Hány pontot visz a világbajnok? • SportTV

Hány pontot visz a világbajnok?

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 04. 03:14    
Olvasási idő: 2 perc

A „szokásos” napi két mérkőzéssel jelentkezünk kedden is a franciaországi női kézilabda Eb-ről. A fellépők közt lesz a regnáló világbajnok és egy exkontinensbajnok is – ők történetesen egymással mérkőznek meg.

SVÉDORSZÁG–LENGYELORSZÁG

Ha a mérkőzés után sorra kerülő összecsapáson a dánok legyőzik a szerbeket, Svédország abban az esetben is továbbjut, ha elveszti utolsó csoportmeccsét Lengyelország ellen. A lengyelek ugyan nyolcmeccses vereségsorozatban vannak az Eb-ken, de a 9. mérkőzésük megnyerésével akár tovább is léphetnek, feltéve ha legalább ötgólos vereséget mérnek Svédországra, és Dánia legyőzi Szerbiát. Emellett létezik még olyan forgatókönyv is, amellyel mindkét csapat hazautazik és a csoport másik két tagja marad életben.
Mindkét korábbi lengyel meccsen csapata második félidőbeli védekezése erős fejfájást okozott a mesternek, Leszek Kowrickinek. „Ebben a  csoportban mi egyáltalán nem számítottunk  esélyesnek. Sót, ha a sportbéli kvalitásokat nézzük, nem konkurálhatunk riválisainkkal.. Ám az akarásunkat tekintve készen állunk a mérkőzésre” – mondta a lengyelek szakvezetője.
A két együttesnek egyetlen Eb-összecsapása volt, annak is már 22 éve, amikor a skandinávok nyertek, akiknek figyelmeztető jel lehet a tavalyi vb-középdöntő csoportban elszenvedett 33–30-as vereség.

FRANCIAORSZÁG–MONTENEGRÓ

Az a lehetőség, hogy nulla ponttal kezdve a középdöntőt igencsak korlátozott az esély az éremcsatákra, kellő hőfokú küzdelmet garantál a 2017-es világbajnok és a 2012-es Európa-bajnok csatájára. „Metzben játszom és a Buducsnoszt ellen küzdünk. Számomra a Buducsnoszt és a Montenegró egy és ugyanaz” – mondta a franciák védekező specialistája, Beatrice Edwige. „Számomra ez nagyon-nagyon jó csapat. Jelena Deszpotovics, Katarina Bulatovics, Djurdjina Jaukovics, két kiváló irányítójuk van és erős védekezésük” – figyelmeztetett a hazai játékos.
Marina Rajcsics klasszisa is a csapat egyik felbecsülhetetlen értéke. A kapus összesen 23 védést produkált az első két mérkőzésen, és pontosan ismeri a franciák erejét, hiszen az előző három szezont a Metzben töltötte Edwige oldalán, mielőtt a szezon kezdetére visszatért Podgoricába.
A két csapat 7 mérkőzést játszott eddig egymással, a montenegróiak kétszer tudtak győzni. A franciák nyerték meg tavalyi vb-negyeddöntőjüket, valamint összes Eb-találkozójukat is. A házigazda élvezheti szurkolói hangos támogatását is a Nancyban sorra kerülő találkozón.

NŐI KÉZILABDA EB. Sport1 18:00 Svédország–Lengyelország A-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 21:00 Franciaország–Montenegró B-csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Borsos Attila)