A ”magyar” csoport is elrajtol • SportTV

A ”magyar” csoport is elrajtol

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 01. 13:21    
Olvasási idő: 2 perc

Két női Eb-mérkőzés és egy BL-csata alkotja 2-es csatornánk kézilabda-kínálatát, mindhármat élőben mutatjuk nézőinknek.

NORVÉGIA–NÉMETORSZÁG

Az Eb a norvégok „műfaja”, a 12 eddigi kontinensbajnokságból 11 alkalommal szereztek érmet (7 arany, 3 ezüst, 1 bronz), a 2004 óta megrendezett 7 tornából hatot megnyertek, a hetedik döntőjét hosszabbításban veszítették el Montenegró ellen. Jelenleg az Eb-k történetének második leghosszabb győzelmi sorozatában vannak, a mieink ellen a 2014-es középdöntőben elszenvedett 29-25-ös vereség volt a legutóbbi kudarcuk. Hét éve a németországi vb-n fordult elő legutóbb hogy kikaptak a németektől, 31–28-ra a vb csoportkörében. Azóta négy meccsből háromszor megverték Németország csapatát, csupán egyszer veszítettek az Európa-bajnokságokon. Két világklasszisuk, Nora Mörk és Amanda Kurtovic is kihagyja a mostani tornáttérdsérülés miatt, de reménykedhetnek olyan felépülő sztárjaik szereplésében, mint Katrine Lunde, Stine Oftedal vagy Thea Mörk. A legutóbbi információk szerint mindhárman bevethetők lesznek a németek ellen.
Az ellenoldalon nem kevesebb mint hat világverseny-újonc kapott helyet a tornára utazó csapatban, de a csapatkapitány Kim Naidzavicius két hete elszenvedett sérülése miatt nem játszhat az Eb-n. „A világ egyik legjobb csapata ellen játszani a nyitó mérkőzést nem igazán ideális kezdet. Nekünk a feladatra kell összpontosítanunk, hogy továbbjussunk a középdöntőbe. Minden csapatnak van gyenge pontja, azt kell megtalálnunk a norvégoknál is” – nyilatkozta Henk Groener, a németek edzője.

SPANYOLORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

A mieink a hollandok ellen kezdenek Montbéliard-ban, mi a C-csoportból a spanyol–horvát összecsapást mutatjuk. Nindkt segyüttes számo fiatallal érkezett a tornára, fő céljuk természetesen a középdöntőbe kerülés. Marta Mangue és Alexandrina Barbosa, a két legtöbbszörös Eb-résztvevő nem tarthatott a spanyolokkal a tornára. De az újonc „harcosok” (ez a csapat egyik beceneve) mindent megtesznek azért, hogy a 2008-as és a 2014-es ezüstérmes gárda nyomdokaiba lépjenek. A horvátoknak is vannak jeles hiányzóik, mint például a klasszis kapus Jelena Grubisic, vagy a válogatott örök gólkirálynője, a balátlövő Andrea Kobetic, akik „személyes okokból” nem vesznek részt az Eb-n. Nélkülük a 18-as keret átlagéletkora mindössze 24.7 év, az egyik legalacsonyabb  a tornán. „Biztosan hiányzik a nemzetközi rutin a mostani keretünkből, de el kell fogadnunk a kihívást és sikeres csapatot felépíteni. Ha megfelelően fejlődünk, két év múlva bekerülhetünk a legjobb nyolc közé is” – tekintett már egy kicsi előre is Nenad Sostaric edző, a horvát szövetség által kiadott sajtóanyagban.
A magyar-holland-spanyol-horvát kvartettből, akárcsak a másik három csoportból az első három helyezett kerül a körmérkőzéses középdöntőbe, magával vive korábbi eredményeit, amelyeket alapszakaszbeli ellenfelei ellen elért.

ADEMAR LEÓN–ELVERUM

A férfi kézilabda BL D-csoportjának utolsó találkozója a résztvevőknek már nem igazán fontos, a továbbjutó Wisla Plock (lengyel), Dinamo Bucuresti (román) kettősnek annál inkább. Az Elverum ugyan pontszámban behozhatja a vezető kettőst, de az egymás elleni összevetésben mindenképpen mögöttük marad. A tavaly a C-D-rájátszást elő Ademar beállíthatja ugyan 12 pontos legutóbbi selejtezős eredményét, de ez most kevés a mini-playoffhoz. A norvég együttes már most 12-nél jár. A két csapat norvégiai találkozóját szeptemberben a skandinávok nyerték meg, 30–25-re. Spanyol győzelem és döntetlen estén marad az élen a Plock, Dinamo sorrend, ha az Elverum győz, a románoké a csoportelsőség, és ők mérkőzhetnek meg majd a D-csoport másodikjával a playoffba jutásért.

NŐI KÉZILABDA EB. Sport2 15:00 Norvégia–Németország női Eb D-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea); Sport2 18:00 Spanyolország–Horvátország női Eb C-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila). FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA. Sport2 20:00: Abanca Ademar León–Elverum Handball D-csoportmérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila)