél ellen  4-3-3-ra, míg erősebb csapatok ellen  5-3-2-re váltott. Ez utóbbit a Hoffenheim elleni meccsen nemcsak Julian Nagelsmann óriási meglepetésére alkalmazta, hanem azóta is pl. a Leverkusen vagy a Salzburg ellen. Persze, ezeken a formációkon Rangnick akár meccs közben is változtat, így a mostanában sokat használt 4-1-3-2, 5-3-2-ként is értelmezhető. Ennek és Lipcse felemelkedésének a kulcsifigurája Stefan Ilsanker, aki ha kell, egyedül játszik védekező középpályást (labdával ő az EGY a 4-1-3-2-ben), vagy éppen behúzódik harmadik belső védőnek.

az RB Leipzig taktikai hadrendje

A két évvel ezelőtt 19 gólpasszig eljutó, tavaly azonban rengeteg meccsen sérült Emil Forsberg  megint nem áll a csapat rendelkezésére: október végi sérülése az őszi szezonjába került. Rangnick azonban szerencsére házon belül tudta pótolni a kreativitását: Kevin Kampl egy picit előrébbtolva a támadásokat jobban tudja segíteni (az XG Chain – a várható gólokban való részvételt mérő statisztika – szerint alig 870 perc alatt már 7-ben vett részt, tavaly 9.45-ig jutott 2022 perc alatt), míg mind Timo Werner, mind Yussuf Poulsen nagy szezont fut. A rendkívül hasznosan, taktikusan és agresszívan futballozó dán csatártól mindig is hiányoztak a gólok, így óriási fegyvertény, hogy már hat akciógólig jutott a Bundesligában – az elmúlt két idényben összesen kilencig! Timo Werner is hatgólos, ám esetében ez kicsit csalóka, hiszen majdnem 8 XG-je van, és 49 lövéssel vezeti a ligát, ezekből elképesztő módon 38-szor a büntetőterületen belülről tüzelt. A német csatár tehát óriási mennyiségben alkalmazza a lövéseket  A múlt szezonban először három meccsenkénti kísérletig eljutó Werner úgy lő majdnem ötször kapura találkozónként, hogy a helyzeteinek a minősége JAVULT (idén19% vs 16% az elmúlt négy idényben a büntetőterületeten leadott lövéseket számolva).

Hiányzók, felállások, taktika – avagy Ginter és Hofmann nélkül a Gladbach, kérdőjelek a Lipcsénél

A Lipcse védelméről már a majd ötszáz perces gól nélküli sorozat kapcsán már írtunk,  ezt a statiszikák is alátámasztják: 13.31-ex XGA (várható gólok ellenük) mutatójuknál csak a Bayerné jobb. Ha Rangnick-féle kirohanás óta eltelt legutolsó 7 meccset nézzük, akkor a lipcseiek csak 2 gólt kaptak a 6.51XGA ellen, így némi szerencséjük is van persze. Ugyanakkor ezzel a mutatóval a második helyen állnak, pont a Gladbach (6.1) mögött, amely viszont hét gólt kapott. Az idényben 14 gólt engedélyező Borussia-védelem alappillére Matthias Ginter, végre igazi vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Sajnos a Hannover elleni meccsen brutális arcsérülést szenvedett, és csak tavasszal számíthatnak rá.

A Borussiánál a kapuban Yann Sommer, a Lipcsében Gulácsi Péter abszolút biztos pont. Ginter pótlására Hecking a hírek szerint a rutinos Tony Jantschkét szemelte ki, így ő lesz Elvedi párja, a két szélső védő változatlanul Lang és Wendt, mint ahogy Tobias Strobl is a védelem előtt. Florian Neuhaus lesz az egyik nyolcas, ám Jonas Hofmann játéka izomhúzódás miatt kérdéses volt, majd csípősérülést szenvedett. Hecking itt a defenzívebb Denis Zakariának szavazhat bizalmat, de a csütörtöki kicker magazinban Lars Stindl hátravonásával is kacérkodott Jan Lustig szakíró. Elől Pléa és Hazard párosa biztos kezdő, és ha Stindl valóban visszavontan játszik, akkor Raffael kerülhet be. Ugyanakkor, kérdéses, hogy nem túl agresszív-e ez a felállás egy idegenbeli meccsre, ahol talán a hiányzók miatt inkább a vereség elkerülése a cél.

Az RBL a Salzburg ellen alig 15 profival állt ki, és Forsberg mellett, a Sabitzer, Kampl, Demme trió játéka sem biztos.

A szélsőhátvédeknél vélhetőleg rotál Rangnick, így a Wolfsburg ellen is kezdő Klostermann és Halstenberg kezdhet, a Salzburg ellen kezdőként pályára lépő Saracchi, Mukiele duó helyett. A csapatkapitány Willi Orban vezéregyéniség, Ilsanker fontosságáról már írtunk, így ők szinte biztosan kezdenek. A harmadik belső védő posztra a francia futball két nagy belsővédő-reménysége Upamecano és Konaté pályázik, elvileg az utóbbin lenne a sors, hiszen előbbi kezdett Salzburgban. Elől Werner és Poulsen kezd majd, az Európa-ligában Augustin is szóhoz jutott, ám Rangnick a Bundesligára koncentrál. Ha a Demme, Kampl, Sabitzer (itt azért az elnyűhetetlen Sabitzer tűnik a legbiztosabbnak) trió nem tudja vállalni, akkor a Laimer, Bruma páros kezdhet, esetleg Matheus Cunhával.

várható kezdőcsapatok az RBL-BMG meccsen

Nagy kérdés, hogy hazai környezetben a Lipcse mennyire tudja-akarja ráerőltetni a stílusát a labdát szívesen birtokló Gladbachra, avagy átadva a területet visszaáll-e? Egy biztos, a Gladbach rendkívül rezisztens a letámadásokkal szemben, ami még mindig a Leipzig első számú fegyvere. Emiatt, no ––meg a rengeteg kiváló teljesítmény miatt, igazi rangadóra van kilátás vasárnap 15:30-tól a Sport2 képernyőjén!